Παρά τις αρχικές περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις τους, οι Ιταλοί ζήτησαν τελικά άδεια και από την Αγκυρα προκειμένου να πραγματοποιηθούν έρευνες από ιταλικό σκάφος την περασμένη εβδομάδα νοτίως του Καστελορίζου και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Αθήνα να ανακαλέσει την άδεια διεξαγωγής ερευνών που είχε παράσχει, αν και το σκάφος είχε ήδη ολοκληρώσει τις έρευνές του στην περιοχή.

Ως γνωστόν, την περασμένη εβδομάδα, το ιταλικό ερευνητικό σκάφος «Explora» είχε ζητήσει άδεια για να συνεχίσει τις έρευνές του για την πόντιση καλωδίων οπτικών ινών, για λογαριασμό ισραηλινής εταιρείας, οι οποίες είχαν διακοπεί στις 12 Μαρτίου λόγω παρέμβασης της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, η Αγκυρα είχε στείλει κορβέτα του Πολεμικού της Ναυτικού να παρενοχλήσει το ιταλικό σκάφος, ενώ αυτό έπλεε σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας νοτίως του Καστελορίζου. Μάλιστα, οι Τούρκοι είχαν δώσει στον πλοίαρχο του σκάφους δικές τους συντεταγμένες με τις οποίες όριζαν τη συγκεκριμένη περιοχή ως τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Οταν το «Explora» αποφάσισε να επαναλάβει τις έρευνες ζήτησε άδεια από την Αθήνα την οποία και έλαβε. Ωστόσο, η Τουρκία είχε ήδη σπεύσει να εκδόσει ναυτική αγγελία (NAVTEX) για την αποστολή του ιταλικού πλοίου όταν, φαινομενικά, δεν είχε κανένα λόγο για κάτι τέτοιο.

Τελικά όμως φαίνεται ότι είχε διότι όπως πληροφορήθηκε τη Δευτέρα 28 Μαρτίου η ελληνική πλευρά, η πλοιοκτήτρια εταιρεία είχε ζητήσει την έκδοση άδειας και από τους Τούρκους παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενά της. Το θέμα επεσήμανε σε πολύ αυστηρό τόνο ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικός Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών στον ιταλό πρέσβη στην Αθήνα και η άδεια ανακλήθηκε όταν όμως πλέον το ιταλικό σκάφος εκινείτο στα ανοιχτά της Πελοποννήσου.