Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ είναι «επιτακτική ανάγκη», προειδοποίησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το Ταμείο εξήγησε ότι το μέγεθος του αμερικανικού ελλείμματος (έχει φθάσει ήδη στα 1,4 τρισ. δολάρια και έως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 1,5 τρισ. δολάρια) κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει τις χρηματαγορές. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε μικρότερη από την αναμενόμενη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ το Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό υπουργείο ανακοίνωσε ότι το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 2,6% στα 45,8 δισ. δολάρια από τα 47 δισ. δολάρια που ήταν τον Ιανουάριο. Οι ειδικοί ανέμεναν μεγαλύτερη μείωση και ερμηνεύουν την απόκλιση μεταξύ προβλέψεων και πραγματικότητας ως ένδειξη ότι η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων στις αρχές του έτους, είχε μεγάλο αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία.

Επίσης, άλλη έκθεση του υπουργείου Εμπορίου έδειξε ότι το κόστος των εισαγομένων στις ΗΠΑ αγαθών εκτινάχθηκε το Μάρτιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο χρόνων. «Είναι σαφές ότι οι ανατιμήσεις στα καύσιμα επηρεάζουν την καταναλωτική ζήτηση», εκτίμησε ο Τεντ Ουάισμαν της Morgan Stanley στη Νέα Υόρκη.

«Πάρτε μέτρα τώρα»
«Από τις ανεπτυγμένες οικονομίες η αμερικανική είναι εκείνη που πρέπει να υιοθετήσει επείγοντα μέτρα για που θα της επιτρέψουν να εξορθολογήσει τα δημοσιονομικά της. Περαιτέρω καθυστερήσεις ίσως πλήξουν το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ», σημειώνει σε δημοσιονομική μελέτη που ανακοίνωσε σήμερα το ΔΝΤ.

Μιλώντας στο Νταβός τον περασμένο Ιανουάριο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ είχε σημειώσει, πάντως, ότι «το εν ευρεία εννοία αμερικανικό πολιτικό σύστημα αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο ότι η σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι αφόρητη σε βάθος χρόνου». Ο Γκάιτνερ είχε παραδεχθεί, ωστόσο, ότι «υπάρχει στις ΗΠΑ μεγάλος αριθμός πολιτών που κάνουν μεγάλες περικοπές στις δαπάνες τους, περικοπές που φρενάρουν την προσπάθεια της χώρας να ανακάμψει οικονομικά».

Θα έλεγε κανείς ότι ο Γκάιτνερ απάντησε από το Νταβός σε σχήμα πρωθύστερο στις επισημάνσεις του ΔΝΤ (για τις οποίες ήταν βεβαίως ενήμερος πολύ πριν από τον Ιανουάριο). «Δεν θα βιαστούμε να υιοθετήσουμε περιοριστικές πολιτικές. Κάποιοι άνθρωποι βιάζονται να προχωρήσουμε σε δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών, αλλά είναι κάτι που θα το κάνουμε υπεύθυνα, όταν οι περικοπές δεν θα λειτουργούν ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη», είχε πει προ τριμήνου ο Γκάιτνερ.