Γερμανική έρευνα Επικίνδυνοι για εγκύους, μωρά και μικρά παιδιά οι οικολογικοί λαμπτήρες

Τα επίπεδα του τοξικού ατμού του εκλύεται από τους σπασμένους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας ήταν 20 φορές υψηλότερα από εκείνο που ορίζουν οι κανονισμοί ασφαλείας για εσωτερικούς χώρους, όπως αποκάλυψε η μελέτη. Σε περίπτωση βαριάς δηλητηρίασης από μόλυβδο, ενδέχεται να πληγούν ο εγκέφαλος, τα νεφρά και οι πνεύμονες, ενώ τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έλλειψη συντονισμού κινήσεων και εξασθένηση της όρασης, της ακοής και της ομιλίας.

Επικίνδυνοι για εγκύους, μωρά και μικρά παιδιά μπορεί να αποδειχτούν οι οικολογικοί λαμπτήρες, καθώς σύμφωνα με νέα γερμανική έρευνα σε περίπτωση που σπάσουν απελευθερώνουν μια δυνητικά βλαβερή ποσότητα υδραργύρου. Τα επίπεδα του τοξικού ατμού του εκλύεται από τους σπασμένους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας ήταν 20 φορές υψηλότερα από εκείνο που ορίζουν οι κανονισμοί ασφαλείας για εσωτερικούς χώρους, όπως αποκάλυψε η μελέτη. Σε περίπτωση βαριάς δηλητηρίασης από μόλυβδο, ενδέχεται να πληγούν ο εγκέφαλος, τα νεφρά και οι πνεύμονες, ενώ τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έλλειψη συντονισμού κινήσεων και εξασθένηση της όρασης, της ακοής και της ομιλίας. ?

Οι ανησυχίες αφορούν τους συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού, τον πλέον κοινό τύπο ενεργειακού λαμπτήρα, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση καταργεί τους «παραδοσιακούς» λαμπτήρες πυρακτώσεως, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για περισσότερα από 120 χρόνια, και υποχρεώνει τους Ευρωπαίους να στραφούν στα χαμηλής κατανάλωσης «ξαδέρφια» τους ώστε να μπορέσει να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους. ?

Οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού χρησιμοποιούν το ένα πέμπτο της ενέργειας ενός συμβατικού λαμπτήρα και συνεπώς εξοικονομούν χρήματα στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, κατηγορούνται όμως ότι το φως είναι πολύ σκληρό και τρεμοπαίζει, ενώ έχουν υπάρξει αναφορές ότι προκαλούν ημικρανίες, επιληπτικές κρίσεις και δερματικά εξανθήματα και έχουν γίνει σκέψεις οι ευαίσθητες ομάδες να εξαιρεθούν από την χρήση τους. ?

Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως, αλογόνου και οι λαμπτήρες “ LED” δεν περιέχουν υδράργυρο. Σε περίπτωση όμως που χρησιμοποιούνται συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού, οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση λαμπτήρων που δεν σπάνε ή σε περίπτωση ατυχήματος συμβουλεύουν καλό αερισμό του χώρου και εκκένωση του για τουλάχιστον 15 λεπτά. Παρόλα αυτά υψηλά επίπεδα υδραργύρου ενδέχεται να παραμένουν στο επίπεδο του δαπέδου ακόμη και πέντε ώρες μετά το σπάσιμο ενός τέτοιου λαμπτήρα.

Για να μαζέψει κανείς τα υπολείμματα του σπασμένου λαμπτήρα οφείλει να φοράει προστατευτικά γάντια ενώ σκουπίζει την περιοχή όπου βρισκόταν ο λαμπτήρας με υγρό πανί. Τόσο το πανί όσο και τα υπολείμματα του γυαλιού πρέπει να μπουν σε πλαστική σακούλα και να σφραγιστούν. Οι λαμπτήρες που περιέχουν υδράργυρο δεν πρέπει να πετιούνται μαζί με τα οικιακά απορρίμματα, αλλά να οδηγούνται σε κέντρα ανακύκλωσης ως επικίνδυνο υλικό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk