Νέα παρέμβαση της βουλευτού του ΠαΣοΚ κυρίας Βάσως Παπανδρέου με αιχμές για την διάταξη που προβλέπει την μεταφορά της αρμοδιότητας διαχείρισης των διαθεσίμων του κράτους από την Δ49 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, σημειώθηκε στη Βουλή, ενώ τις σαφείς ενστάσεις του για το ίδιο θέμα επανέλαβε και ο βουλευτής του κόμματος κ. Γ. Φλωρίδης.

Ως πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων όπου συζητείται σε δεύτερη ανάγνωση το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κλπ., η κυρία Παπανδρέου παρενέβη διερμηνεύοντας, τρόπον τινά και όσους διατυπώνουν παρόμοιες ενστάσεις για το θέμα. Απευθυνόμενη προς τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη του είπε: «Ελπίζω η ηγεσία του υπουργείου να δώσει στην Ολομέλεια τις απαντήσεις στα θέματα που έχουν τεθεί ώστε να μην δημιουργηθεί ένας οργανισμός όπου Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει»!

Είχε προηγηθεί παρέμβαση του κ. Φλωρίδη ο οποίος είχε διατυπώσει εξ’ αρχής τις αντιρρήσεις του για την ίδια ρύθμιση, λέγοντας σε ότι αφορά την διαχείριση των διαθεσίμων του κράτους από την αρμόδια διεύθυνση του ΓΛΚ, πως «όταν έχουμε μια υπηρεσία που λειτουργεί καλά πρέπει να είμαστε υπερήφανοι».

Ωστόσο, η τοποθέτησή του περιείχε και έμμεσες βολές για αναποτελεσματικότητα ως προς τα μέτρα και τους χειρισμούς που έχουν γίνει στον τομέα της πάταξης της διαφθοράς στις εφορίες. Όπως είπε χαρακτηριστικά «έχουμε μια διαφανή υπηρεσία και μακάρι να μπορούσαμε να πούμε το ίδιο για τις ΔΟΥ όπου είναι εκτεταμένες η κλεπτοκρατία, οι εκβιασμοί και η διαφθορά»! Ο κ. Φλωρίδης δεν καταψήφισε την επίμαχη διάταξη, όμως δήλωσε ότι διατηρεί τις σοβαρές πολιτικές επιφυλάξεις του.

Ο κ. Σαχινίδης δεν άφησε αναπάντητες τις αιχμές, λέγοντας: «Δεν μου αρέσουν υπονοούμενα ή ευθέως εννοούμενα του τύπου ΄΄Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει΄΄, αλλά υπάρχει και το ΄΄στερνή μου γνώση, να σ’ είχα πρώτα΄΄». Τόνισε δε ότι «η κυβέρνηση δεν διατίθεται να υπηρετήσει την αδιαφάνεια στην διαχείριση του χρέους και των διαθεσίμων». Διευκρίνισε επίσης ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ελήφθη στην βάση της εμπειρίας που καταγράφηκε μετά την κρίση του 2008 και σημείωσε πως η Αρχή που διαχειρίζεται τα διαθέσιμα «θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να μετρά τον κίνδυνο του αντισυμβαλλομένου και επιπρόσθετα να καθορίζει το πλαφόν της κατάθεσης που θα μπορεί να δεχθεί μια τράπεζα». Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε χαρακτηριστικά, «μπορεί ο ΟΔΔΗΧ να επιδοθεί πολύ πιο αποτελεσματικά από το ΓΛΚ». «Δεν είναι λοιπόν θέμα διαφάνειας αλλά αποτελεσματικής διαχείρισης και ανάληψης κινδύνων, όμως αυτή τη στιγμή στο ΓΛΚ δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει σωστή μέτρηση του κινδύνου», συμπλήρωσε ο υφυπουργός Οικονομικών.