Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούν τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αποκαλύψουν τον όγκο των κρατικών ομολόγων που διακρατούν στα χαρτοφυλάκια τους στο πλαίσιο των επικείμενων τεστ αντοχής, σύμφωνα με προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου, που εξασφάλισε το Reuters.

Από την πλευρά των κρατών-μελών ζητείται η κατάρτιση συγκεκριμένων σχεδίων για την αναδιάρθρωση των ευάλωτων ιδρυμάτων, στα οποία θα περιλαμβάνονται λύσεις ιδιωτικού τύπου αλλά και σταθερό πλαίσιο όσον αφορά την παροχή κρατικής στήριξης σε περίπτωση που χρειαστεί, αναφέρει το προσχέδιο.

Ειδικότερα, οι τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποκαλύψουν το μέγεθος των κρατικών ομολόγων που περιλαμβάνει τόσο το χαρτοφυλάκιο διαπραγμάτευσης, όσο και το χαρτοφυλάκιο τραπεζικών εργασιών στο πλαίσιο των επικείμενων τεστ αντοχής, σύμφωνα με προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου.

«Θα πρέπει να ενισχυθεί η αποκάλυψη των στοιχείων από τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ομολόγων που διακρατούν στο χαρτοφυλάκιο διαπραγμάτευσης και τραπεζικών εργασιών», σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων που εξασφάλισε το Reuters.

«Εν όψει της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων, τα κράτη-μέλη θα ετοιμάσουν συγκεκριμένες και φιλόδοξες στρατηγικές για την αναδιάρθρωση των ευάλωτων ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων λύσεων ιδιωτικού τύπου (όπως άμεση χρηματοδότηση από την αγορά ή πώληση περιουσιακών στοιχείων), αλλά και ένα σταθερό πλαίσιο όσον αφορά την παροχή κρατικής στήριξης σε περίπτωση που χρειαστεί», αναφέρει το προσχέδιο.