Πλύσεις από το… μέλλον

Εναν κόσμο χωρίς την αγγαρεία της πλύσης, με την κλασική έννοια, οραματίστηκαν οι σχεδιαστές που έλαβαν μέρος σε πρόσφατο διαγωνισμό σχεδίου που διοργάνωσε η σουηδική εταιρεία Εlectrolux. Δημιούργησαν έξυπνες και οικονομικές συσκευές οι οποίες υπόσχονται να δώσουν έναν αέρα καινοτομίας στην κατά τα άλλα βαρετή διαδικασία. Οσοι λοιπόν έχουν την περιέργεια να δουν πώς θα μπορούσαμε να πλένουμε τα ρούχα μας εν έτει 2020, ιδού μια μικρή γεύση!

Πλυντήριο αέρα!

Μπορεί να μοιάζει με μοντέρνο σώμα θέρμανσης, ωστόσο πρόκειται για το Αirwash: το στεγνό καθαριστήριο που επινόησαν οι σχεδιαστές Γουέντι Τσουά και Γκάμπριελ Ταν.
Το «πλυντήριο αέρα» δεν απαιτεί τη χρήση απορρυπαντικού ή νερού. Αντιθέτως, καθαρίζει τα ρούχα με τη βοήθεια πεπιεσμένου αέρα και αρνητικών ιόντων, ενώ χάρη στη διαδικασία του στεγνού καθαρισμού ο χρήστης γλιτώνει τη διαδικασία του απλώματος αλλά και του σιδερώματος.
Οπως εξηγούν οι σχεδιαστές, εμπνεύστηκαν τη μορφή του Αirwash από την εικόνα ενός καταρράκτη, που αποτελεί φυσική πηγή αρνητικών ιόντων.
Η διαδραστική συσκευή διαθέτει ένα φωτιστικό σύστημα στο εσωτερικό της που αλλάζει χρώματα ανάλογα με το στάδιο της διαδικασίας στο οποίο βρίσκεται, χαρίζοντας παράλληλα ένα ευχάριστο θέαμα στον κάτοχό της.

Ρούχα στο… ενυδρείο

Η ολοστρόγγυλη συσκευή του Τζόρτζε Ζιβάνοβιτς ονόματι Αquarium ξεφεύγει σχεδιαστικά από το συνηθισμένο τετράγωνο σχήμα ενός πλυντηρίου.
Το μυστικό του φουτουριστικού «ενυδρείου» για ρούχα κρύβεται σε έναν μηχανισμό αποτελούμενο από σφαίρες που κινούνται η μία μέσα στην άλλη. Κατά τη μετατόπισή τους δημιουργείται ένα άνοιγμα επιτρέποντας την εισαγωγή των ρούχων.
Το οικολογικό Αquarium, σύμφωνα με τον δημιουργό του, έχει δυνατότητα πλύσης χρησιμοποιώντας απόθεμα νερού, γεγονός που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να είναι διαρκώς συνδεδεμένο σε κάποια γραμμή παροχής νερού.

iBasket: ένα καλάθι για όλα

Ενα πρακτικό καλάθι για τα άπλυτα, τα πλενόμενα και τα πλυμένα ρούχα επινόησε ο Γκουοπένγκ Λιάνγκ. Αν και εκ πρώτης όψεως μοιάζει με ένα σχεδιαστικά προηγμένο καλάθι, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ρηξικέλευθη συσκευή η οποία γλιτώνει τον χρήστη από το γνωστό κουβάλημα των απλύτων από το καλάθι στο πλυντήριο.
Το iΒasket είναι μια συσκευή «3 σε 1» που φιλοξενεί τα άπλυτα, τα οποία στην πορεία αναλαμβάνει να τα πλύνει και να τα στεγνώσει. Ακόμη, προσφέρει στον χρήστη τη δυνατότητα χειρισμού μέσω ασύρματου δικτύου Wi-Fi, επιτρέποντάς του να παρακολουθεί την εξέλιξη της όλης διαδικασίας. Κατά τη λήξη του τελικού σταδίου, μάλιστα, ο ίδιος ειδοποιείται μέσω e-mail ή μηνύματος στο κινητό του τηλέφωνο.
Αν και εντυπωσιακές, αυτές οι δυνατότητες του iΒasket δεν φαίνεται να λύνουν το πρόβλημα του διαχωρισμού των ρούχων πριν από κάθε πλύση. Ας ελπίσουμε ότι ως την εμπορευματοποίησή του ο Λιάνγκ θα έχει σκεφτεί κάποια λύση.

Επιτοίχιος ρόμβος καθαρισμού

Το Dismount Washer, του Ασιάτη Λιτσέν Γκουό, αποτελεί μια συσκευή που υπόσχεται την εξοικονόμηση χώρου καθώς μπορεί να κρεμαστεί στον τοίχο.
Το υπέρλεπτο «πλυντήριο» εφαρμόζει επάνω σε μια ενεργειακή «βάση», η οποία του προσφέρει την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια. Με τη βοήθεια δύο λαβών ο χρήστης μπορεί πολύ απλά να το ξεκρεμάσει από τη θέση του για την εύκολη μεταφορά των καθαρών ρούχων του.
Εξωτερικά, στο κέντρο του Dismount Washer υπάρχει μια οθόνη αφής, η οποία επιτρέπει τη γρήγορη επιλογή προγράμματος, αλλά και την παρακολούθηση της διαδικασίας της πλύσης κατά τη διεξαγωγή της. Στο εσωτερικό τα ρούχα καθαρίζονται με ατμό υπό πίεση.
Πρόκειται για μια έξυπνη ιδέα, η οποία απευθύνεται κυρίως σε εργένηδες ή άτομα που διαθέτουν περιορισμένο χώρο στο σπίτι τους.

Αποκλειστικός «φροντιστής» εσωρούχων

Ονομάζεται Μr. Κlein (κύριος Μικρός) και είναι ένας οικολογικός «φροντιστής» εσωρούχων που ανακυκλώνει το χρησιμοποιημένο νερό. Το πλυντήριο για τα ευαίσθητα ρούχα του Γιουν Κισάνγκ μοιάζει με γιγαντιαία τσαγιέρα η οποία είναι εξοπλισμένη με ένα υπερσύγχρονο σύστημα ανακύκλωσης και φιλτραρίσματος του νερού.
Με τη βοήθεια δύο εσωτερικών δοχείων η συσκευή λειτουργεί διαχωρίζοντας το καθαρό από το ακάθαρτο νερό.
Το δεύτερο συσσωρεύεται στο κάτω μέρος και αντλείται από τον κυκλικό πλαϊνό σωλήνα όπου και πραγματοποιείται ο καθαρισμός του. Ετσι, μετά την ολοκλήρωση της κυκλικής του πορείας, το νερό είναι και πάλι έτοιμο προς χρήση.
Δεν αποκλείεται μάλιστα μελλοντικά ο Μr. Κlein να δώσει το έναυσμα και για τον… Μr. Gross (κύριο Μεγάλο): ένα πλυντήριο εξοικονόμησης νερού για όλα τα ρούχα.

eveniou@tovima.gr
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ