Με καθυστέρηση περίπου ενός δεκαπενθημέρου, από ό,τι αρχικώς είχε σχεδιαστεί, θα κατατεθεί στη Βουλή για να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα για την τριετία 2012 – 2015. Όπως, ανακοίνωσε στον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αντί να τεθεί σε ψηφοφορία περί τις 20 Μαίου θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Ιουνίου.

Η επίσημη αιτιολόγηση από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών για αυτή την καθυστέρηση είναι ότι μόλις τα τελευταία εικοσιτετράωρα ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου με τους υπουργούς και ότι το προσεχές διάστημα θα πρέπει να γραφτεί στο χαρτί όλο αυτό το πλάνο.

Παραλλήλως, όμως, παρότι διαψεύδονται επισήμως, βρίσκονται σε εξέλιξη ανεπίσημες συζητήσεις με ευρωπαϊκούς παράγοντες για τη διαχείριση του χρέους. Αλλά και τα μηνύματα από το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας διαγράφουν ένα ζοφερό σκηνικό, όπου πολλοί κρίσιμοι τομείς βρίσκονται στον αέρα.

Ετσι, δεν αποκλείεται ο έλεγχος του Μαίου να συνοδευτεί και από την επίδειξη κίτρινης κάρτας στην κυβέρνηση. Ενδεχομένως, να βρίσκονται εκεί και κάποιες πρόσθετες αιτίες για την καθυστέρηση στην ψήφιση του τριετούς προγράμματος

Σύμφωνα με πληροφορίες το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα έχει τη μορφή του προϋπολογισμού και θα συνοδεύεται από μια εισηγητική έκθεση. Άλλωστε στη ουσία πρόκειται για έναν διαφορετικό τρόπο κατάρτισης των προϋπολογισμών των υπουργείων.

Στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να συγκληθεί την Πέμπτη, θα παρουσιαστούν οι βασικοί άξονες, δηλαδή οι δημοσιονομικές παράμετροι, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ξεκινώντας μάλλον από τις ΔΕΚΟ, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός και το κοινωνικό στίγμα, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει απλώς μέτρα για τα αδύναμα στρώματα αλλά τις προοπτικές υπουργείων όπως είναι το Παιδείας, το Υγείας, κ.α.

Ο στόχος είναι να παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου το πολιτικό σκεπτικό της προσπάθειας αυτής και έπειτα ο υπουργός Οικονομικών να εξειδικεύσει το σχέδιο ανά θεματική ενότητα και ανά υπουργείο ώστε να αποκτήσουν όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου συνολική εικόνα για τα πλαίσια λειτουργίας του κράτους στη διάρκεια της ερχόμενης τριετίας.