Σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», στο Λονδίνο βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες o Μοχάμεντ Ισμαήλ, ένας από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του καθεστώτος και στενός συνεργάτης του γιου του Καντάφι, Σαΐφ Αλ Ισλάμ. Πηγές της βρετανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν την πληροφορία.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ισμαήλ επισκέφθηκε το Λονδίνο στο πλαίσιο του ανοιχτού διαύλου επαφών των Δυτικών με τους Λίβυους τις τελευταίες δύο εβδομάδες και το μήνυμα που πήρε πριν επιστρέψει στην Τρίπολη είναι ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει.
Εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να δημοσιοποιούμε σχόλια για τις επαφές που κάνουμε με αξιωματούχους της Λιβύης». Ωστόσο, συμπλήρωσε πως «σε κάθε επαφή που έχουμε, κάνουμε ξεκάθαρο ότι ο Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία».
Παράλληλα, λίγες ημέρες μετά την αυτομολία του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης Μούσα Κούσα, το Al-Jazeera μεταδίδει πως το ίδιο ετοιμάζονται να πράξουν και άλλοι αξιωματούχοι του καθεστώτος. Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι «αριθμός αξιωματούχων του καθεστώτος», που ανήκουν στους στενούς συνεργάτες του Μουαμάρ Καντάφι, εγκατέλειψαν τη Λιβύη, καταφεύγοντας στην Τυνησία.
Ανάμεσα στα ονόματα των υψηλόβαθμων στελεχών του καθεστώτος, που φέρονται να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα είναι ο πρόεδρος της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Μοχάμεντ Αμπντούλ Κασίμ Αλ Ζουαί, ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Αμπουζείντ Ντορμπά και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Αμπντελατί Αλ Ομπαϊντί.
Το Al-Jazeera είχε μεταδώσει ότι αυτομόλησε και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Πετρελαίων Σοκρί Γκάνεμ, κάτι που ο ίδιος διέψευσε. «Αυτό που κυκλοφόρησε δεν είναι αλήθεια, βρίσκομαι στο γραφείο μου και σε λίγα λεπτά, θα εμφανιστώ στην τηλεόραση» δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters.
Το Λονδίνο, εν τω μεταξύ, αρνήθηκε ότι προτίθεται να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Μούσα Κούσα.
Γερμανία και Κίνα ζητούν κατάπαυση πυρός
Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι οι επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων έχουν καταστρέψει το ένα τέταρτο της στρατιωτικής δύναμης του καθεστώτος. Η Γερμανία και Κίνα τάσσονται όμως υπέρ της εξεύρεσης μιας μη στρατιωτικής λύσης στη Λιβύη, όπως επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση του κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γιανγκ Τζιετσί και του γερμανού ομολόγου του Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος βρίσκεται στο Πεκίνο.
Και οι δύο χώρες απείχαν από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που ενέκρινε την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη.
Ο Γιανγκ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία του» για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και για το γεγονός ότι οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς και υποστηρικτές του Καντάφι δεν περιορίζονται.
«Κάθε μέρα βλέπουμε και ακούμε ότι περισσότεροι πολίτες σκοτώνονται και τραυματίζονται και πως η στρατιωτική βία κλιμακώνεται» επισήμανε ο κινέζος υπουργός, σημειώνοντας πως όλες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν «το πνεύμα της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας» και ότι πρέπει να βρεθεί λύση «μέσω της διπλωματίας».
Ο κ. Βεστερβέλε επανέλαβε την έκκληση για «πολιτική λύση» που θα αρχίσει με την κατάπαυση του πυρός. Ο ίδιος κάλεσε τον Μουαμάρ Καντάφι «να κάνει τα όπλα να σιγήσουν και να επιτρέψει την έναρξη πολιτικής διαδικασίας». Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ολοκληρώνει το Σάββατο την επίσκεψή του στην Κίνα.