Η πρόκληση του Τσάμπιονς Λιγκ και οι αποδοχές του 1,8 εκατ. ευρώ που θα έχει στον Ολυμπιακό, δεν επέτρεψαν κατά τον ισπανικό Τύπο στον κ. Ερνέστο Βαλβέρδε να αποδεχθεί την πρόταση της Αθλέτικ Μπιλμπάο. Ο «τσιγκούρι» (μυρμήγκι) παρέμεινε στον Πειραιά και μάλιστα αφεντικό του ποδοσφαιρικού τμήματος καθώς ζήτησε και έλαβε τη διαβεβαίωση του προέδρου της ΠΑΕ κ. Βαγγέλη Μαρινάκη ότι θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στα αποδυτήρια και στον αγωνιστικό χώρο. Ο κ. Βαλβέρδε θα πλαισιωθεί από δύο νέα πρόσωπα. Τον συμπατριώτη του Εδουάρδο Μασία ο οποίος αναμένεται το Σάββατο στην Ελλάδα για να αναλάβει τη θέση του μάνατζερ και τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς ο οποίος δύο μήνες αφότου διορίστηκε διευθυντής των ακαδημιών, αφήνει τη θέση για να αντικαταστήσει τον κ. Τάσο Μητρόπουλο στο πόστο του γενικού αρχηγού.

Με τον κ. Βαλβέρδε στο τιμόνι του Ολυμπιακού, λίγο -πολύ την επομένη της κυριακάτικης φιέστας στον αγώνα με τη Λάρισα (19.00, ΝΕΤ) για την κατάκτηση του τίτλου αναμένεται να ξεκαθαρίσει και η πολιτική την οποία θα ακολουθήσει η πειραϊκή ΠΑΕ κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου.

Ο Ραούλ Μπράβο, ο Ζαουάντ Ζαϊρί, ο Ντένις Ρόμενταλ, ο Γιάννης Παπαδόπουλος και ίσως ο Μάρκο Πάντελιτς δεν συμπεριλαμβάνονται στα πλάνα του ισπανού προπονητή. Δύσκολα θα επιστρέψουν επίσης στον Πειραιά οι δανεικοί Κώστας Μήτρογλου, Γιώργος Γκαλίτσιος, Κρίστιαν Νέμεθ, Σουμπίνιο και Ντένις Επστάιν. Μηδαμινές είναι και οι πιθανότητες να ξαναφορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού κάποιος από τους επίσης δανεικούς Ντιόγκο, Λεονάρντο και Νταρμπισάιρ..

Οι θέσεις στις οποίες ο κ. Βαλβέρδε κατά προτεραιότητα έχει ζητήσει την ενίσχυση της ομάδας είναι έξι. Τερματοφύλακας, αριστερός μπακ, ανασταλτικός χαφ, μεσοεπιθετικός, κεντρικός αμυντικός και αριστερός χαφ. Ειδικότερα:

1. Ο Αντώνης Νικοπολίδης κρεμάει την Κυριακή τα γάντια του. Στη θέση του αναμένεται να αποκτηθεί τερματοφύλακας με εμπειρίες και δυνατότητες ενδεκάδας. Ο Ούρκο Πάρντο συνεχίζει καθώς τα δικαιώματά του θα αποκτηθούν από τη Στεάουα Βουκουρεστίου. Ο 21χρονος νεαρός Μπάλας Μέγερι θα παραμείνει τρίτος στην ιεραρχία.

2. Στη θέση του δεξιού μπακ ο Ολυμπιακός είναι υπερπλήρης. Ο Βασίλης Τοροσίδης εντός των ημερών αναμένεται να κληθεί να ανανεώσει το συμβόλαιό του, ο Γιάννης Μανιάτης κέρδισε τις εντυπώσεις στο διάστημα της τιμωρίας του Τοροσίδη, ενώ στην ανάγκη τη θέση μπορεί να καλύψει με επιτυχία ο Φρανσουά Μοντέστο.

3. Ο Ραούλ Μπράβο κατά 99% αποχωρεί από την ομάδα, ενώ ο Χοσέ Χολέμπας δεν έχει φτάσει ακόμη στο επίπεδο να θεωρείται βασικός. Ο διεθνής Γιώργος Τζαβέλλας είναι μεταξύ των υποψηφίων να μετακομίσουν στον Πειραιά, αλλά κοστίζει ακριβά. Η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης για την απόκτησή του είχε πληρώσει πέρυσι στον Πανιώνιο 1,2 εκατ. ευρώ.

4 και 5. Ο Ούλοφ Μέλμπεργκ είναι πλέον 34 ετών και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος επιρρεπής στις τιμωρίες, γι αυτό και ο Ολυμπιακός αναζητάει έναν τρίτο κεντρικό αμυντικό ικανό να διεκδικήσει θέση ακόμη και στη βασική ενδεκάδα. Ο 19χρονος Γιάννης Ποτουρίδης επί του παρόντος δύσκολα θα βρει θέση ακόμη και στην δεκαοχτάδα. Το ενδιαφέρον για τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο είναι δεδομένο, όμως η Μίλαν θα διεκδικήσει για την παραχώρησή του μίνιμουμ τα 7 εκατ. ευρώ που ξόδεψε να τον αποκτήσει από την Τζένοα. Επιπλέον ο παίκτης έχει προτάσεις από ομάδες της Ιταλίας, της Γαλλίας και τη ρωσική Ζενίτ η οποία δηλώνει πρόθυμη να καταβάλει τα 7 εκατ. ευρώ. Εναλλακτική λύση αποτελεί ο Βαγγέλης Μόρας της Μπολόνια, ενώ μάλλον θα ενταχθεί στο ρόστερ του Ολυμπιακού ο 23χρονος Τάσος Παπάζογλου που αγωνίζεται δανεικός στον Πανσερραϊκό.

6. Ο Ντουντού επέστρεψε στην Βραζιλία, ο Μοϊσές Ουρτάδο δεν έδειξε ποιοτικά στοιχεία, ο Φρανσουά Μοντέστο είναι φιλότιμος αλλά 33 ετών, ο Γιάννης Παπαδόπουλος μάλλον μένει ελεύθερος και ο Ολυμπιακός αναζητάει όχι έναν αλλά δύο ανασταλτικούς μέσους. Φαβορί να μετακομίσει στον Πειραιά είναι ο Κολομβιανός Κάρλος Σάντσες της Βαλανσιέν.

7. Η θέση του δεξιού χαφ αποτέλεσε την αχίλλειο πτέρνα της ομάδας. Ο Ρόμενταλ απογοήτευσε και δεν υπολογίζεται από τον κ. Βαλβέρδε παρότι έχει ακόμη ένα χρόνο συμβόλαιο. Ο Γιάννης Φετφατζίδης δεν έπεισε ότι μπορεί να διεκδικήσει θέση βασικού. Αναγκαστικά στους περισσότερους αγώνες δεξιά αγωνίζονταν εναλλάξ ο Κέβιν Μιραλάς και ο Ραφίκ Τζιμπούρ οι οποίοι θα έχουν τον πρώτο λόγο και την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο. Ανταγωνιστής τους θα είναι ο Ισπανός Χαβίτο ο οποίος θα είναι παίκτης του Ολυμπιακού από την 1η Ιουλίου.

8. Ο Αριέλ Ιμπαγάσα κέρδισε φέτος τις εντυπώσεις αλλά είναι 35 ετών και δεν θα αντέξει τις υποχρεώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο κ. Βαλβέρδε έχει ζητήσει από τον Ιανουάριο έναν ποδοσφαιριστή με τα χαρακτηριστικά του αλλά κατά δέκα χρόνια μικρότερο. Επί του παρόντος ακούγονται και γράφονται διάφορα ονόματα τα οποία εκφράζουν κυρίως επιθυμίες μάνατζέρ παρά ενδιαφέρον του Ολυμπιακού.

9. Στην κορυφή της επίθεσης μπορούν να αγωνισθούν με επιτυχία ο Μιραλάς, ο Τζιμπούρ, ο Πάντελιτς και ο Μήτρογλου. Ο Πάντελιτς έχει ακόμη ένα χρόνο συμβόλαιο αλλά δεν είναι στις επιλογές του κ. Βαλβέρδε, όπως και ο Μήτρογλου τον οποίο ο ισπανός κόουτς θεωρεί στατικό παίκτη. Αν αποχωρήσει ο Πάντελιτς ο οποίος έχει ακόμη ένα χρόνο συμβόλαιο, ίσως επιστρέψει ο Μήτρογλου. Αν φύγουν και οι δύο ο Ολυμπιακός θα κινηθεί για την απόκτηση επιθετικού.

10. Ο Νταβίντ Φουστέρ κάλυψε τη θέση πίσω από τον σέντερ φορ, ωστόσο η τεχνική κατάρτιση δεν του επιτρέπει να γίνει ο κλασικός δημιουργικός μεσοεπιθετικός. Ο Ούγγρος Νέμεθ που παραχωρήθηκε δανεικός στον Ολυμπιακό Βόλου δεν υπολογίζεται από τον κ. Βαλβέρδε. Ο Ολυμπιακός θα αναζητήσει μεσοεπιθετικό ικανό να βοηθάει αμυντικά και ανασταλτικά αλλά η εξεύρεσή του δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση. Τα καλά δεκάρια κοστίζουν πανάκριβα.

11. Ο Αλμπερτ Ριέρα χαίρει της εμπιστοσύνης του κ. Βαλβέρδε αντίθετα με τον Ζαϊρί στον οποίο δεν έγινε πρόταση ανανέωσης του συμβολαίου του. Η ενίσχυση του Ολυμπιακού στη θέση του αριστερού χαφ μπορεί να προέλθει από τον Αλγερινό Τζαμέλ Αμπντούν της Καβάλας ο οποίος στο δημιουργικό κομμάτι έχει αφήσει καλές εντυπώσεις.