Ως τις 19/3
ΘΕΑΤΡΟ

«Προτζέκτορ»
στη Στέγη


Βασισμένη στο κείμενο του Χάινερ Μύλερ «Αποστολή» είναι η παράσταση «Προτζέκτορ» που παρουσιάζεται σε μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου και σκηνοθεσία του Ανέστη Αζά,με τους Στάθη Κοκκόρη,Κώστα Κουτσολέλο, Ηλία Κουνέλα, Αρη Τσαμπαλίκα,Σύρμω Κεκέ, Νατάσα Μαρματάκη και Αντριάνα Αλεξίου.Με υπότιτλο «Ανάμνηση από μιαν επανάσταση», το κείμενο έχει χαρακτηριστεί ένα κριτικό σχόλιο στο σοσιαλιστικό καθεστώς- γράφτηκε το 1979. Παραστάσεις στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ωνασείου.Ως τις 19 Μαρτίου,στις 21.00- συμπαραγωγή με το Ινστιτούτο Γκαίτε.

Ως
τις 20/3
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ


Το 13ο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης- Εικόνες του 21ου αιώνα πραγματοποιείται ως την Κυριακή 20 Μαρτίου στις αίθουσες Ολύμπιον,Παύλος Ζάννας,Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές,Φρίντα Λιάππα,Τώνια Μαρκετάκη και στην αίθουσα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Εφετινά αφιερώματα που ξεχωρίζουν: στο έργο του ουκρανού δημιουργού Σεργκέι Λοζνίτσα, στο έργο της Τσέχας Ελενα Τρεστίκοβα και στο έργο της Κυριακής Μάλαμα (στη φωτογραφία σκηνή από την ταινία «Τhe arbor stories to tell» που θα προβληθεί στο φεστιβάλ).

ΟΠΕΡΑ
«Ιφιγένεια» στη Στέγη

Την όπερα «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Γκλουκ παρουσιάζει η ΚαμεράταΟρχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τον Γιώργο Πέτρου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Πάρις Μέξης, γνωστός από προηγούμενες συνεργασίες με την Καμεράτα. Εν προκειμένω η δράση μεταφέρεται στην αίθουσα αναμονής ενός σύγχρονου αεροδρομίου, όπου η καθυστέρηση της αναχώρησης του στρατού των Ελλήνων για την Τροία φαίνεται να μην έχει τέλος! Ο εκνευρισμός μεταλλάσσεται σε τυφλή μανία, η εξουσία του στρατού κλονίζεται και μέσα από τη δίψα για αίμα προκύπτει η πλέον παράλογη και απάνθρωπη λύση. Τον ρόλο της Ιφιγένειας ερμηνεύει η Αννα Κασιάν, του Αγαμέμνονα ο Γιοχάνες Βάισερ και της Κλυταιμνήστρας η Ειρήνη Καράγιαννη. Συμμετέχει επίσης η Μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων. Σήμερα στις 20.30

ΞΕΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Για την Μπίλι Χολιντέι

Η Ντι Ντι Μπριτζγουότερ, καλλιτέχνις και παραγωγός βραβευμένη με Grammy και Τony, ερμηνεύει τις μεγάλες επιτυχίες της Μπίλι Χολιντέι, της θρυλικής Lady Day. Η συναυλία εντάσσεται στη σειρά «Γέφυρες» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, την οποία διευθύνει ο συνθέτης Δημήτρης Μαραγκόπουλος. Στις 12/3, στις 20.30, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Ο Ανταμό στο μέγαρο

Ο διεθνούς φήμης συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής Σαλβατόρε Ανταμό, με 100.000.000 πωλήσεις δίσκων παγκοσμίως, εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τρίτη 8 Μαρτίου 2011 σε μια βραδιά αφιερωμένη στις γυναίκες. Την εκδήλωση διοργανώνει το Ιδρυμα Δράσης κατά του Καρκίνου του Μαστού και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Ολα τα έσοδα θα διατεθούν για την επίτευξη των σκοπών του Ιδρύματος. Στις 20.30.

ΕΚΘΕΣΗ
Η Κάλλας στη Σκάλα του Μιλάνου

«Η Μαρία Κάλλας στη Σκάλα του Μιλάνου» είναι ο τίτλος της έκθεσης η οποία φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (φουαγιέ ισογείου) από τις 9 Μαρτίου ως τις 8 Μαΐου. Για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν εκτός Ιταλίας κοστούμια, σπάνιο φωτογραφικό και ηχητικό υλικό, αντικείμενα και βίντεο από τους μεγάλους θριάμβους στη σκηνή της απόλυτης ντίβας στη μέκκα της όπερας, σε μια έκθεση η οποία τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα με την ευκαιρία του εορτασμού των 150 χρόνων από την ένωση της Ιταλίας. Χορηγός της έκθεσης είναι η οικογένεια Λαμπράκη. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 ως τις 18.00

ΔΙΑΛΕΞΗ
Η δύναμη της απώλειας

Διάλεξη με τίτλο «Η Δύναμη της απώλειας και οι μεταμορφώσεις της οδύνης: η δημιουργία ως αντίδοτο στις κρίσεις» δίνει η καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Φωτεινή Τσαλίκογλου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο πλαίσιο του προγράμματος Μegaron Ρlus. Η ομιλία θα πλαισιωθεί από οπτικοακουστικό υλικό. Στις 9/3, στις 19.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή αρχίζει στις 17.30.

ΘΕΑΤΡΟ
Η «Τρισεύγενη» του Παλαμά

Το μοναδικό θεατρικό έργο του Κωστή Παλαμά, η «Τρισεύγενη», κάνει πρεμιέρα στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου με τη Στεφανία Γουλιώτη στον ομώνυμο ρόλο. Μαζί της ο Νίκος Κουρής και οι Γιώργος Γάλλος, Χρήστος Στέργιογλου, κ.ά. Το Σάββατο στις 21.00, στο κτίριο Τσίλλερ.

Πρεμιέρα lifestyle

Επτά μονόλογοι πάνω σε επτά μύθους του σύγχρονου Lifestyle που αφορούν την καθημερινότητά μας παρουσιάζονται με τον τίτλο «Η Life, το style και οι 7 νάνοι» σε μορφή stand-up comedy από τη Σοφία Μουτίδου, μαζί με τον ηθοποιό Νίκο Καρδώνη και τον πιανίστα Δημήτρη Αϊβαλιώτη. Τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης έχει ο Μιχάλης Ρέππας. Η πρεμιέρα θα δοθεί την Τρίτη, στο 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης, στα Εξάρχεια.

Μονόλογος στο Υπόγειο

Θεατρική διασκευή του διηγήματος «Μια κοινότατη ιστορία» από το «Εικονοστάσιο Ανώνυμων Αγίων» τόμος 8: «Λιγοστεύουν οι ερωτήσεις» του Γιάννη Ρίτσου, παρουσιάζεται σε διασκευή & σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, με τους Βίκυ Βολιώτη, Σοφία Σεϊρλή, Κρις Ραντάνωφ και Θάλεια Γρίβα. Πρόκειται για μια ερωτική ιστορία γραμμένη σε ποιητική γλώσσα που πραγματεύεται το «αιώνιο» ζήτημα του σαρκικού πάθους που ενώνει δυο ανθρώπους τους οποίους χωρίζει το ταξικό μίσος. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 21.15.

Τρία έργα στο Αττις

Ο «Χορευτής» του Εριχ Αρεντ σε διασκευή-σκηνοθεσία του Θόδωρου Τερζόπουλου, με τον Τάσο Δήμα και τον σκηνοθέτη στον ρόλο του αφηγητή, έρχεται να προστεθεί στο ρεπερτόριο του θεάτρου Αττις, όπου ήδη παίζονται: το έργο «Αlarme», βασισμένο στη σχέση της βασίλισσας Ελισάβετ και της Μαρίας Στιούαρτ, με τη Σοφία Χιλλ, την Αγλαΐα Παππά και τον Τ. Δήμα, καθώς και το «Μάζουερ» του Χάινερ Μύλερ με τη Μαρία Μπέικου, τον Θ. Τερζόπουλο, τον Στάθη Γράψα και τον Θανάση Αλευρά. Στο θέατρο Αττις.

«Τα ορφανά» του Νέου Κόσμου

Το έργο του Ντένις Κέλυ «Τα ορφανά» παρουσιάζεται στον Πάνω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ με πολιτικές διαστάσεις, που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου (2009) και παρουσιάζεται σε μετάφραση Κοραλίας Σωτηριάδου. Παίζουν οι ηθοποιοί Μαρία Κίτσου, Μιχάλης Οικονόμου και Ομηρος Πουλάκης.

«Ολα είναι πόλεμος»

Το έργο «Ολα είναι πόλεμος»-Τρωίλος και Χρυσηίδα, πλάνο 2ο, παρουσιάζεται στη Μαύρη Αίθουσα του θεάτρου «Δίπυλον» σε σκηνοθεσία Ράιας Μουζενίδου. Βασισμένη στη διασκευή του σαιξπηρικού έργου, η παράσταση κάνει χιούμορ και μάλιστα καυστικό πάνω σε θέματα που μας αφορούν ιδιαίτερα, όπως οι πολιτικοί, οι ήρες, αλλά και οι φιλίες και οι έρωτες. Παίζουν: Πάνος Καλοφωλιάς, Θόδωρος Κανδηλιώτης, κ.ά. Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και κάθε Κυριακή στις 19.00.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Οι Βurger Ρroject με τους φίλους τους

Οι Βurger Ρroject εμφανίζονται στις 12/3 στο κλαμπ Fuzz. Μαζί τους οι Ματούλα Ζαμάνη, Word οf Μouth (Βeatbox Τeam) και Τhe Κoutsomoura Οrchestra. Οι General ConΖou, Αl the Χ-Κing, Cosmic Communist και Μosch Ηoliday θα έχουν στο οπλοστάσιό τους αναπάντεχες διασκευές απ΄ όλο το φάσμα της σύγχρονης μουσικής- από το swing ως το punk και από την disco ως την country: Τhe Clash, Αlice Cooper, Queen, Τhe Ram ones, Τhin Lizzy, Godfathers, White Stripes, Ρrince, Fats Domino, Johnny Cash, Sonics, Undertones, Τσιτσάνης και πάει λέγοντας… Ωρα έναρξης: 22.30

Γιαννάτου και ασάνμπλ Constantinople

Η Σαββίνα Γιαννάτου με το συνοδεία του ασάνμπλ Constantinople εμφανίζεται στις 10/3, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (λεωφ. Συγγρού 107-109, τηλ.: 210 900.5800), παρουσιάζοντας τη συναυλία «Κάποιος θα μας θυμάται- Ποιήματα της Σαπφούς». Αναγνώσεις ποιημάτων της Σαπφούς διανθίζονται από φωνητικούς και οργανικούς αυτοσχεδιασμούς, σύγχρονες πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις και σπαράγματα αρχαίας ελληνικής μουσικής. Ωρα έναρξης: 20.30.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ