Δέκα έξι χρόνια μετά ο Περικλής Μουστάκης επανέρχεται στο κείμενο της «Αποκάλυψης» του Ιωάννου, σε μια παράσταση – μονόλογο, συνοδεία ενός πιάνου με τον πιανίστα του. «Εχω ανοιχτούς λογαριασμούς με το κείμενο αυτό», παραδέχεται. «Αλλωστε, γενικώς επανέρχομαι σε κείμενα που περιέχουν μια ηθική υπόσταση του λόγου. Ζώντας σε μια κοινωνία που ο λόγος έχει γίνει καθαρά χρηστικός, εγώ επιλέγω να ασχοληθώ μαζί του», κι αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει και η ενασχόληση του θεάτρου Ασκηση με τα κλασικά κείμενα. «Η Αποκάλυψη αποκαλύπτει την ηθική υπόσταση του λόγου, την ιερότητα του σκέπτεσθαι. Κι αυτό το συναντάς πάντα στα θρησκευτικά κείμενα, στις θρησκείες. Η Αποκάλυψη οξύνει το φαντασιακό στοιχείο που έχει εκλείψει από τις μέρες μας». Οσο για τη γλώσσα, η ελληνιστική κοινή, «δεν είναι άλλη από τη δημοτική της εποχής. Πιστεύω ότι είναι κατανοητή στον μέσα άνθρωπο αν και η συγκεκριμένη γλώσσα είναι μια αφορμή για ένα ταξίδι με τη φαντασία μας».

Μέσα σε μια αίθουσα αναμονής _γιατρού ή κουρέα, δύο άνθρωποι αποκαλύπτουν, ανάμεσα στα περιοδικά, το κείμενο της Αποκάλυψης και επιχειρούν να συνδιαλλαγούν μαζί του: Ικανοί ή ανίκανοι, τρωτοί ή άτρωτοι, ατελείς ή μη, πιάνουν στα χέρια τους την Αποκάλυψη, που ως τότε χρησίμευε ως ντεκόρ και προσπαθούν να την επικοινωνήσουν. Υπό τους ήχους της Σονάτας του Σεληνόφωτος _και μιας σύνθεσης του Αλέξανδρου Κούρου , βυθίζονται στον κόσμο της Αποκάλυψης του Ιωάννου. «Προσωπικά», καταλήγει ο Περικλής Μουστάκης, που τη σκηνοθετεί και ερμηνεύει, «μου δημιουργούνται πολλές αυτονομημένες εικόνες μέσα από αυτό το κείμενο που μοιράζομαι με τους θεατές», καταλήγει.

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ

«Αποκάλυψις Ιωάννου» από την Ασκηση (Φραγκούδη 18-20, Πάντειος)

Σκηνοθεσία-ερμηνεία Περικλής Μουστάκης. Πιάνο, Αλέξανδρος Κούρος

Από τη Μεγάλη Δευτέρα ως τη Μεγάλη Πέμπτη.

Παραστάσεις από τις 26 Απριλίου και κάθε Τρίτη και Τετάρτη, στις 21.00 ως 11/5

Η Αποκάλυψη, το καλοκαίρι στην Πάτμο

Τον προσεχή Ιούλιο, στην Πάτμο, θα παρουσιασθεί, επίσης η «Αποκάλυψη», αλλά από τη θεατρική ομάδα «Τέχνη»: Πρόκειται για μια θεατρική απόδοση του οράματος του Ιωάννη, στον ιστορικό χώρο του Σπηλαίου της Αποκάλυψης. Η σκηνοθεσία ανήκει στη γερμανίδα σκηνοθέτιδα Barbara Hoffmann και τη σκηνογραφία υπογράφει ο Hans Hoffer, σκηνογράφος και καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών της Βιέννης. Αποσπάσματα της παράστασης θα είναι μεταφρασμένα σε 4 γλώσσες. Οι πρόβες έχουν ξεκινήσει εντατικά από τον περασμένο Σεπτέμβριο ενώ η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 26 Ιουλίου – παραστάσεις ως τις 30/7. Πληροφορίες στο press@techni-patmos.gr