Με τη χρήση κωδικού ασφαλείας θα μπορούν να γίνονται οι συναλλαγές με πιστωτική κάρτα από τον ερχόμενο Ιούλιο, με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας Chip & PIN στα τερματικά POS των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.

Με τη νέα μέθοδο αυξάνεται σημαντικά η προστασία που παρέχεται στους κατόχους των πιστωτικών καρτών, καθώς χωρίς την πληκτρολόγηση του 4ψήφιου προσωπικού κωδικού, θα είναι αδύνατη η διενέργεια πληρωμών.

Ηδη η συγκεκριμένη τεχνολογία εφαρμόζεται στις χρεωστικές κάρτες, με τις οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν αγορές με άμεση χρέωση του συνδεδεμένου τραπεζικού λογαριασμού του κατόχου τους.

Για να γίνει χρήση της τεχνολογίας Chip & PIN, θα πρέπει να υποστηρίζεται από το POS και η κάρτα, χρεωστική ή πιστωτική, να διαθέτει το απαραίτητο τσιπ. Οπως επισημαίνει ο κ. Αθανάσιος Γεραμάνης, Country Head της MasterCard στην Ελλάδα, «από το ερχόμενο καλοκαίρι θα ξεκινήσει η διαδικασία αντικατάστασης όλων των πιστωτικών καρτών με «έξυπνες», η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως και το 2013».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η τεχνολογία Chip & PIN θεωρείται παγκοσμίως η πλέον ασφαλής και διαφανής διαδικασία και έχει ως στόχο πρωτίστως την ταχύτερη, αρτιότερη και ασφαλέστερη διενέργεια συναλλαγών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών/χρηστών».

Περιορισμένη η διάδοση του Chip & PIN

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η MasterCard σε συνεργασία με την FOCUS BARI στην Ελληνική αγορά, 60% των Ελλήνων καταναλωτών αναμένουν σημαντική διευκόλυνση στις συναλλαγές τους από την εισαγωγή των νέων καρτών με τεχνολογία Chip & PIN. Ωστόσο, έντονη εμφανίζεται και η ανάγκη τους για επαρκή ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο χρήσης των καρτών που θα υποστηρίζουν τη νέα τεχνολογία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας, η γνώση της είναι αρκετά περιορισμένη (32%), κάτι που θεωρείται αναμενόμενο μιας και η τεχνολογία δεν έχει αναπτυχθεί ευρέως στην ελληνική αγορά. Πιο εξοικειωμένα φαίνονται να είναι άτομα μέσης ηλικίας (45-54 ετών) με ανώτερη εκπαίδευση. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ως κυριότερη πηγή ενημέρωσης αναφέρεται ο κοινωνικός περίγυρος (φίλοι και συγγενείς) και η επαφή με το εξωτερικό.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η ηλεκτρονική χρήση προσωπικών κωδικών δείχνει να έχει ενσωματωθεί σε σημαντικό βαθμό στη ζωή των καταναλωτών. Συγκεκριμένα, από την έρευνα προκύπτει ότι επτά στους δέκα θεωρούν αρκετά εύκολη την χρήση PIN, χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους απομνημόνευσης όπως την επιλογή συγκεκριμένων / λίγων κωδικών (76%) ή την σημείωση των κωδικών σε ενδεδειγμένα μέρη (20%).

Σύμφωνα με στοιχεία της MasterCard τα παραπάνω ευρήματα δικαιολογούνται δεδομένου του ότι οι Έλληνες είναι πλέον ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την χρήση PIN για ανάληψη μετρητών στα ATM αλλά και στα κινητά τους τηλέφωνα όπου γίνεται αντίστοιχη χρήση προσωπικών κωδικών.

Άποψη των καταναλωτών για τη νέα τεχνολογία

Από όσους γνωρίζουν την τεχνολογία Chip & PIN (32%), ένας στους τρεις (36%) την έχει ήδη χρησιμοποιήσει με πολύ θετικές εντυπώσεις. Επιπλέον, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα (56%) είναι θετικά διακείμενοι, θεωρώντας ότι το Chip & PIN θα διευκολύνει τις συναλλαγές τους. Για το 30% του κοινού που εκφράζει επιφυλάξεις αναφορικά με τη νέα τεχνολογία, ως κύριοι λόγοι προβληματισμού αναφέρονται η ασφάλεια και η δυσκολία της νέας διαδικασίας.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα», τόνισε ο κ. Γεραμάνης, εξηγώντας ότι «μας επιτρέπουν να αφουγκραζόμαστε τις τάσεις της αγοράς και των καταναλωτών και να επικεντρωνόμαστε σε θέματα που διαφαίνεται η ανάγκη μεγαλύτερης και σωστότερης ενημέρωσης».