Στο 8,6% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας για το 2010 μετά την αναθεώρηση των οικονομικών στοιχείων τα οποία κατατέθηκαν σήμερα στη Eurostat.

Το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από το στόχο του 7,3% που είχε θέσει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό και ήδη αποτιμάται ως ένα ακόμα δεδομένο που «ωθεί» τη χώρα στη επώδυνη και απευκταία λύση του δανεισμού από το ΔΝΤ και την ΕΕ. Το αναθεωρημένο έλλειμμα περιλαμβάνει δαπάνες άνω των 2,5 δισ. ευρώ τα οποία δεν είχαν δηλωθεί στον προϋπολογισμό ή είχαν εγγραφεί σε λάθος κωδικούς.

Παρουσιάζοντας τα επικαιροποιημένα δημοσιονομικά στοιχεία ο υπουργός Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης Σόκρατες (ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα) Φερνάντο Τεϊσέιρα Ντος Σάντος υπεραμύνθηκε των μέτρων λιτότητας που έλαβε την περασμένη χρονιά. Όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, παρά τον εκτροχιασμό του ελλείματος, «τα μέτρα της κυβέρνησης απέδωσαν». Και αυτό διότι όπως εξήγησε «χωρίς τις λογιστικές παρατυπίες το έλλειμμα δεν θα ξεπερνούσε το 6,8% του ΑΕΠ» και συνεπώς θα ήταν ακόμα χαμηλότερο από τον αρχικό προϋπολογισμό. Βέβαια δεν παρέλειψε να καταδικάσει τη μέθοδο της «δημιουργικής λογιστικής» (την οποία όμως φαίνεται ότι εφάρμοσε επιτυχώς το επιτελείο του) δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι σαν αλλάζεις το αποτέλεσμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα μετά τη λήξη του».

Οι αμείλικτες αγορές δεν έδειξαν πάντως να διασκεδάζουν με το ευφυολόγημα του πορτογάλου υπουργού καθώς το κόστος δανεισμού της Λισαβόνας συνέχισε την ανοδική του πορεία. Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας έφτασε σήμερα το 8,26% καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.

Μαζί με το έλλειμμα του 2010 αναθεωρήθηκε και αυτό του 2009 το οποίο διαμορφώθηκε στο 10% αντί του 9,6% που είχε αρχικώς υπολογιστεί. Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρέμεινε αισιόδοξο ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του 4,6% για το 2012. Όμως αυτό λίγη σημασία έχει σήμερα καθώς η χώρα οδηγείται (όπως όλα δείχνουν) στην πλέον απευκταία λύση της προσφυγής στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Αλλά και για τον επιπλέον λόγο ότι τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης μάλλον δεν βρίσκονται στην εξουσία την επόμενη χρονιά (όπως μαρτυρούν οι δημοσκοπήσεις) για να δεχτούν κριτική σε περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.