«Εναντι» ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις

Επίθεση στη φοροδιαφυγή με στόχο την αύξηση των εσόδων που βρίσκονται κάτω από τη «βάση» πραγματοποιεί το υπουργείο Οικονομικών. Στο στόχαστρο αυτή τη φορά 18.000 επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ΄κατηγορίας και δεν υπέβαλλαν περιοδική δήλωση ΦΠΑ. Μάλιστα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών απέστειλε 18.000 ηλεκτρονικά μηνύματα στους παραπάνω φορολογούμενους που δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.Επίθεση στη φοροδιαφυγή με στόχο την αύξηση των εσόδων που βρίσκονται κάτω από τη «βάση» πραγματοποιεί το υπουργείο Οικονομικών. Στο στόχαστρο αυτή τη φορά 18.000 επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ΄κατηγορίας και δεν υπέβαλλαν περιοδική δήλωση ΦΠΑ. Μάλιστα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών απέστειλε 18.000 ηλεκτρονικά μηνύματα στους παραπάνω φορολογούμενους που δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Όσοι δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση τότε η εφορία θα υπολογίσει τον ΦΠΑ με βάση τα στατιστικά στοιχεία των προηγούμενων μηνών (κάτι δηλαδή σαν τον λογαριασμό «έναντι» της ΔΕΗ) και θα υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να τον καταβάλουν.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών κ. Δημ. Κουσελά, η τυποποιημένη σύγχρονη ελεγκτική διαδικασία με την συνεργασία της Γενική Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και της 5ης ομάδας για την καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής άρχισε ήδη να εφαρμόζεται.

Για τους Φορολογούμενους που δεν θα προσέλθουν με την διαδικασία της εθελοντικής συμμόρφωση στις ΔΟΥ θα ακολουθήσει στατιστικός υπολογισμός των υποχρεώσεων του ΦΠΑ με όλες τις συνέπειες που προβλέπει η νομοθεσία.
Η τυποποιημένη αυτή διαδικασία θα γίνεται κάθε μήνα από το Υπουργείο Οικονομικών. Στις 10 Μαΐου θα γίνει και για τους φορολογούμενους με βιβλία Β΄ κατηγορίας, οι οποίοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ μέσα στον Απρίλιο του 2011.

Μέσω του ίντερνετ 1,7 φορολογικές δηλώσεις

Συνολικά 1.695.695 ηλεκτρονικές υποβλήθηκαν, κατά τους δύο πρώτους μήνες που λειτουργεί η νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικών υπηρεσιών TAXISNet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Τα αναλυτικά στοιχεία των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα:

Εκκαθαριστική ΦΠΑ δήλωση (Φ1) 549.301

Περιοδική ΦΠΑ δήλωση (Φ2) 957.115

Ενδοκοινοτικές Παραδόσεις (Φ4) 44.741

Ενδοκοινοτικές Αποκτήσεις (Φ5) 103.639

Προσωρινή δήλωση ΦΜΥ 18.516

Δήλωση ΝΠ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Φ012) 85

Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) 11.877

Αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων ακινήτων (Ε2) 4.567

Μηχανογραφικά στοιχεία οικονομικών στοιχείων (Ε3) 5.854

Σύνολο 1.695.695

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk