Η κυβέρνηση Ναότο Καν στην Ιαπωνία «εξετάζει κάθε πιθανή λύση» προκειμένου να βρεθούν τα 220 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα κοστίσει (κατ’ελάχιστο) ο πρόσφατος σεισμός των 9 Ρίχτερ που άφησε πίσω του χιλιάδες θύματα αλλά και κατεστραμμένες υποδομές.

Σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις του ιάπωνα πρωθυπουργού το κόστος των ζημιών δεν αποκλείεται να επιβαρύνει τους φορολογούμενους πολίτες καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει τη δημιουργία ενός ταμείου ανοικοδόμησης των κατεστραμμένων περιοχών. Όπως διευκρίνισε ο Καν η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να αυξήσει αμέσως τη φορολογία των πολιτών όμως «και αυτή η λύση είναι υπό εξέταση».

Σε διαφορετική περίπτωση σχεδιάζεται η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες από το 40% που βρίσκεται σήμερα. Από αυτό το μέτρο θα προκύψουν απώλειες εσόδων για το κράτος άνω των 3,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο αυτό εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ανακάμψουν ταχύτερα στηρίζοντας με τη σειρά τους την ανάπτυξη ολόκληρης της οικονομίας.

Σήμερα άλλωστε θα κατατεθεί ο τακτικός προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2011-2012 που ξεκινά την 1η Απριλίου συνολικού κόστους 700 δισ. ευρώ. Μαζί με αυτόν η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάθεση νομοσχεδίου για την έκτακτη έκδοση ομολόγων που θα χρηματοδοτήσουν εν μέρει το ταμείο αρωγής των πληγεισών περιοχών.

Η αντιπολίτευση καλεί το κυβερνών Δημοκρατικό κόμμα να είναι φειδωλό καθώς το χρέος της χώρας ξεπερνά τα 3,5 τρις. ευρώ (σχεδόν 200% του ΑΕΠ) και προτείνει την περικοπή ορισμένων δαπανών, μεταξύ των οποίων και κοινωνικά επιδόματα.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο η πλειονότητα των ερωτηθέντων απάντησε θετικά στο ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το ταμείο ενίσχυσης των πληγέντων.