Στα 27 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι καθαρές εισροές κεφαλαίων στα ευρωπαικά θεσμικά χαρτοφυλάκια το Φεβρουάριο του 2011.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο καθαρών εισροών από τον Αύγουστο του 2010. Σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαικής ομοσπονδίας των διαχειριστών κεφαλαίων (EFAMA) που γνωστοποίησε η ελληνική Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, οι οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων κινητών αξιών (ΟΣΕΚΑ) εμφάνισαν το Φεβρουάριο εισροές 27 δισ. ευρώ έναντι καθαρών εισροών 12 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Η αύξηση στις εισροές των ΟΣΕΚΑ οφείλεται στην αυξημένη εισροή κεφαλαίων στα Μικτά Αμοιβαία Κεφάλαια και στις εισροές κεφαλαίων στην κατηγορία των Διαχείρισης Διαθεσίμων. Το συνολικό ενεργητικό των ΟΣΕΚΑ ανήλθε στα 5.921 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας αύξηση ύψους 1,2% σε σχέση με το τέλος Ιανουαρίου.

Το συνολικό ενεργητικό των μη ΟΣΕΚΑ κατέγραψε μηνιαία αύξηση 0,9% και ανήλθε στα 1.958 δισ. ευρώ. Η ανάκαμψη αυτή μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από την εντατικοποίηση των αναταραχών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική και την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, τα οποία προκάλεσαν την επιφυλακτικότητα μεταξύ των επενδυτών.

Από την άλλη πλευρά, η μέτρια αύξηση των επιτοκίων της αγοράς χρήματος και το γεγονός ότι τα Αμοιβαία Διαχείρισης Διαθεσίμων μπορεί να έχουν ένα πιο σταθερό χαρτοφυλάκιο, μπορεί να συνέβαλαν επίσης στην ανάκαμψη αυτή.

Οι μακροπρόθεσμοι ΟΣΕΚΑ (δηλαδή ΟΣΕΚΑ εκτός Διαχείρισης Διαθεσίμων) κατέγραψαν εισροή νέων κεφαλαίων ύψους 19 δισ. ευρώ σε σχέση με 23 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Τα Μετοχικά Αμοιβαία συνέχισαν να έχουν εισροές κεφαλαίων οι οποίες ανήλθαν στα 3 δισ. ευρώ.

Τα Ομολογιακά Αμοιβαία συνέχισαν να παρουσιάζουν εισροές κεφαλαίων ( 3 δισ. ευρώ), ελαφρώς αυξημένες από τα 2 δισ. ευρώ εισροών του Ιανουαρίου. Τα Μικτά Αμοιβαία διπλασίασαν τις εισροές κεφαλαίων τους στα 8 δισ. ευρώ.

Τα αμοιβαία Διαχείρισης Διαθεσίμων παρουσίασαν εισροές ύψους 8 δισ. ευρώ, οι οποίες είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τα 11 δισ. ευρώ εκροές του προηγούμενου μήνα.

Το σύνολο των μη ΟΣΕΚΑ κατέγραψαν καθαρές πωλήσεις 9 δισ. ευρώ, μειωμένες σε σχέση με εισροές των 13 δισ. ευρώ του Ιανουαρίου. Αυτό το μειωμένο επίπεδο εισροών αντανακλάται και σε χαμηλότερο επίπεδο εισροών στα special funds τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά σε θεσμικούς επενδυτές (πχ. Συνταξιοδοτικά ταμεία).