Το «Μπαλέτο για τη Ζωή» («Ballet for life»), η εντυπωσιακή χορογραφία του Μορίς Μπεζάρ με τα κοστούμια του Τζιάνι Βερσάτσε και τη μουσική των Queen παρουσιάζεται τον Φεβρουάριο (25-28/2) στο θέατρο Badminton από το φημισμένο συγκρότημά του. Το έργο – το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 1997 στο Παρίσι κι έκτοτε έχει διαγράψει λαμπρή διαδρομή – είναι εμπνευσμένο από τις ζωές του Φρέντι Μέρκιουρι και του Ζορζ Ντον, πρώην πρώτου χορευτή του Μπεζάρ, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους «χτυπημένοι» από AIDS.

Ο Μπεζάρ αισθανόταν πως, παρά το ότι υπήρξαν διαφορετικοί χαρακτήρες, υπήρχε κάποιου είδους σχέση ανάμεσα στους δύο αυτούς καλλιτέχνες. Ο χορογράφος- μεγάλος φιλέλληνας πέραν όλων των άλλων- επέλεξε τη μουσική του έργου από το πλούσιο υλικό των Queen, με το It’s a Beautiful Day στο ξεκίνημα, όπου εμφανίζεται ολόκληρη η ομάδα πίσω από άσπρα σεντόνια, δίνοντας την αίσθηση ότι βρίσκονται επάνω στα σύννεφα. Το μπαλέτο μεταφέρει μια σειρά συναισθημάτων, όπως, μεταξύ πολλών άλλων, αγάπη, φόβο, ελπίδα, χιούμορ και απώλεια. Τα συναισθήματα αυτά, εκτός από τη σαφή ερμηνεία τους, μπορούν επίσης να συσχετιστούν εύκολα με τον καθένα. Σε κάποιο σημείο του μπαλέτου γίνεται απόλυτη ησυχία, ενώ σε μια οθόνη που εμφανίζεται, προβάλλεται μια ταινία με τον Ζορζ Ντον. Το τραγούδι που ξεκινά είναι το I Want to Break Free από το άλμπουμ Live At Wembley ’86 και, με τον τρόπο αυτό, η φωνή του Μέρκιουρι συνδυάζεται με τον χορό του Ντον. The Show must go on, προτρέπει ο Μέρκιουρι στην κορύφωση του μπαλέτου κι ο χορός τελειώνει όπως άρχισε: με ολόκληρη την ομάδα επί σκηνής.

«Πάνω απ΄όλα, τα έργα μου είναι συναντήσεις» έλεγε ο Μορίς Μπεζάρ αναφερόμενος στο «Ballet for life». «Συναντήσεις με τη μουσική, τη ζωή, τον θάνατο, την αγάπη…με όλους εκείνους που η ζωή και η δουλειά τους βρίσκουν ανανέωση μέσα από μένα. Εξάλλου, ο χορευτής που δεν είμαι πια, μετενσαρκώνεται κάθε φορά μέσα από τους χορευτές μου που ξεπερνούν τον προηγούμενο εαυτό τους…»

Ισμα Μ. Τουλάτου