Συνεχίζεται και σήμερα η ξέφρενη πορεία του γεν, που φαίνεται πως δεν χάνει την ιδιότητα του ασφαλούς καταφυγίου ακόμη και έναντι της πυρηνικής απειλής…

Εν τω μεταξύ, η κλιμάκωση των συγκρούσεων των δυνάμεων ασφαλείας με τους εξεγερμένους διαδηλωτές στο Μπαχρέιν και η εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στο μικρό νησιωτικό βασίλειο είχαν ως αποτέλεσμα να τερματιστεί η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Σήμερα σταμάτησε, όμως, και η κατάρρευση της Κεφαλαιαγοράς του Τόκιο. Ο ΝΙΚΚΕΙ έκλεισε με ένα εντυπωσιακό άλμα 5,7%, καλύπτοντας μέρος των απωλειών (19%) που είχε σημειώσει το τελευταίο τετραήμερο.

Η τάση στις άλλες ασιατικές κεφαλαιαγορές ήταν ανοδική, αλλά η εικόνα στα χρηματιστήρια συνολικά ήταν πτωτική – η πτώση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ κατά 4 μονάδες βάσης δείχνει άλλωστε ότι η φυγή κεφαλαίων από τις μετοχές με κατεύθυνση προς τα ομόλογα συνεχίζεται.

Στην αγορά του Λονδίνου τα προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (τύπου Brent) ενισχύθηκαν κατά 2,38 δολάρια ή 2,4% στα 110,90 δολάρια το βαρέλι. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού ενισχύθηκε κατά 1,12 δολάρια στα 98,30 δολάρια το βαρέλι. «Οσο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν ηρεμεί, δεν βλέπω να υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου», δήλωσε ο Αντι Σόμερ της EGL AG στην Ελβετία. Ο αναλυτής χαρακτήρισε πάντως ως «ακραίο σενάριο» το ενδεχόμενο να μεταδοθεί η σπίθα της εξέγερσης στη Σαουδική Αραβία.

Πέραν του πετρελαίου οι τιμές και άλλων εμπορευμάτων ανέκαμψαν σήμερα, μεταξύ των οποίων η τιμή του χαλκού (κατά 2,4%). Η τιμή του χρυσού ανέκαμψε μόλις κατά μισό δολάριο στα 1.296,20 δολάρια έπειτα από τη θεαματική βουτιά των 30,7 δολαρίων που έκανε χθες.

Τέλος, εντυπωσιακή είναι η εκτίναξη του γεν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών έναντι του δολαρίου. Προσεγγίζοντας την ισοτιμία από την πλευρά του αμερικανικού νομίσματος, θα λέγαμε ότι αυτό έπεσε προς στιγμήν κάτω από τα 80 γεν (στα 79,96 γεν για την ακρίβεια), πλησιάζοντας έτσι επικίνδυνα προς τα 79,75 γεν, που είναι το χαμηλότερο μεταπολεμικό επίπεδο του δολαρίου έναντι του γεν που κατεγράφη τον Απρίλιο του 1995.
Εναντι του ευρώ το γεν ενισχύθηκε στα 112,33 γεν ανά ευρώ. Το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε έναντι του αμερικανικού στα 1,3895 δολάρια.