Μια «ανάσα» πήραν σήμερα οι διοικήσεις των δυο πανεπιστημιακών νοσοκομείων «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο», που έχουν αναστείλει την συμμετοχή τους τις εφημερίες και στην ενδονοσοκομειακή νοσηλεία, λόγω χρεών.

Όπως ανακοινώθηκε, το υπουργείο Παιδείας, στο οποίο υπάγονται ως πανεπιστημιακά, θα τους καταβάλει τελικά την Τρίτη, το 28% του εφετινού προϋπολογισμού τους, που είχε καθυστερήσει με αποτέλεσμα το ένα να μείνει χωρίς φάρμακα και το άλλο να μην μπορεί να πληρώσει μισθούς.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, οι διοικήσεις των δυο νοσοκομείων σε συνεδρίαση τους την περασμένη Παρασκευή – πραγματοποιήθηκε παρουσία των πρυτανικών αρχών και του προέδρου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών – είχαν αποφασίσει την αναστολή της συμμετοχής τους στο σύστημα των ευημεριών (πρακτικά το «κλείσιμο» τους), λόγω συσσωρευμένων χρεών.

Αναστολή λειτουργίας σημαίνει για ένα νοσοκομείο ότι θα ολοκληρωθεί η νοσηλεία όσων ασθενών νοσηλεύονται ήδη σε αυτό, αλλά δεν εισάγονται καινούργιοι. Παραμένουν σε λειτουργία μόνο τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, που παραπέμπουν όμως τα περιστατικά αλλού.

Οι διοικήσεις των δυο νοσοκομείων, εφόσον λάβουν τα χρήματα του προϋπολογισμού τους, θα αποφασίσουν εάν θα αναστείλουν την απόφαση τους και ποιες θα είναι οι κινήσεις τους τις επόμενες ημέρες.

Θέμα συγχώνευσης των δυο νοσοκομείων και ενσωμάτωσής τους σε άλλο δεν τίθεται πάντως, καθώς πρόκειται για κληροδοτήματα του πανεπιστημίου Αθηνών, τα οποία υπάγονται σε αυστηρό καθεστώς διαχείρισης.

«Εάν δεν αυξηθεί η χρηματοδότηση μας από το υπουργείο Παιδείας, το κατάστημα κλείνει» λέει χαρακτηριστικά στο «Βήμα» ο διευθυντής της νευρολογικής κλινικής του Αιγινήτειου νοσοκομείου κ. Δημ. Βασιλόπουλος.

Ο κ. Βασιλόπουλος δεν είναι τυχαία περίπτωση διευθυντή. Ούτε έχει διάθεση να «καταθέσει τα όπλα» χωρίς μάχη. Επί σειρά ετών ανακαινίζει με προσωπική εργασία τις πτέρυγες του νοσοκομείου του, αναζητεί τα καλύτερα ιατρικά μηχανήματα, πρωτοστάτησε στη αγορά και εγκατάσταση του πιο εξελιγμένου μαγνητικού τομογράφου στο νοσοκομείο του.

Ωστόσο, όπως λέει, «όταν η τακτική σου επιχορήγηση από 15 εκατομμύρια ευρώ έχει γίνει 10 εκατομμύρια ευρώ, και μόνο η μισθοδοσία του προσωπικού σου είναι 12 εκατομμύρια ευρώ, τότε έχεις πρόβλημα».

Όπως εξηγεί ο κ. Βασιλόπουλος, οι διοικήσεις των δυο πανεπιστημιακών νοσοκομείων πρέπει τώρα να υπογράφουν ειδικά έγγραφα πριν από την κάθε δαπάνη που κάνουν, ότι έχουν όλα τα χρήματα για την εξόφληση τους. «Δεν έχουμε πλέον τη δυνατότητα να χρωστάμε», λέει. «Δεν μπορώ να εγγυηθώ προσωπικά για χρήματα που δεν υπάρχουν».

Την ίδια κατάσταση περιγράφει και ο διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής του Αιγινήτειου νοσοκομείου κ. Γ. Παπαδημητρίου, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Όπως λέει, η επιχορήγηση των δυο νοσοκομείων έχει περιοριστεί κατά 30% από το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο των περικοπών στα πανεπιστήμια.

Στο Αρεταίειο μάλιστα, έχουν ήδη περιοριστεί κατά περίπου 500 τα χειρουργεία που γίνονται ετησίως. «Δεν έχουμε ούτε να πάρουμε γάζες» λέει χαρακτηριστικά στο «Βήμα» νοσηλευτής του νοσοκομείου. Κι όμως «το νοσοκομείο αυτό, εξυπηρετεί 2.500 ογκολογικούς ασθενείς το χρόνο».

«Είναι τραγικό να κινδυνεύουν να κλείσουν δυο νοσοκομεία πανεπιστημιακά με ιστορία 100 ετών», δηλώνει στο «Βήμα on line» ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Σφηκόπουλος.

«Το υπουργείο Παιδείας έχει μειώσει στο ελάχιστο τους προϋπολογισμούς τους και είναι φυσικό οι επικεφαλείς τους να αρνούνται να υπογράψουν πληρωμές με χρήματα που δεν έχουν» δηλώνει.

«Βρισκόμαστε στις Θερμοπύλες και αντιμετωπίζουμε καθημερινά τον ανθρώπινο πόνο» λέει ο εκπρόσωπος του ιατρικού προσωπικού στο Αιγινήτειο νοσοκομείο κ. Χαρ. Παπαγεωργίου. «Εάν κλείσει το νοσοκομείο, θα προκαλέσει χιονοστιβάδα στις υπηρεσίας υγείας της χώρας μας. Εδώ εκπαιδεύονται οι φοιτητές της Ιατρικής»…