Διάθεση ομολόγων «διασποράς»

Προπαρασκευαστική αίτηση στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διαθέσει τα επονομαζόμενα «ομόλογα διασποράς», είπε την Τετάρτη ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Τα συγκεκριμένα ομόλογα εντάσσονται στα σχέδια της κυβέρνησης για σταδιακή επιστροφή του ελληνικού δημοσίου στις διεθνείς αγορές ομολόγων. «Καταθέσαμε αίτηση στην SEC χθες το βράδυ, το όριο του προγράμματος είναι 3 δις δολάρια (2,15 δις ευρώ) και περιμένουμε την έγκριση», είπε στο Reuters ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, κ. Πέτρος Χριστοδούλου.

Όπως ανέφερε υπάρχουν ανάλογα σχέδια και για διάθεση ομολόγων στους ομογενείς της Αυστραλίας. Ωστόσο, δεν έχει κατατεθεί εκεί ακόμη η αντίστοιχη αίτηση.

Η έγκριση της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να διαθέσει τα εν λόγω ομόλογα όποτε αποφασίσουν οι αρχές. Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ούτε ο ακριβής χρόνος της διάθεσης, ούτε οι λήξεις των ομολόγων.

Αν και η χώρα μας εμμένει στην επιθυμία της να επιστρέψει στις αγορές κάποια στιγμή φέτος, κάτι τέτοιο ωστόσο φαίνεται μάλλον απίθανο, καθώς τα spreads των ελληνικών ομολόγων έχουν ανέλθει και πάλι κοντά στα επίπεδα που βρίσκονται στο αποκορύφωμα της κρίσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk