Ελληνικές Μουσικές Γιορτές από την ΚΟΑ

Στην παρουσίαση και την ανάδειξη της πολυσχιδούς ελληνικής μουσικής δημιουργίας μέσα στον χρόνο είναι εστιασμένες οι «Ελληνικές Μουσικές Γιορτές» που διοργανώνονται κι εφέτος, για έβδομη συνεχή χρονιά, από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Η διοργάνωση θα διεξαχθεί από τις 10 Απριλίου ως τις 23 Μαϊου σε χώρους όπως η αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός», το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στην παρουσίαση και την ανάδειξη της πολυσχιδούς ελληνικής μουσικής δημιουργίας μέσα στον χρόνο είναι εστιασμένες οι «Ελληνικές Μουσικές Γιορτές» που διοργανώνονται κι εφέτος, για έβδομη συνεχή χρονιά, από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Η διοργάνωση θα διεξαχθεί από τις 10 Απριλίου ως τις 23 Μαϊου σε χώρους όπως η αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός», το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Εφέτος είναι εστιασμένη σε δύο βασικούς θεματικούς άξονες.

Αρχικά, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 ετών από τη γέννηση ενός από τους κορυφαίους συνθέτες της ελληνικής μουσικής ιστορίας, του Σπύρου Σαμάρα (1861-1917), επιχειρείται ένα αφιέρωμα στην πρώιμη, κυρίως, δημιουργική του περίοδο με την παρουσίαση των λυρικών έργων «Μετζέ», «Λιονέλλα», «Φλόρα Μιράμπιλις» στη μοναδική σωζόμενη εκδοχή τους για φωνές και πιάνο καθώς και της κωμικής όπερας «Κρητικοπούλα» σε συναυλιακή μορφή.

Στη συνέχεια, τις «Ελληνικές Μουσικές Γιορτές» θα απασχολήσει η συμπλήρωση ενός αιώνα λειτουργίας του Λυκείου των Ελληνίδων. Όπως φαίνεται σε ένα από τα πρώτα συνεδριακά πρακτικά του, οι σημαντικότεροι συνθέτες της εποχής (Σαμάρας, Λαυράγκας, Λιάλιος, Λαμπελέτ και Καλομοίρης) έσπευσαν αρωγοί του.

Με γνώμονα τον συσχετισμό αυτόν, λοιπόν, στην εφετινή διοργάνωση θα παρουσιαστούν έργα των εν λόγω συνθετών, τα οποία λόγω του σπάνιου συνδυασμού οργάνων, έμειναν επί μακρόν στην αφάνεια.

Παράλληλα, η ΚΟΑ θα παρουσιάσει για πρώτη φορά σε συναυλία ορισμένα συμφωνικά έργα του Νίκου Σκαλκώτα ο οποίος συνεργάστηκε στενά με το «Λύκειον των Ελληνίδων» κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί, ότι το μουσικό υλικό του έργου «Δύο Εμβατήρια και Εννέα Ελληνικοί Χοροί για το Λύκειον των Ελληνίδων» του Ν. Σκαλκώτα του οποίου η πρώτη δημόσια παρουσίαση θα γίνει από την ΚΟΑ στις 14 Απριλίου, προέρχεται από το αρχείο του Λυκείου.

Παράλληλα με τις συναυλίες των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών, τη Δευτέρα 11 Απριλίου (στις 19.00), στο Κεντρικό Κτίριο του Λυκείου των Ελληνίδων (Δημοκρίτου 14, Αθήνα) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Η μουσική και το Λύκειον των Ελληνίδων» με βασικούς ομιλητές τη λαογράφο Ευαγγελία Αντζακα και τον μουσικολόγο Γιάννη Σαμπροβαλάκη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk