Στη λαμπερή αίθουσα τελετών της Ακαδημίας Αθηνών, όπου συνέρρευσαν χθες μέλη του ιδρύματος, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι της Πολιτείας και της Εκκλησίας, έγινε με κάθε επισημότητα, στην πρώτη δημόσια συνεδρία του 2011, η διαδοχή της προεδρίας του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας. «Στην πολυδύναμη παρουσία της Ακαδημίας Αθηνών προστέθηκε κατά τον χρόνο που πέρασε η διεξαγωγή έγκυρων συζητήσεων από μέλη της Ακαδημίας πάνω σε ζέοντα θέματα της πνευματικής ζωής και καταβλήθηκε επίμονη προσπάθεια για την αναφορά σε θέματα εθνικά χωρίς να παραβιαστεί η γενική αρχή της αποχής από την τρέχουσα πολιτική» ανέφερε κατά τον κατ’ έθος απολογισμό των δραστηριοτήτων των Κέντρων και των Γραφείων της Ακαδημίας ο απερχόμενος πρόεδρος, ιστορικός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος.

Ενώπιον πλήθος νομικών που παρευρίσκονταν στην τελετή, ο νομικός Απόστολος Σ. Γεωργιάδης παρέλαβε τη σκυτάλη του προέδρου, με αντιπρόεδρο τον αστροφυσικό Γεώργιο Κοντόπουλο. Ο νέος πρόεδρος, ομότιμος καθηγητής Αστικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά την εγκατάστασή του, μίλησε για την αμφισβήτηση της Νομικής ως επιστήμης.

«Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα επιτεύγματα της Νομικής δεν πληρούν το κλασικό κριτήριο της αλήθειας, με την έννοια ότι παράγουν μαθηματικώς απόλυτα ορθά αποτελέσματα. Όμως σε ζητήματα που αφορούν το δίκαιο δεν υφίστανται μαθηματικές ακρίβειες, επειδή δεν έχουμε μαθηματικά δεδομένα αλλά ζητήματα και βιώματα που αφορούν τον άνθρωπο και την κοινωνία».

«Συχνά ακούγεται το παράπονο ότι το δίκαιο είναι ένα απόμακρο θεωρητικό αντικείμενο που βρίσκεται έξω από τη σφαίρα κατανόησης του απλού πολίτη», συνέχισε αναφερόμενος στην κριτική σχετικά με την αποξένωση του δικαίου από την κοινωνική πραγματικότητα, τονίζοντας όμως ότι «οι συνέπειες και τα αποτελέσματα του έργου της νομικής επιστήμης, αν και δεν γίνονται πάντοτε αμέσως αντιληπτά στον μέσο πολίτη, επηρεάζουν αποφασιστικά κάθε πτυχή της ιδιωτικής και της δημόσιας ζωής του».

Ο νέος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών έκλεισε την ομιλία του περιγράφοντας την αποστολή της νομικής επιστήμης στην εποχή μας: «Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από ραγδαίες εξελίξεις, οι οποίες απαιτούν ολοένα και περισσότερες ρυθμίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, την οικονομία, τη χώρα μας, και σε μια εποχή που η προώθηση της κοινής αγοράς οδηγεί στην εναρμόνιση των εθνικών δικαίων με έντονους ρυθμούς, η νομική επιστήμη μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως εξισορροπητικός παράγων. Θα μπορούσε σε εθνικό μεν επίπεδο να εξασφαλίσει ότι οι διαδικασίες αυτές θα γίνουν σε εναρμόνιση με το ευρύτερο δικαιικό σύστημά μας, σε επίπεδο δε ευρωπαϊκής ενοποίησης να συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση μιας υπερεθνικής έννομης τάξης».