Υπάρχουν στιγμές που η ποδοσφαιρική Μπαρτσελόνα μοιάζει εξωγήινη. Ωστόσο αποδεικνύεται ότι περιστασιακά μπορεί να την ξαπλώσει στο κρεβάτι ένα… κρύωμα.

Ο τεχνικός της κ. Πεπ Γκουαρντιόλα, έχει δημιουργήσει την ομάδα που στην πρώτη σεζόν του είχε κατά μέσο όρο κατοχή μπάλας 65,3%, τη δεύτερη σεζόν 66,6% και εφέτος 71,1% (τελευταία ομάδα που είχε περισσότερη ώρα την μπάλα στα πόδια της απ’ ό,τι η Μπάρτσα ήταν πριν από 166 αγώνες, τον Μάρτιο του 2008 στο 2-2 με την Αλμερία), ωστόσο εξακολουθεί να αναζητεί το αντίδοτο για τον λεγόμενο «ιό της FIFA».

Η πρωτοπόρος της Πριμέρα Ντιβιζιόν επισκέπτεται το Σάββατο το «Ελ Μαδριγάλ», όπου την περιμένει η επικίνδυνη Βιγιαρεάλ και η ακόμη πιο επικίνδυνη… ίωση της FIFA. Αυτή δεν είναι άλλη από την αρνητική επίδραση που έχουν στους Καταλανούς οι υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων!

Εφέτος η Μπαρτσελόνα έχει χάσει μόλις εννέα βαθμούς (τρεις ισοπαλίες και μια ήττα) έπειτα από 29 αγωνιστικές. Από αυτές τις απώλειες η εντός έδρας ήττα από τη Χέρκουλες και η ισοπαλία με τη Σπόρτινγκ Χιχόν ήρθαν έπειτα από αγώνες εθνικών ομάδων.

Στις άλλες δύο περιπτώσεις όπου το καλαντάρι της FIFA διέκοπτε το πρωτάθλημα ακολούθησε ο θρίαμβος (8-0) επί της Αλμερία, αλλά και η αγχωτική νίκη (2-1) επί της Βαλένθια.

Τα ίδια… συμπτώματα είχαν παρουσιαστεί και στις προηγούμενες δύο χρονιές, κατά τις οποίες η ομάδα του κ. Γκουαρντιόλα στέφθηκε πρωταθλήτρια. Πέρυσι παραχώρησες τρεις ισοπαλίες έπειτα από ματς εθνικών ομάδων, κερδίζοντας μόνο τη Χετάφε εκτός έδρας.

Την περίοδο δε 2008-09 όπου οι Μπλαουγκράνα κατέκτησαν τα πάντα στο διάβα τους έπειτα από πέντε παιχνίδια εθνικών ομάδων, η Μπάρτσα παραχώρησε ισοπαλίες εντός έδρας σε Χετάφε, Ρασίνγκ Σανταντέρ και εκτός έδρας στην Μπέτις.

Εκτός από τον «ιό της FIFA» η Μπαρτσελόνα… καίγεται και από «κίτρινο» πυρετό! Πιο συγκεκριμένα οι Λιονέλ Μέσι, Βίκτορ Βαλντέζ, Χαβιέ Μαστσεράνο και Σέρτζιο Μπούσκετς είναι στο όριο πέντε κίτρινων καρτών, που μεταφράζεται αυτόματα σε τιμωρία μίας αγωνιστικής.

Δεδομένου ότι σε δύο αγωνιστικές (17 Απριλίου) ακολουθεί το ντέρμπι με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη– το περίφημο «clasico»– που δεν αποκλείεται να κρίνει το πρωτάθλημα, ο τεχνικός των Μπλαουγκράνα καλείται να παίξει πολύ προσεχτικά τα χαρτιά του.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι κάποιοι από τους τέσσερις που είναι στο όριο να επιδιώξουν την πέμπτη κάρτα τους στο ντέρμπι με τη Βιγιαρεάλ, ώστε να απουσιάσουν από την αναμέτρηση με την Αλμερία, που διεξάγεται ανάμεσα στα ματς των προημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ και ούτως ή άλλως κάποιοι βασικοί θα ξεκουράζονταν.