Έρευνα για πιθανή λογοκλοπή στη διδακτορική διατριβή του Σαϊφ αλ Ισλάμ Καντάφι, ξεκίνησε το πανεπιστήμιο του London School of Economics (LSE), που έχει τις τελευταίες μέρες βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα λόγω της «διαπλοκής» του με τον Λίβυο δικτάτορα και τον 38χρονο γιο του.

Ο Σαϊφ αλ Ισλάμ ολοκλήρωσε ως γνωστόν στο περίφημο πανεπιστήμιο του Λονδίνου το μεταπτυχιακό του στη φιλοσοφία, την πολιτική και τις κοινωνικές αξίες (!) το 2003, και το διδακτορικό στη φιλοσοφία το 2008. Κατηγορείται λοιπόν ότι στη διατριβή του, που φέρει τον… ειρωνικό τίτλο «Ο Ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών στον Εκδημοκρατισμό των Παγκόσμιων Θεσμών Διακυβέρνησης», αντέγραψε αυτούσια αποσπάσματα από άλλα ήδη δημοσιευμένα κείμενα, καθώς και ότι χρησιμοποίησε τρίτο άτομο για τη συγγραφή της.

Ο διευθυντής του πανεπιστημίου, Χάουαρντ Ντέιβις, έχει ήδη δηλώσει «μετανιωμένος» για τη σχέση του υιού Καντάφι με το LSE, το οποίο το 2009 δέχθηκε δωρεά ύψους 1,8 εκ. ευρώ μέσω του Ιδρύματος Καντάφι. Το πανεπιστήμιο έχει ήδη λάβει 350.000 ευρώ, εκ των οποίων τα μισά (υποστηρίζει τώρα πως) τα διοχέτευσε στην έρευνα για τη Βόρειο Αφρική και την ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών.

Η έρευνα έχει εντοπίσει 16 σημεία που ο Σαϊφ αλ Ισλάμ χρησιμοποίησε ολόκληρες παραγράφους από άλλα κείμενα, όπως μία έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιεύθηκε το 2005. Ο ίδιος αναγνωρίζει στη διατριβή του στοιχεία που συγκέντρωσε για λογαριασμό του η συμβουλευτική εταιρεία Monitor. «Το LSE έχει επίγνωση των κατηγοριών για λογοκλοπή αναφορικά με τη διδακτορική διατριβή του Σαϊφ Καντάφι. Η σχολή εξετάζει το θέμα σύμφωνα με τις τυπικές διαδικασίες», δήλωσε εκπρόσωπος του πανεπιστημίου.