Οι δυο κορυφαίες προσωπικότητες της ελληνικής Τέχνης βρέθηκαν στο Ιδρυμα Κακογιάννης για την παρουσίαση του λευκώματος Μιχάλης Κακογιάννης Κινηματογράφος (εκδόσεις Μίλητος)

Η εικόνα ήταν άκρως συγκινητική όταν ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης και ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης έμπαιναν στην αίθουσα θεάτρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης το απόγευμα της Δευτέρας. Δυο τεράστιοι καλλιτέχνες, ταλαιπωρημένοι πια από το βάρος των χρόνων, στην ίδια αίθουσα, να μιλούν για τη ζωή και το έργο τους. Μια απόλαυση.

Την αφορμή για αυτή την συνάντηση -τον συντονισμό της οποίας έκανε ο δημοσιογράφος Χρήστος Σιάφκος– ήταν το τεράστιο σε μέγεθος, 404 σελίδων λεύκωμα «Μιχάλης Κακογιάννης Κινηματογράφος» που περιέχει πλούσιο υλικό από τις 15 συνολικά, ταινίες του Μιχάλη Κακογιάννη. Μεγάλο μέρος του υλικού αυτού ήταν ανέκδοτο μέχρι σήμερα.

«Δέχομαι την αγάπη σας γιατί με αναζωογονεί. Στην ηλικία που έχω φτάσει την έχω ανάγκη. Εξακολουθείτε λοιπόν να μου την χαρίζετε» είπε απευθυνόμενος στο κατενθουσιασμένο κοινό ο σκηνοθέτης του «Αλέξη Ζορμπά», της «Στέλλας» και της τριλογίας των αρχαίων τραγωδιών του Ευριπίδη στις οποίες ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρθηκε ιδιαιτέρως. «Ανυπέρβλητα έργα, μοναδική κληρονομιά στην Ελλάδα της Τέχνης, αυτή η σύνδεση με την αρχαία Ελλάδα έχει πολλές αναγνώσεις και σημαίνει πολλά ακόμα και για την ίδια την υπόσταση και την επιβίωσή μας».

Ο κ. Θεοδωράκης φρόντισε να υπενθυμίσει την παγκόσμια απήχηση του έργου τόσο του κ. Κακογιάννη όσο και του δικού του μαζί του. «Είμαι υπερήφανος που κατάφερα σε όλη σχεδόν την ανθρωπότητα να χορέψει» είπε για την μουσική του «Αλέξη Ζορμπά» αναφερόμενος επίσηςστην «μεμψιμοιρία της ελληνικής διανόησης που έχει σνομπάρει τον Κακογιάννη. Αυτοί θα έπρεπε να δουν πως μαγεύεται ο κόσμος στις συναυλίες μου».

«Το έργο του Μιχάλη Κακογιάννη το ξέρουν όλοι οι άνθρωπο του πλανήτη» είπε από την πλευρά του ο σκηνοθέτης κ. Τάσος Μπουλμέτης που βρέθηκε επίσης στο πάνελ των ομιλητών. «Σταθερή πηγή αναφοράς σε όλους τους έλληνες κινηματογραφιστές. Οποια μονοπάτια και αν τραβά ο ελληνικός κινηματογράφος υπάρχει πάντα η σιγουριά του βλέμματος του Μιχάλη Κακογιάννη. Και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα αφού ακόμα αναφέρεται το έργο του»..

Ακολούθησε ανάγνωση αποσπασμάτων κριτικών που έχει γράψει ο ξένος Τύπος από την ηθοποιό Ευδοκία Ρουμελιώτη και ένα σόου του ηθοποιού Γιώργου Νανούρη, ο οποίος θύμισε τις βραβεύσεις των ταινιών του Μιχάλη Κακγιάννη, την ώρα που άλλοι ηθοποιοί κυκλοφορούσαν στον χώρο του θεάτρου κρατώντας ταμπέλες με αφίσες των ταινιών του Κακογιάννη. Η Αργυρώ Καπαρού τραγούδησε επιτυχίες όπως η «Αγάπη που έγινε δίκοπο μαχαίρι» και αμέσως μετά ακολούθησε προβολή της τελευταίας ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη «Ο βυσσινόκηπος».