Η Μόσχα επισπεύδει τα χρονοδιαγράμματα των σχεδίων για παραγωγή φυσικού αερίου από τα πλούσια κοιτάσματα της Σιβηρίας, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει προσβλέπει στα κέρδη από την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης υδρογονανθράκων από το Τόκιο. Η ρωσική ηγεσία και ο πανίσχυρος ενεργειακός όμιλος Gazprom θέλουν επίσης να προλάβουν τη νέα τάση που θα επικρατήσει στην παγκόσμια αγορά ενέργειας μετά τις καταστροφές στα πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής στην Ιαπωνία. Καθώς η πυρηνική ενέργεια αποκαλύπτει (ξανά) την αχίλλειο πτέρνα της, το «καθαρό» φυσικό αέριο προβάλλει ως η πιο ασφαλής πηγή ενέργειας.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Ρώσος πρωθυπουργός επισκέφθηκε το νησί Σαχαλίνη, στις ανατολικές ακτές της Σιβηρίας βορείως της Ιαπωνίας, προκειμένου να δώσει εντολή να αρχίσουν τα σχέδια εκμετάλλευσης κοιτασμάτων που έχουν μείνει για χρόνια στα χαρτιά. Πρόκειται για το σχέδιο «Σαχαλίνη 3», το τρίτο κοίτασμα στην περιοχή από όπου εξορύσσεται υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και εκμεταλλεύεται η Gazprom με τη συμμετοχή της Shell, και των ιαπωνικών ομίλων Mitsubishi και Mitsui. Παράλληλα προβλέπεται η κατασκευή και η επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων LNG στο Βλαδιβοστόκ.

Τα δύο αυτά κοιτάσματα διοχετεύουν με φυσικό αέριο την Ιαπωνία και τις χώρες τη Νοτιοανατολικής Ασίας.
Όμως ένα ακόμα κοίτασμα που μένει ανεκμετάλλευτο από το 1988 προβλέπεται να ενεργοποιηθεί σύντομα δεδομένης της αύξησης της ζήτησης για καθαρά και ασφαλή καύσιμα. Πρόκειται για το κοίτασμα της Θάλασσας του Μπάρεντς όπου έχει εντοπιστεί ποσότητα φυσικού αερίου που αντιστοιχεί στο 2% των παγκοσμίων αποθεμάτων. Τα προβλήματα που καθιστούν δυσχερή την εκμετάλλευση του συγκεκριμένου κοιτάσματος εντοπίζονται στο βάθος του (350 μέτρα) αλλά και στην απόσταση από τις ακτές που καθιστά αναγκαία την κατασκευή αγωγού μεταφοράς μήκους 500 χιλιομέτρων.

Πάντως σήμερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκόρ Σέτσιν δήλωσε σήμερα ότι οι ιαπωνικές εταιρείες είναι ευπρόσδεκτες να συμμετάσχουν στις κοινοπραξίες εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων. Ο Ρώσος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι μέρος της ποσότητας φυσικού αερίου που προοριζόταν για ευρωπαίους πελάτες θα διατεθεί στην Ιαπωνία προκειμένου να καλυφθούν τα προβλήματα στην ηλεκτροπαραγωγή από πυρηνικά εργοστάσια.