Η βουτιά των τραπεζών (-6,26%) υπό τον φόβο νέας υποβάθμισής τους από την Moody’s, στον απόηχο της μείωσης της αξιολόγησης του οίκου για τη χώρα, οδήγησε σε μεγάλες απώλειες το ελληνικό Χρηματιστήριο. Ο γενικός δείκτης υποχώρησε 3,81% στις 1.525,50 μονάδες, καταγράφοντας την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από πέρυσι τον Ιούνιο, ενώ μεγάλες τράπεζες όπως η Εθνική έχασε 6,82%, η Alpha Bank 4,29% και η Eurobank 6,11%. Η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων σκαρφάλωσε νωρίτερα την ημέρα στο υψηλότερο επίπεδό της από την ένταξη της χώρας στο ευρώ.

Υψηλότερο κατά 10 μονάδες βάσης ήταν και το επιτόκιο με το οποίο το δημόσιο άντλησε 1,625 δις ευρώ μέσω εντόκων γραμματίων, σε σχέση με την αντίστοιχη δημοπρασία του Φεβρουαρίου.

Η Moody’s λογικά θα υποβαθμίσει και τις τράπεζες, εκτίμησαν αναλυτές της αγοράς, και αυτό σημαίνει, ότι θα επηρεαστεί αρκετά η διαθέσιμη ρευστότητά τους, ενώ για να διατηρήσουν το rating, θα πρέπει να αυξήσουν τα ενέχυρα στις καλυμμένες ομολογίες και τις τιτλοποιήσεις. Έτσι η επιστροφή τους στην διατραπεζική δυσχεραίνει περαιτέρω.

«Εάν εξαναγκαστεί η Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της, θα δημιουργηθεί προηγούμενο, δημιουργώντας εικασίες ότι το ίδιο θα συμβεί και σε Πορτογαλία και Ιρλανδία», προειδοποίησε την Τρίτη ο επικεφαλής οικονομολόγος του γερμανικού ασφαλιστικού κολοσσού Allianz. κ. Michael Heise. Αυτό ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσει τις χρηματαγορές και να εκτινάξει σε νέα υψηλά τα spreads των ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης, συμπλήρωσε. Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Rainer Bruederle δήλωσε ότι δεν ανησυχεί μήπως η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Moody’s αναζωπυρώσει την ανασφάλεια για το ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 133,557 εκατ. ευρώ, ενώ όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψαν πτώση και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές του Τ. Τ (-7,99%), της Atebank (-7,59%), της Πειραιώς (-7,28%), της Εθνικής (-6,82%) και της Marfin Popular Bank (-6,59%). Όλοι οι επιμέρους δείκτες κινήθηκαν πτωτικά και τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Τραπεζών (-6,26%), της Υγείας (-5,58%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-5,32%).

Συνολικά 20 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 143 πτωτικά και 30 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Κλωνατέξ (πο) +16,67%, Χατζηϊωάννου +11,11%, Imperio +10,34% και Olympic Catering+8,11%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Σάνυο -16,67%, Sprider Stores -15,58%, ΑΤΤΙΚΑΤ-14,29% και Νεώριο -11,54%.