Στο «κόκκινο» η ραδιενέργεια στη θαλάσσια περιοχή της Φουκουσίμα

Τη μεγαλύτερη αύξηση στις συγκεντρώσεις ραδιενεργού ιωδίου μέτρησαν την Τετάρτη οι αρχές της Ιαπωνίας στη θάλασσα γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι τα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου ήταν 4.385 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Τη μεγαλύτερη αύξηση στις συγκεντρώσεις ραδιενεργού ιωδίου μέτρησαν την Τετάρτη οι αρχές της Ιαπωνίας στη θάλασσα γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι τα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου ήταν 4.385 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Εκλυση καπνού σημειώθηκε και από το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο, το Φουκουσίμα Νταϊνί, ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση απορρίπτει – προς το παρόν – την επέκταση της ζώνης εκκένωσης γύρω από τις κατεστραμμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Την Τετάρτη έγινε γνωστό πως έκλυση καπνού διαπιστώθηκε και από έναν από τους αντιδραστήρες του δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου που διαχειρίζεται η TEPCO, το Φουκουσίμα Νταϊνί.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο διαθέτει τέσσερις αντιδραστήρες, που έκλεισαν αμέσως μετά τον σεισμό των 9 βαθμών και το τσουνάμι που ακολούθησε.

Η TEPCO είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως θα βολιδοσκοπήσει την κυβέρνηση και τους κατοίκους της περιοχής για να αποφασίσει αν θα συνεχίσει τη λειτουργία των αντιδραστήρων 5 και 6 του σταθμού Νταϊίτσι, καθώς και των αντιδραστήρων στο Φουκουσίμα Νταϊνί.

Ραδιενέργεια σε απόσταση 40 χλμ.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας πρότεινε την επέκταση της ζώνης εκκένωσης, που βρίσκεται στα 20 χλμ., καθώς ραδιενέργεια εντοπίστηκε σε χωριό που βρίσκεται σε απόσταση 40 χλμ. από το πυρηνικό εργοστάσιο.

Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας ανέφερε ότι θα εξετάσει την πρόταση, αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο δήλωσε ότι «δεν πιστεύω ότι συντρέχει άμεση ανάγκη για κάτι τέτοιο».

«Η ΙΑΕΑ μας ενημέρωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφος ξεπερνούν τα προβλεπόμενα από την ίδια όρια και μας ζήτησε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση με βάση αυτές τις πληροφορίες», δήλωσε ο Γιουκίο Εντάνο.

«Το γεγονός ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφος είναι αυξημένα μάς οδηγεί αναπόφευκτα στην υπόθεση ότι μία μακροπρόθεσμη συγκέντρωση (ραδιενέργειας) μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία. Βάσει αυτού θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα επίπεδα ραδιενέργειας με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και θα πάρουμε μέτρα αν αυτό κριθεί αναγκαίο», πρόσθεσε.

Τα σταθερά υψηλά επίπεδα ραδιενεργής ουσίας που ανιχνεύονται στο νερό της θάλασσας έξω από το ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Φουκουσίμα 1), που έχει υποστεί ζημιές από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, μπορεί να σημαίνουν ότι διαρρέει συνεχώς ραδιενέργεια, ανακοίνωσε η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

«Αυτή είναι μία πιθανότητα», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας Χιντεχίκο Νισιγιάμα. Πρόσθεσε δε ότι οι μηχανικοί δεν γνωρίζουν από πού προέρχεται η διαρροή -δηλαδή από έναν ή περισσότερους αντιδραστήρες.

Την Τετάρτη, τα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό στην περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο ήταν 4.385 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Πρόκειται για την υψηλότερη συγκέντρωση ραδιενεργού ουσίας που μετρήθηκε από την έναρξης της πυρηνικής κρίσης.

Η μέτρηση των επιπέδων ραδιενεργού ιωδίου-131 την Τετάρτη ήταν 3.355 φορές υψηλότερη από τα επιτρεπτά όρια. Μέσα σε ένα 24ωρο, δηλαδή, αυξήθηκε κατά περίπου 1.000 φορές, γεγονός που επιτείνει τις υποψίες για γενικευμένη πλέον διαρροή ραδιενέργειας από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες.

Την Παρασκευή, επίσης, έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου του Ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Καν με θέμα τον προϋπολογισμό, όμως εκτιμάται πως θα κάνει δηλώσεις και για την πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα.

27.500 νεκροί και αγνοούμενοι

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, οι νεκροί και οι αγνοούμενοι από το σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε, φτάνουν τις 27.500, ενώ περισσότεροι από 173.000 άνθρωποι ζουν ακόμα σε πρόχειρα καταφύγια.

Το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 δισ. δολάρια. Το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η αποκατάσταση των ζημιών από τον τυφώνα Κατρίνα είχε εκτιμηθεί τα 81 δισ. δολάρια.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk