«Αρνούμαστε να χρεωθούμε ένα χρέος που θεωρούμε παράνομο και προϊόν διαφθοράς» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» η ανεξάρτητη βουλευτής κυρία Σοφία Σακοράφα. «Είναι ένα δίκαιο αίτημα» υποστηρίζει. «Από τη στιγμή που ζητάμε από τον ελληνικό λαό να πληρώσει το μάρμαρο είμαστε υποχρεωμένοι να του δώσουμε αναλυτικό λογαριασμό για το τι συνέβη.Σας θυμίζω ότι αυτό υποστήριξε και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ».
Στο ερώτημα για τον κίνδυνο αποκλεισμού της χώρας από τις διεθνείς αγορές ή ακόμη και την επιστροφή στη δραχμή από μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση, η κυρία Σακοράφα απαντά: «Πολύ σύντομα θα βρεθούμε στη διαδικασία που περιγράφετε ως επικίνδυνη,αυτή του “κουρέματος” δηλαδή, μόνο που η αναδιάρθρωση θα γίνει με όρους των δανειστών και προς υπεράσπιση μόνο των δικών τους συμφερόντων.Το βαρύ τίμημα αυτού του “κουρέματος” θα το πληρώσουν και πάλι,αυτή τη φορά ακόμη ακριβότερα,οι εργαζόμενοι, τα ασφαλιστικά ταμεία, η Υγεία, η Παιδεία».
Η κυρία Σακοράφα, η οποία διαγράφηκε ως γνωστόν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ επειδή δεν ψήφισε το μνημόνιο, εκτιμά ότι με τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης «κάναμε ενυπόθηκο ένα χρέος που ήταν στον αέρα». Προσθέτει ότι «δανειζόμαστε χρήματα για να στηριχθούν οι τράπεζες,ξεχνώντας ότι όλα αυτά τα χρόνια κερδοσκοπούσαν στις πλάτες μας».
Πάγια θέση της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου είναι ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα προκαλέσει πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι επιλύει. Ο υπουργός Οικονομικών αποκλείει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. Αναφερόμενος στις επιπτώσεις μιας αναδιάρθρωσης σημειώνει ότι θα οδηγήσει σε ελεύθερη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας και μείωση του ΑΕΠ ακόμη και κατά 10% σε ετήσια βάση. «Ναι,υπάρχουν και άλλοι δρόμοι από αυτούς που έχουμε πάρει, απλώς οι άλλοι δρόμοι δεν οδηγούν πουθενά,πέρα από τη χρεοκοπία και την περιθωριοποίηση» λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Την ίδια άποψη υποστηρίζει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ.Προβόπουλος, ο οποίος εκτιμά ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση «θα πυροδοτούσε ανεξέλεγκτες αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα άνοιγαν έναν νέο, μακροχρόνιο, κύκλο δυσπιστίας για την ελληνική οικονομία» . Ο επικεφαλής της ΤτΕ υποστηρίζει ότι το οικονομικό και πολιτικό κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από «το βραχυχρόνιο κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής που καλούμεθα να καταβάλουμε σήμερα». Οι ειδικοί που αποκλείουν την αναδιάρθρωση από τον «κατάλογο» των λύσεων μιλούν για κίνδυνο νέας συρρίκνωσης της απασχόλησης και των αποδοχών, αλλά και ενδεχόμενο «ισχυρό πλήγμα για τα ασφαλιστικά ταμεία», ε φόσον η αναδιάρθρωση επεκταθεί και στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης που κατέχουν ομόλογα του Δημοσίου.
«Η ΕΛΕ θα πρέπει να ελέγξει το υπάρχον χρέος, αλλά και τις νέες υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η χώρα» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Κ. Λαπαβίτσας, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, επίσης συνυπογράφων το αίτημα.
«Αν μέρος του κριθεί μη νομιμοποιημένο,θα προτείνει άρνηση αποπληρωμής. Αν κριθεί μη βιώσιμο διότι καταστρέφει βασικές λειτουργίες της κοινωνίας, θα προτείνει αποτελεσματικό “κούρεμα”» σημειώνει ο κ. Λαπαβίτσας και προσθέτει: «Το πόρισμα μιας αξιόπιστης ΕΛΕ που θα στηρίζεται σε ευρεία λαϊκή κινητοποίηση μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για τη διαγραφή του χρέους».
Ο ίδιος εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι ήδη αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές και προβλέπει ότι θα παραμείνει εκτός για πολλά χρόνια. «Για το 2020 το ίδιο το ΔΝΤ προβλέπει χρέος 130% του ΑΕΠ,δηλαδή υψηλότερο του 2009. Οι ρυθμοί ανάπτυξης έως τότε θα είναι κάτω του 3%.Η αυτοδύναμη επιστροφή στις αγορές με τέτοιες συνθήκες είναι φαντασίωση» δηλώνει. Ο έλληνας οικονομολόγος υποστηρίζει ότι «η χώρα χρειάζεται διαγραφή του χρέουςίσως και κατά 200 δισ. ευρώ και δραστική αλλαγή πολιτικής στην κατεύθυνση της ανάπτυξης». Θεωρεί ότι μόνο «αν συμβεί αυτό θα μπορέσει να υπάρξει μεσοπρόθεσμη επιστροφή στις αγορές», διότι, κατά τη γνώμη του, «οι δανειστές έχουν βραχεία μνήμη και ενδιαφέρονται μόνο για τα μελλοντικά κέρδη».
Την αντίθετη άποψη διατυπώνει ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής κ. Ι. Στουρνάρας. Εκτιμά ότι για τα τρία χρόνια της ύφεσης, από το 2009 ως το 2011, θα καταγραφεί συρρίκνωση της οικονομίας της τάξεως του 10%. «Αυτό δεν είναι τραγικό σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος, και δεν είναι τραγικό γιατί έχουμε την καλή τύχη να έχουμε το “μαξιλάρι” της ευρωζώνης από κάτω μας. Αλλιώς η οικονομία θα είχε ήδη συντριβεί» δηλώνει. «Χωρίς τη συμφωνία και το δάνειο των 110 δισ.ευρώ η Ελλάδα θα είχε ήδη κηρύξει στάση πληρωμών, με καταστρεπτικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνική της συνοχή. Παρά τις πολιτικές αντιδράσεις που καταγράφονται εναντίον της συμφωνίας με την τρόικα, εναλλακτική πρόταση αντιμετώπισης της κρίσης δεν έχει κατατεθεί» υποστηρίζει ο κ. Στουρνάρας. «Τα κράτη δεν χρεοκοπούν όπως οι ιδιωτικές εταιρείες. Δεν ρευστοποιείται η περιουσία τους με την παρέμβαση κάποιου διεθνούς δικαστικού επιμελητήούτε παύουν να υπάρχουν στον νομικό κόσμο επειδή δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τα χρέη τους»εκτιμά ο κ.Γ. Κατρούγκαλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου,συνυπογράφων το αίτημα για διεθνή έλεγχο του χρέους.Διαβεβαιώνει ότι«δεν υπάρχει καμία θεσμική δυνατότητα εξαναγκασμού σε έξοδο από την ΟΝΕ ή την ΕΕ».
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη γιατί το δημόσιο εξωτερικό χρέος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί με τρόπο που να μη στραγγαλίζει την οικονομία» και προσθέτει ότι «το ζήτημα είναι αν θα γίνει με όρους των δανειστών μας ή με όρους δικούς μας».Παραδέχεται ωστόσο ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα είναι χωρίς συνέπειες: «Η βέβαιη δυσμενής συνέπεια είναι ότι για ένα διάστημα (συνέβη για τρία χρόνια στην Αργεντινή) η χώρα θα είναι εκτός διεθνούς δανεισμού,αλλά από την άλλη μεριά χώρες όπως η Αργεντινή και ο Ισημερινός πέτυχαν με τη μονομερή αναδιάρθρωση τη διαγραφή των δύο τρίτων του δημόσιου χρέους τους».
«Η Αργεντινή δεν έχει γυρίσει ακόμη στις διεθνείς αγορές, τα CDS της χώρας παραμένουν από τα υψηλότερα στον κόσμο, το ίδιο και τα spreads των ομολόγων» αντιτείνει ο καθηγητής κ.Ι. Στουρνάραςκαι υπενθυμίζει ότι η χώρα της Λατινικής Αμερικής είχε το ένα τρίτο του ελληνικού χρέους και παραμένει καθαρός εξαγωγέας τροφίμων. «Θα σας πω και ένα προσωπικό παράδειγμα» συμπληρώνει. «Η κόρη μιας φίλης μου που δουλεύει σε τράπεζα της Αργεντινής δεν έχει καταφέρει ακόμη να πάρει πίσω τις καταθέσεις που έχασε δέκα χρόνια μετά».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ