Και τώρα τι να πει κανείς στον κ. Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τη διοίκηση του μπασκετικού Παναθηναϊκού; Οτι το περασμένο καλοκαίρι δεν κάλυψαν τα κενά που άφησαν στην περιφέρεια οι Βασίλης Σπανούλης και Σαρούνας Γιασικεβίτσιους; Οτι ο Ρομέιν Σάτο, που αποκτήθηκε από τη Σιένα δεν είναι δημιουργός; Οτι οι Αλεκς Μάριτς, Ιαν Βουγιούκας και Κώστας Καϊμακόγλου, που ντύθηκαν στα πράσινα δεν συμπληρώνουν… έναν Νίκολα Πέκοβιτς; Οτι ο Μιλένκο Τέπιτς είναι εξαιρετικά ανεπαρκής για το υψηλότερο επίπεδο ανταγωνισμού; Η ότι ο Νικ Καλάθης είναι υπερτιμημένος όπως η… βενζίνη; Μα, αυτοί οι παίκτες εκθρόνισαν την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα και σε 35 ημέρες (6-8 Μαΐου) θα βρεθούν στην πόλη της για να διεκδικήσουν το έκτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στο δέκατο φάιναλ φορ στην ιστορία του Τριφυλλιού!
Ο Παναθηναϊκός του κόουτς Ομπράντοβιτς ανέτρεψε όλες τις θεωρίες, όλα τα προγνωστικά και με στρατηγική που θα διδάσκεται για αρκετά χρόνια σε σεμινάρια προπονητικής, απέκλεισε (με το πειστικό 3-1, που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και 3-0 στη σειρά των αγώνων) το φαβορί για την κατάκτηση του στέμματος, την αστραφτερή Μπαρτσελόνα! Το πώς τα κατάφερε, όμως, έχει σημασία! Από το δεύτερο λεπτό ο αρχηγός Δημήτρης Διαμαντίδης «φορτώθηκε» με δύο φάουλ και αποχώρησε, ενώ τρία λεπτά πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου το «βαρόμετρο» Ντρου Νίκολας υπέστη διάστρεμμα στον αριστερό αστράγαλο και παρά την ένεση, που έκανε στο ημίχρονο, δεν επέστρεψε ποτέ στο παιχνίδι!
Και μετά εμφανίζεται ο… απαθέστατος «Ζοτς» να δηλώνει: «Πρέπει να πω ότι μετά και από αυτή την αναμέτρηση, όλοι κατάλαβαν ότι ο Παναθηναϊκός είναι καλύτερη ομάδα από την Μπαρτσελόνα και δεν είναι θέμα διαιτησίας όπως έλεγαν κάποιοι. Ο Παναθηναϊκός είναι στο Final Four, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό να είμαστε εκεί, δεν είναι;».Τι είπε ο άνθρωπος! Φυσιολογικό το αφύσικο; Εφικτό το ανέφικτο; Δυνατό το αδύνατο; Με βάση, πάντα, την προγενέστερη εικόνα. Και όμως, μέσα σε λίγες ημέρες κατάφερε να πείσει τους παίκτες του ότι είχαν τις δυνατότητες για να αποκλείσουν την Μπαρτσελόνα. Οτι ο Ρίκι Ρούμπιο δεν είναι καλύτερος του Καλάθη, ότι ο Αλαν Αντερσον δεν υπερέχει του Σάτο, ότι ο Φραν Βάσκεθ δεν υπερτερεί του Βουγιούκα. Οτι ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο _ και αυτό ήταν το πιο σημαντικό _ δεν μπορεί να κερδίσει τον Παναθηναϊκό, αν αντιμετωπιστεί έξυπνα και δυνατά στην άμυνα!
Εισβάλλοντας στα άδυτα των πράσινων αποδυτηρίων, μια παραδοχή έδινε την καλύτερη εξήγηση για την αγωνιστική μετάλλαξη του _ αναιμικού στην κανονική περίοδο και στο Top16 _ Παναθηναϊκού σε… πολεμική μηχανή, όπως εκείνη που κατακτούσε τα πέντε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα από το 1996 και εντεύθεν (2000, 2002, 2007, 2009). «Καλύτερα που πέσαμε με την Μπαρτσελόνα, παρά με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ», είπε κάποιος και οι περισσότεροι έδειξαν να συμφωνούν. Αυτό τελικά ήταν το μυστικό. Εάν ο ΠΑΟ εξασφάλιζε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ νικώντας τη Λιέτουβος Ρίτας στο ΟΑΚΑ, ο κίνδυνος του αιφνιδιασμού από τη Μακάμπι σε κάποιον από τους αγώνες στην Αθήνα, θα ήταν πολύ μεγαλύτερος.
Το όνομα της Μπαρτσελόνα, αντιθέτως, έθετε σε εγρήγορση όλες τις αισθήσεις των Πρασίνων, με πρώτο και καλύτερο τον ρέκορντμαν (επτά κατακτήσεις) της Ευρωλίγκας κ. Ομπράντοβιτς. Και δεύτερο τον συνεργάτη του κ. Δημήτρη Ιτούδη, που.. έβγαλε τα μάτια του παρακολουθώντας 20 αγώνες της πρωταθλήτριας Ευρώπης σε κάθε διοργάνωση που συμμετείχε. Ο τίτλος που κουβαλούσε από το φάιναλ φορ του Παρισιού, η κυριαρχία της τα τελευταία δυόμισι χρόνια επί των ημερών του κ. Τσάβι Πασκουάλ, οι παίκτες πρώτης γραμμής που διαθέτει, «όπλισαν» με τόσο ισχυρό κίνητρο τον «Ζοτς», ώστε τον ώθησαν στο σημείο να δώσει τα ρέστα του στη σκακιέρα της προπονητικής νικώντας κατά κράτος τον ομόλογό του και παρ’ ολίγον να στείλει την Μπαρτσελόνα εντελώς… αδιάβαστη, δίχως νίκη στη σειρά, εάν το επέτρεπαν οι διαιτητές του πρώτου αγώνα στο «Παλάου Μπλαουγκράνα».
Ξεθάβοντας το απαρχαιωμένο σύστημα «box and one», τουτέστιν τέσσερις παίκτες σε διάταξη ζώνης και ένας ‘man to man’ να κυνηγά τον Ναβάρο, ο προπονητής του Παναθηναϊκού πρόσθεσε αρκετές παραλλαγές, που μπέρδεψαν την Μπαρτσελόνα σε σημείο να επιχειρεί απονενοημένα διαβήματα σουτάροντας σε τρικυμία από τα 6,75 μ.. Με τον Ναβάρο μονίμως εκνευρισμένο από το ασφυκτικό μαρκάρισμα του Καλάθη, τους Βίκτορ Σάδα και Ρότζερ Γκριμάου να τρέμουν από φόβο έχοντας την μπάλα μακριά από τη γραμμή του τριπόντου, τον έτερο _ μετά τον Ναβάρο _ δημιουργό Εράζεμ Λόρμπεκ αποκομμένο χάρη στην άμυνα των Κώστα Τσαρτσαρή και Αντώνη Φώτση, τον Ρούμπιο να βρίσκεται σε πανικό και τους Τέρενς Μόρις και Αντερσον να εξωθούνται σε ατομικές ενέργειες, η Μπαρτσελόνα έδειχνε παραδομένη στις ορέξεις του Παναθηναϊκού.
Μετά την ολοκλήρωση του θριάμβου, ο «Ζοτς» έδειξε να μην ξεχνά τα σχόλια και τις επίμαχες ερωτήσεις. «Πριν από την έναρξη της Ευρωλίγκας είναι εύκολο να βρείτε όλα τα σχόλια που έγιναν για εμάς. Ότι ο Παναθηναϊκός δεν είχε αστέρια στην ομάδα. Τον Πέκοβιτς, τον Σπανούλη, τον Σάρας. Είχαν δίκιο, είναι μεγάλοι παίκτες. Αυτό που είπα στους παίκτες μου, είναι ότι θα πρέπει αυτό να τους δώσει μεγαλύτερο κίνητρο. Κάποιοι που μας κριτίκαραν δεν με αφορούν. Ειλικρινά, κανείς δεν ξέρει καλύτερα την ομάδα μας, από εμένα και τον Δημήτρη Ιτούδη. Το ξαναλέω, ότι ήρωες είναι οι παίκτες και αυτοί πρέπει να έχουν όλη την δόξα. Εχω κάποιους φίλους, την άποψη των οποίων εκτιμώ. Ο καθένας έχει το δικαίωμα της γνώμης του, αλλά δεν με αφορά. Κάποιοι θα μιλάνε για τα ματς με την Μπαρτσελόνα για πολλά ακόμη χρόνια. Το όνειρο που έχουμε είναι να κερδίζουμε τρόπαια», σχολίασε ο προπονητής των τίτλων. Τι μπορείς να του πεις;