Εκκληση στις αρχές να σταματήσουν το λιντσάρισμα ιερέων της θρησκείας του βουντού από ανθρώπους που τους προσάπτουν ότι έφεραν στην χώρα τη φονική επιδημία της χολέρας, απηύθυνε ο επικεφαλής της θρησκείας, Μαξ Μποβουάρ, γνωστός ως «Ατι»
Από την έναρξη της επιδημίας στα μέσα Οκτωβρίου, τουλάχιστον 45 άνδρες και γυναίκες ιερείς του βουντού, οι οποίοι είναι γνωστοί με τα ονόματα χουνγκάν και μανμπό, έχουν σκοτωθεί. Πολλά από τα θύματα σφαγιάστηκαν και ακρωτηριάστηκαν με μαχαίρια, δήλωσε ο Μποβουάρ.
«Τους κατηγορούν ότι χρησιμοποιούν το βουντού για να μολύνουν τους ανθρώπους με χολέρα διασκορπίζοντας σκόνη ή λέγοντας μάγια», είπε ο Μποβουάρ, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε ότι η τοπική αστυνομία και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δεν κάνουν τίποτε να σταματήσουν τα λιντσαρίσματα και να τιμωρήσουν τους δολοφόνους, και εξέφρασε την ανησυχία του ότι θα υπάρξουν και άλλες δολοφονίες πιστών του Βουντού, το οποίο είναι αναγνωρισμένο και προστατεύεται συνταγματικά ως μία από τις κύριες θρησκείες της χώρας.
Από τότε που εμφανίστηκε η χολέρα, τον Οκτώβριο, έχει προκαλέσει το θάνατο 2500 ατόμων και στις 10 επαρχίες της χώρας και όσο αυξάνονται τα θύματα, τόσο μεγαλώνει η οργή και ο φόβος του λαού.
Ορισμένοι Αϊτινοί έχουν κατηγορήσει τη μονάδα των Νεπαλέζων της δύναμης του ΟΗΕ, αλλά η αποστολή του Oργανισμού απέρριψε την κατηγορία παρά την έκθεση ενός εμπειρογνώμονα, μετά από εντολή της γαλλικής κυβέρνησης, ο οποίος συνέδεσε τη μόλυνση με τις τουαλέτες του στρατοπέδου τους.
Υπολογίζεται ότι περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Αϊτής, πιστεύουν στο βουντού, μία θρησκεία που την έφεραν πριν από αιώνες οι σκλάβοι από την Δυτική Αφρική που εξαναγκάστηκαν να δουλεύουν στις φυτείες των λευκών αφεντικών τους, στην τότε πλούσια γαλλική αποικία του Αγίου Δομίνικου, στην Καραϊβική.
Οι ειδικοί των ομάδων βοηθείας που βρίσκονται στην χώρα, τονίζουν ότι χρειάζεται περισσότερη γνώση για την ασθένεια, το πως μεταδίδεται και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά ο Μποβουάρ λέει ότι υποπτεύεται ότι εκπρόσωποι άλλων θρησκειών ενδέχεται να δίνουν έναυσμα στους λαϊκούς φόβους εναντίον του βουντού με πρόσχημα την χολέρα.
Μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, που προκάλεσε το θάνατο 250.000 ατόμων, οι ηγέτες του βουντού είχαν υπερασπιστεί δημόσια τους εαυτούς τους απέναντι στις κατηγορίες κάποιων ευαγγελιστών ιεροκηρύκων ότι η θρησκεία του βουντού προκάλεσε τη φυσική καταστροφή.