Στη Γερμανία δεν ήταν αρκετές οι αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2011, ενώ στη Γαλλία οι μετοχές των τραπεζών συμπαρέσυραν υπό το μηδέν όλους τους επιμέρους δείκτες του χρηματιστηρίου.

Ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε στις 7.146,56 μονάδες με πτώση 0,44%. Η οριακή υποχώρηση του γενικού δείκτη θα μπορούσε να είναι συγκυριακή όμως αντανακλά τους σοβαρούς φόβους των γερμανών επενδυτών για το χρέος της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Και αυτό διότι τα σημερινά νέα για την εγχώρια οικονομία ήταν κάθε άλλο παρά απογοητευτικά.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση το 2011 θα «κλείσει» με ρυθμό ανάπτυξης 2,6% του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από τις προηγούμενες προβλέψεις (2,3%) και υπό κανονικές συνθήκες αυτό θα προκαλούσε ενθουσιασμό στις τάξεις των επενδυτών. Όμως οι συνθήκες δεν μοιάζουν «κανονικές». Ενδεικτική είναι η πτώση των μετοχών των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Γερμανίας.

Η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε κατά 2,57% ενώ αυτή της Commerzbank κατά 1,77%.Στο Παρίσι ο δείκτης των τραπεζών παρέσυρε το σημαντικότερο δείκτη CAC 40 σε πτώση 0,89% στις 3.970,39 μονάδες.

Υπό το βάρος των αλλεπάλληλων εκτιμήσεων και δημοσιευμάτων για την ικανότητα της Ελλάδας (κυρίως) να διαχειριστεί το χρέος της οι γαλλικές τράπεζες κατέγραψαν σημαντικές ζημιές. Η μετοχή της Société Générale υποχώρησε κατά 2,15%, της Crédit Agricole κατά 2,37%, της BNP Paribas κατά 1,55% και της Natixis κατά 2,70%.