Με το καλοκαίρι ante portas, το ενδιαφέρον – γυναικών, αλλά και ανδρών που αντιμετωπίζουν έντονη τριχοφυΐα σε εμφανή σημεία -, για αποτελεσματικές μεθόδους αποτρίχωσης γίνεται ολοένα και πιο έντονο. Ζητούμενο, το απαλό και καθαρό δέρμα, τόσο για αισθητικούς, όσο και για λόγους υγείας.

Bleaching

Το bleaching είναι αισθητική παρέμβαση, που κάνει τις τρίχες λιγότερο εμφανείς. Συνιστάται, κυρίως, σε περιοχές που έχουν μαύρες έντονες τρίχες όπως τα χέρια, το πρόσωπο και ο λαιμός. Επιτυγχάνεται με την εφαρμογή χημικής κρέμας – μπορείτε να την προμηθευτείτε από τα φαρμακεία – που απλώνεται στην περιοχή, και μετά την πάροδο μερικών λεπτών αφαιρεί το χρώμα από τις τρίχες.

Αποτρίχωση με κερί ή μέλι

Με τη συγκεκριμένη μέθοδο, η τρίχα αφαιρείται από τον θύλακα της. Δεν μεταβάλλει ούτε το χρώμα, ούτε το πάχος της τρίχας. Το θετικό είναι ότι οι τρίχες αργούν να «ξαναβλαστήσουν», για τον λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα επιτυχής ως μέθοδος σε μεγάλες περιοχές όπως τα πόδια και τα χέρια. Αν εφαρμόζεται συστηματικά, είναι βέβαιη η σταδιακή μείωση της τριχοφυΐας. Απαιτείται προσοχή, καθώς το ζεστό κερί αν δεν χρησιμοποιηθεί στην κατάλληλη θερμοκρασία, μπορεί να κάψει την επιδερμίδα. Στην αγορά κυκλοφορούν και λωρίδες με κρύο κερί οι οποίες εφαρμόζονται εύκολα πάνω στο δέρμα.

Αποτριχωτικές κρέμες

Περιέχουν την ουσία thioglycolate, η οποία αναμειγνύεται με sodium hydroxide ή calcium hydroxide για να εξουδετερώσει τις τρίχες, αποσυνδέοντας τους δεσμούς που κρατούν δέρμα και κύτταρα τηςτρίχας ενωμένα. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ο ερεθισμός.Οι κρέμες αυτές θα πρέπει να δοκιμάζονται αρχικά σε μια μικρή περιοχή του δέρματος, τουλάχιστον 48 ώρες πριν την εφαρμογή τους σε μεγαλύτερες περιοχές. Σε περίπτωση ερεθισμού κρέμες με υδροκορτιζόνη μπορούν να βοηθήσουν, δεν ενδείκνυνται ωστόσο για παρατεταμένη χρήση.


Ξύρισμα

Ενοχοποιημένο αδίκως, αφού δεν κάνει τις τρίχες ούτε πιο χοντρές, ούτε πιο μαύρες, ενώ παράλληλα δεν ευνοεί την ανάπτυξή τους. Απλώς, τις κάνει πιο αισθητές, καθώς εμφανίζουν αιχμηρή άκρη. Κατά την εφαρμογή του, ενδείκνυται η χρήση αφρού ξυρίσματος ή αφρόλουτρου, που θα υποβοηθήσει το ξυράφι, χωρίς πληγές και κοψίματα.

Ηλεκτρόλυση

Βασικό εργαλείο της, μία λεπτή βελόνα που τοποθετείται στον θύλακα της τρίχας_ μέσω αυτής διαπερνάται ηλεκτρικό ρεύμα ως τη ρίζα. Πρόκειται για διαδικασία που στην ουσία «καίει» τον θύλακα, εμποδίζοντας τη συνεχή παραγωγή τριχών. Ενδέχεται να χρειαστούν αρκετές συνεδρίες (μέχρι και 18 μήνες), εως ότου καταστραφεί πλήρως ο θύλακας. Η ηλεκτρόλυση αποτελεί μέθοδο μόνιμης αποτρίχωσης, εμφανίζει ωστόσο πολλά μειονεκτήματα. Τόσο γιατί δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για την εφαρμογή της, όσο και γιατί οι ειδικοί με γνώση και εμπειρία σπανίζουν. Έχουν καταγραφεί παρενέργειες, πόνοι, ακόμη και μόλυνση.

Αποτρίχωση με laser

Αντίθετα από ότι θα πίστευε κανείς, το laser δεν προσφέρει μόνιμα αποτελέσματα, αλλά και δεν είναι κατάλληλο για όλους, καθώς λειτουργεί με την εκπομπή φωτός σε διάφορες συχνότητες, με διαφορετικά ποσά ενέργειας και διάρκειας παλμού. Η συχνότητα με την οποία εφαρμόζεται, καθορίζει και το ποιο συστατικό του δέρματος επηρεάζει_ αρτηρίες, μελανίνη ή νερό. Τα περισσότερα lasers που χρησιμοποιούνται για αποτρίχωση, στοχεύουν στη μελανίνη, είναι δηλαδή σχεδιασμένα να καταστρέφουν ιστούς που περιέχουν μελανίνη. Ως εκ τούτου, ενδείκνυνται για ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες με μαύρες τρίχες. Απαιτούνται αρκετές θεραπείες για το επιθυμητό αποτέλεσμα.