Πληροφορίες από την επιχειρηματική και τραπεζική αγορά αναφέρουν ότι περίπου 1 εκατ. εμπορευόμενοι πολίτες έχουν περάσει στην «μαύρη» λίστα του Τειρεσία και πλέον δεν είναι χρηματοδοτήσιμοι από το πιστωτικό σύστημα της χώρας.

Καταχωρήθηκαν δηλαδή ως κακοπληρωτές, επειδή μια επιταγή δεν πληρώθηκε στην ώρα της και σφραγίσθηκε ως ακάλυπτη από κάποια Τράπεζα.

Ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος και ενδεικτικός των δυσχερειών που επικρατούν στο εμπόριο και συνολικά στην οικονομία.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τελευταίως επανέρχονται στο προσκήνιο οι αγορές με μετρητά ή επανακάμπτουν τα γραμμάτια και οι συναλλαγματικές ακριβώς, για να καλυφθεί το έλλειμμα εμπιστοσύνης που τείνει να επικρατήσει στις συναλλαγές.

Ουδείς αμφιβάλλει ότι σημαντική μερίδα των παραπάνω πιθανώς να εμπίπτει στην κατηγορία των συστηματικών κακοπληρωτών και δικαίως να έχουν καταγραφεί στην «μαύρη» λίστα του Τειρεσία.

Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν μπορεί παρά να είναι θύματα του καθοδικού οικονομικού κύκλου, της βαθιάς ύφεσης που πλήττει την οικονομία και των συνθηκών κακού εμπορίου που επικρατούν τούτον τον καιρό στη χώρα.

Πράγμα λογικό και ίσως απολύτως φυσιολογικό σε περιόδους, που η δραστηριότητα κάμπτεται σχεδόν 10% από το 2009 έως τώρα.

Σε επιμέρους κλάδους μάλιστα, όπως π. χ. των κατασκευών, η κάμψη μπορεί να ξεπερνά σωρευτικά το 20% και το 25% στην τριετία.

Οι άνθρωποι αυτοί στο βαθμό που είναι θύματα της συγκυρίας και των κακών συναλλακτικών ηθών που επικράτησαν υπό το βάρος της ύφεσης, δεν μπορεί να μείνουν εσαεί αποκλεισμένοι από το πιστωτικό σύστημα, να μην έχουν δηλαδή ούτε καν την ευχέρεια να εκδώσουν έστω μια επιταγή. Εχουν ανάγκη μιας δεύτερης ευκαιρίας, αφού προηγουμένως αξιολογηθούν.

Με άλλα λόγια, η περίοδος ακριβώς επειδή είναι ιδιαίτερη και σπάνια, επικρατεί κάθε 70-80 χρόνια, απαιτεί κατανόηση και ευελιξία.

Η σκληρή και τυφλή τιμωρία, χωρίς αξιολόγηση των συνθηκών επιτείνει τα προβλήματα και επιδεινώνει την ύφεση.

Στην προκειμένη περίπτωση ο τυφλός και αδέκαστος Τειρεσίας είναι απαραίτητο να αποκτήσει γυαλιά, ώστε να είναι σε θέση να διακρίνει και να ξεχωρίσει τα πρόσωπα, τα οποία είναι θύματα της συγκυρίας και επιβάλλεται να έχουν δεύτερη ευκαιρία, που τόση ανάγκη έχουν τόσο οι «μουτζουρωμένοι» όσο και η οικονομία.