Την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στους χειρισμούς της επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέφρασαν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Η επιτροπή, η οποία χειρίζεται τις σχέσεις με τις άλλες Ορθόδοξες και Χριστιανικές Εκκλησίες, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της, κατά τη συνεδρίαση της 12μελούς Ιεράς Συνόδου, και ενημέρωσε τους αρχιερείς για τα τεκταιτενόμενα στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, τις σχέσεις με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τους Λουθηρανούς.

Ετσι, παρά τις δηλώσεις μητροπολιτών, όπως του Πειραιώς κ. Σεραφείμ και του Κυθήρων κ. Σεραφείμ, που απαιτούν την άμεση αποχώρηση της Εκκλησίας της Ελλάδος απο το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, η Ιερά Σύνοδος ενέκρινε την αποστολή εκπροσώπων και την συνέχιση της συμμετοχής σε όλα τα διαχριστιανικά και διορθόδοξα φόρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέλη της επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων είναι οι Μητροπολίτες Νικοπόλεως κ. Μελέτιος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και ο βοηθός Επίσκοπος Θερμοπυλών κ. Ιωάννης.

Ολοι οι Ιεράρχες παρουσίασαν με λεπτομέρειες την κατάσταση που διαμορφώνεται στον διάλογο των εκκλησιών. Οι συνοδικοί μητροπολίτες εξέφρασαν την άποψη οτι θα πρέπει να ενημερώνονται διαρκώς τόσο οι ίδιοι όσο και οι πιστοί, καθώς εξαιτίας της παραπληροφόρησης, που όπως υποστήριξαν υπάρχει, δημιουργούνται εντυπώσεις και παρεξηγήσεις.