Κατά 62 εκατ. ευρώ μειώθηκαν τα λειτουργικά έξοδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) το 2010, ποσοστό 36,5%, σε σχέση με τις αντίστοιχες δαπάνες του 2009, στο πλαίσιο της περιστολής των δαπανών του Οργανισμού.

Σημαντική μείωση παρουσιάζουν όλες οι κατηγορίες δαπανών, με εξαίρεση τις δαπάνες που αφορούν στο εφάπαξ των υπαλλήλων του ΕΟΤ (λόγω μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων την περσινή χρονιά).

Ενδεικτικά η μείωση για δαπάνες ενοικίων έφθασε το 17,3%, για τις μετακινήσεις το 49,59%, για έξοδα δημοσίων σχέσεων το 62,07% και για τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού το 36,15%. Παράλληλα τηρήθηκε η δέσμευση της διοίκησης του Οργανισμού ότι στο τέλος του 2010 θα έχουν εξοφληθεί τα σημαντικά διεθνή μέσα ενημέρωσης.

«Η εξοικονόμηση πόρων, η αναδιοργάνωση και η διαφάνεια στον ΕΟΤ αποτέλεσε και αποτελεί βασική μας στρατηγική», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Ν. Κανελλόπουλος.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνου, ο ΕΟΤ έκλεισε εννέα παραρτήματα γραφείων Εξωτερικού (το ένα τρίτο των γραφείων), ενώ για τα υπόλοιπα αναζητούνται λύσεις για την εξοικονόμηση πόρων και την αποτελεσματική παρουσία τους στην κάθε αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, τα γραφεία του ΕΟΤ στο Πεκίνο και την Αυστραλία μεταφέρθηκαν σε άλλο χώρο, με εξοικονόμηση στο μίσθωμα που αγγίζει το 50%. Επίσης μέσα στο 2011 θα πραγματοποιηθεί μετεγκατάσταση του γραφείου του ΕΟΤ στη Νέα Υόρκη, στον ιδιόκτητο χώρο της Γενικής Γραμματείας Τύπου, με την οποία εξοικονομούνται περισσότερα από 201.600 χιλιάδες ευρώ, ενώ τα γραφεία Κύπρου, Τσεχίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας μεταφέρονται σε χώρους των κατά τόπους Πρεσβειών.