Το μνημόνιο της τρόικας αποκάλυψε πολλές πτυχές της Ελλάδας των συντεχνιακών προνομίων, που ελάχιστοι πολίτες εγνώριζαν. Η «πελατειακή ιδεολογία» του κομματικού συστήματος έχει βαθιές ρίζες και τους «καρπούς» του, με τα εκατοντάδες επιδόματα και προνόμια, απολαμβάνουν όσοι τυχεροί έχουν «βολευτεί» στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες προνομιούχοι επαγγελματίες. Είναι εκείνοι που ανήκουν στα αποκαλούμενα «κλειστά επαγγέλματα».

Τα όσα δικαιώματα έχουν αποσπάσει οι επαγγελματικές τάξεις που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία δεν συνιστούν στο σύνολό τους προνόμια, τα οποία πρέπει να καταργηθούν. Δύσκολα όμως θα πείσουν οι εκπρόσωποί τους ότι κάποια από αυτά τα προνόμια είναι απαράδεκτα σε ένα κράτος δικαίου και σε μια ανοικτή κοινωνία. Θα πρόσθετα ότι κάποια από αυτά τα προνόμια υπονομεύουν και τη σύγχρονη έννοια και το ουσιαστικό περιεχόμενο της Δημοκρατίας. Δεν έχει μόνο ίσα πολιτικά δικαιώματα ο πολίτης στη Δημοκρατία, αλλά και ίσα δικαιώματα στην αγορά εργασίας και στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, με βάση τα προσόντα και τις ικανότητές του.

Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και υπηρεσιών επιβάλλεται για λόγους κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης προς τη νέα γενιά, η οποία αγωνιά για το μέλλον της και περιθωριοποιείται επικίνδυνα. Επιβάλλεται και για λόγους αναπτυξιακούς. Πρόκειται για τη σημαντικότερη διαρθρωτική αλλλαγή, που αφορά εκατομμύρια εργαζομένους, η οποία σε πρώτη φάση θα ανοίξει 600.000 νέες θέσεις εργασίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπολογίσει ότι οι περιορισμοί που ισχύουν σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους στην Ελλάδα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό κάθε νοικοκυριού με 1.000 ευρώ τον χρόνο!

Από μελέτη του ΚΕΠΕ προκύπτει ότι μόνο από την απελευθέρωση 13 κλειστών κλάδων στον τομέα των υπηρεσιών θα προκύψουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5%, αύξηση των πραγματικών μισθών κατά 0,4%, ενίσχυση της κατανάλωσης κατά 0,3% και μακροπρόθεσμα μείωση του κόστους των υπηρεσιών έως 10,5%. Κατά την ίδια μελέτη, σε ορίζοντα τετραετίας, με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων θα έχουμε αύξηση της ανάπτυξης κατά 13,2%, των πραγματικών μισθών κατά 10,8%, των επενδύσεων κατά 11,3%, της κατανάλωσης κατά 15,5% και μείωση του ελλείμματος κατά 0,1% του ΑΕΠ. Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι προφανή τα πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και υπηρεσιών. Και δεν πρόκειται οι «θιγόμενοι» να υποστούν σοβαρότερες απώλειες από εκείνες που ήδη έχουν υποστεί εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες με τις περικοπές μισθών και συντάξεων, με το κλείσιμο των καταστημάτων και, κυρίως, με την απώλεια της εργασίας τους.

Γι΄ αυτό είναι, επιεικώς, ακατανόητο να εκβιάζουν οι «θιγόμενοι» με μορφές διεκδίκησης που θα «πονέσουν το κράτος»! Αδιανόητο είναι και το γεγονός ότι υπουργοί και βουλευτές προτάσσουν την επαγγελματική αλληλεγγύη και το κομματικό πελατειακό συμφέρον έναντι των συμφερόντων της χώρας και της κοινωνίας.

Τώρα αποκαλύπτονται οι προθέσεις και οι στόχοι των σωματείων των «κλειστών επαγγελμάτων» με την προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας για την ακύρωση του μνημονίου. Δέκα χρόνια «κυοφορείται» από τις τελευταίες κυβερνήσεις η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και υπηρεσιών! Το μνημόνιο κλείνει τον κύκλο της συναλλαγής και των καθυστερήσεων…

Πολλά και πολλοί θα κριθούν, για το παρόν και το μέλλον, στην πορεία προς την υλοποίηση της μεγάλης αυτής μεταρρύθμισης.

gromaios@otenet.gr