Το …άστρο του ΣΥΡΙΖΑ αργοσβήνει από καιρό ή, κατά τους πιο αισιόδοξους, αχνοφέγγει ακόμα. Το αδιέξοδο πανθομολογούμενο, αλλά μένει να φανεί αν ένας «νέος ΣΥΡΙΖΑ» ανατείλει, σε άλλη μορφή, με το έμπα της νέας χρονιάς. Η Κουμουνδούρου υπό τον κ. Αλ. Τσίπρα το επιδιώκει με το βλέμμα προς τους αντιμνημονιακούς ΠαΣοΚογενείς και τους Οικολόγους Πράσινους ενώ, υπό προϋποθέσεις, είναι έτοιμη να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας ακόμα και με τη Δημοκρατική Αριστερά του κ. Φ. Κουβέλη! Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν και στο Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής του κ. Αλ. Αλαβάνου ζορίζουν τον ΣΥΝ να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να επιταχυνθούν οι όποιες εξελίξεις. Και στη μέση η …ταμπακιέρα: Από τη μια η οικονομική ασφυξία που βιώνει η κοινωνία και ιδιαίτερα τα πιο αδύναμα στρώματά της και από την άλλη το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών που θέτει επί τάπητος την ετοιμότητα, αν μη τι άλλο, για εκλογικές συμμαχίες….

Πυκνός ο πολιτικός χρόνος μέχρι το τέλος Ιανουαρίου για κρίσιμες αποφάσεις μεταξύ των 11 συνιστωσών που συναπαρτίζουν το ΣΥΡΙΖΑ, και ιδιαίτερα της Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΝ, ως πιο μεγάλος και συγκροτημένος χώρος στην ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά, καλείται να θέσει τους όρους για να «υπογραφεί» ή η ληξιαρχική πράξη θανάτου του παλιού ΣΥΡΙΖΑ, ή η ληξιαρχική πράξη γέννησης ενός νέου σχήματος με όσους μπορεί να συνυπάρξει ή …η επιστροφή στο μέλλον μαζεύοντας εις έκαστος κομμάτια και θρύψαλλα του οίκου του.

Με αμηχανία δέχτηκε αρχικά η Κουμουνδούρου την πρόσκληση που απηύθυναν, πέντε στελέχη του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής του κ. Αλαβάνου τα οποία μετέχουν και στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για την επανενεργοποίηση της πολιτικής συμμαχίας. Οι κ.κ. Ν. Γαλάνης, Ι. Θεωνάς, Αντ. Νταβανέλος, Γ. Σαπουνάς και Δ. Τσακνιάς υπέγραψαν κείμενο με το οποίο επί της ουσίας διεκδικούν δημοκρατική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο υποκείμενο μελών που θα ψηφίζει όργανα και ηγεσία. Με το κάλεσμά τους να προγραμματισθεί η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ και κραδαίνοντας ως πρόταση την… ενιαιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ εν είδει πολιτικού φορέα, πιέζουν εμφανώς τον ΣΥΝ να δείξει τα όριά του και τις προθέσεις του για την πολιτική Συμμαχία.

Μόλις προχθές, κορυφαίο στέλεχος της ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ, μιλώντας στο «Βήμα», ξεκαθάρισε ότι αν η πεντάδα θέτει με τόσο κατηγορηματικό τρόπο ως μείζον τη διενέργεια πανελλαδικής συνδιάσκεψης, τότε δεν αποσκοπεί στη συνεννόηση αλλά στο «να δρομολογήσει καταστάσεις ρήξης». Και προσθέτει κάθετα: «Δεν συζητάμε τη διενεργεια 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ που θα λειτουργούσε σαν αρένα με μονομάχους και θηρία έτοιμους να κατασπαράξουν ο ένας τον άλλο».

Γιατί άραγε τόσο ανέρωτο κρασί στο τραπέζι των συζητήσεων, που συνεχίζονται ακόμα και σήμερα, διμερώς μεταξύ του ΣΥΝ και κάθε μιας των άλλων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ;

Σύμφωνα με στελέχη της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου, προέχει η σοβαρή πολιτική συζήτηση για όλο το προηγούμενο διάστημα ώστε να αναζητηθούν οι αιτίες που οδήγησαν σε αντιπαλότητες, ανταγωνιστικά σχέδια –«εκφράστηκαν από τον κ. Αλαβάνο», όπως λένε- ως και διαφορετικά ψηφοδέλτια στις εκλογές του Νοεμβρίου, με κορύφωση την Περιφέρεια Αττικής.

Ηδη ο κ. Τσίπρας, με την απόφαση της πρόσφατης Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, έλαβε την πρωτοβουλία της διατύπωσης των δυο ενδεχόμενων που ανοίγονται για το ΣΥΡΙΖΑ: ή χαλαρή συμμαχία ή ανασύνθεση, με υπέρβαση των αντιπαρατιθέμενων σχεδίων, που να χωρά «συγγενικές» δυνάμεις και όχι το όλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Πλέον, στο ηγετικό επιτελείο της Κουμουνδούρου, έχει ωριμάσει η άποψη, όπως σημειώνει στο «Βήμα» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ κ. Π. Σκουρλέτης ότι «πρέπει να διατηρηθεί η συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ και να αναζητηθεί μια νέα ενωτική πολιτική συμφωνία η οποία θα τον καθιστά καταλύτη στην επόμενη φάση για τη διαμόρφωση ενός «αριστερού προοδευτικού μετώπου» ενάντια στο μνημόνιο». Μια τέτοια πολιτική συμφωνία, όμως, θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, να έχει έντονο το στοιχείο της συνάντησης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς με νέες δυνάμεις προερχόμενες από τον ΠαΣοΚογενή χώρο. «Επομένως, πρόθεση της Κουμουνδούρου είναι να βρεθούν οι όροι συνύπαρξης με ένα κοινό πολιτικό σχέδιο που δεν θα αντιμετωπίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως μαζικό χώρο (εκεί η απεύθυνση είναι σε όλες τις δυνάμεις ως το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.λ.π.)», τονίζει ο κ. Σκουρλέτης.

Εδώ λοιπόν είναι το πολιτικό ζουμί… Προαπαιτούμενο ανασύνθεσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κοινό πολιτικό σχέδιο με το οποίο να μπορεί να απευθυνθεί στους πασοκογενείς και σε άλλες δυνάμεις, αφήνοντας ανοιχτή ως και τη δυνατότητα μετώπου εκλογικής συμμαχίας. Κι αυτό γιατί το επιτελείο της Κουμουνδούρου εξετάζει και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ενώ ήδη από τη Βουλή ο κ. Τσίπρας κατέταξε την κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου ως «την πιο δεξιά κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά». ?

Η Κουμουνδούρου…

κλείνει το μάτι στον Κουβέλη

Στην ηγετική ομάδα του ΣΥΝ συζητείται έντονα ότι το «αριστερό προοδευτικό μέτωπο» δεν μπορεί να συγκροτηθεί ούτε στη βάση απόψεων όπως η έξοδος από την ευρωζώνη, άσχετα αν μια συνιστώσα το θέτει στο εσωτερικό της, ούτε στην απαίτηση να αποδεχτούν οι άλλοι τις θέσεις του ΣΥΝ για μια άλλη Ευρώπη. Ετσι, προβάλλει την ανάγκη ενός ΣΥΡΙΖΑ που να έχει πολιτικά αιτήματα με αριστερόστροφο στίγμα, τα οποία παράλληλα να βοηθούν στη συσπείρωση και επαφή με ευρύτερες δυνάμεις. Μάλιστα, όπως έλεγε κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου, «στη δημιουργία ενός αριστερού προοδευτικού Μετώπου δεν αποκλείουμε εκ προοιμίου ούτε τον Κουβέλη. Θα μπορούσε να λάβει δυναμική και δύναμη τεράστια ένα μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ, Κουβέλη, Οικολόγων Πράσινων, της ομάδας Αλ. Μητρόπουλου, Ν. Κοτζιά, Β. Παπαχρήστου, Σοφίας Σακοράφα και άλλων προσωπικοτήτων». Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι δεν περιλαμβάνεται σε αυτή την προοπτική κάποια ονόματα ΠαΣοΚογενών, όπως του κ. Ι. Δημαρά –δίαυλος επικοινωνίας μαζί του έχει ανοίξει η Δημοκρατική Αριστερά του κ. Κουβέλη. Η εξήγηση από την πλευρά Κουμουνδούρου είναι ότι «απλώς ορισμένοι Πασοκογενείς, όπως ο κ. Δημαράς, έχουν αποφύγει να δώσουν το σαφές στίγμα των προθέσεών τους και αποφεύγουν πολιτικές αναφορές».