Οι πιέσεις στις τράπεζες μετά και την ανακοίνωση της Fitch ότι μπορεί να υποβαθμίσει πέντε εγχώριους ομίλους στην κατηγορία «junk» (σκουπίδια) οδήγησαν σε απώλειες 0,34% στις 1.444,19 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται λόγω και της εορταστικής περιόδου μόλις στα 47,32 εκατ. ευρώ.
Οι ανακοινώσεις της Fitch από τις αρχές της εβδομάδας βαραίνουν το κλίμα, ανέφεραν ορισμένοι αναλυτές, ενώ άλλοι είπαν ότι οι ανακοινώσεις του ξένου οίκου δεν επηρέασαν ιδιαίτερα την αγορά καθώς ήταν αναμενόμενες. Ο τραπεζικός δείκτης, παρά τα κέρδη που σημείωνε στην έναρξη της συνεδρίασης, έκλεισε με απώλειες 1,04%. Οι ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών και τα εγγυημένα χρεόγραφα μπαίνουν σε καθεστώς επιτήρησης, ενώ οι ανεξάρτητες αξιολογήσεις παραμένουν αμετάβλητες, καθώς σύμφωνα με την Fitch, η πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, αναμένεται να έχει συνέπειες στην αξιολόγηση και των ελληνικών τραπεζών.
Σχετικά με τις κυπριακές τράπεζες, το αρνητικό outlook (προοπτικές) στην αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου και η υποβάθμιση της MPB και της MEB αντανακλούν την άποψη της Fitch ότι το λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα, που αποτελεί τη δεύτερη βασική αγορά τους, και σε μικρότερο βαθμό στην Κύπρο, θα παραμείνει προκλητικό επηρεάζοντας την κερδοφορία και την ποιότητα του ενεργητικού. Στην αγορά πάντως υπάρχουν φήμες πως δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα νέο πακέτο βοήθειας προς τις τράπεζες, λίγες ημέρες μετά την έγκριση του πακέτου των εγγυήσεων ύψους 20 δισ. ευρώ.
Μικρές απώλειες σημείωσε και ο ΟΤΕ, που προτίθεται πάντως να διαθέσει το μειοψηφικό ποσοστό που κατέχει στην Telekom Srbija, ενώ θα χρειαστεί τρεις ακόμα μήνες για να αποφασίσει εάν θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της ρουμανικής μονάδας Romtelecom.
Ενώ τω μεταξύ, η πρωτοβουλία του οικονομικού επιτελείου που ζήτησε από τις διοικήσεις των εισηγμένων στο ΧΑ εταιριών στις οποίες το δημόσιο κατέχει σημαντικό ποσοστό να προχωρήσουν σε εξορθολογισμό του κόστους προσωπικού, επηρεάζει εκτιμά η Marfin Analysis κατ’ αρχήν τις εταιρίες στις οποίες το δημόσιο κατέχει πάνω από 51% όπως ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ και ΟΛΘ, ενώ ενδέχεται να έχει εφαρμογή και σε εταιρίες όπου το δημόσιο έχει μικρότερο ποσοστό όπως ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΕΛΠΕ.
Όπως εκτιμά, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στην αποτίμηση των περισσότερων εταιριών λόγω υψηλού κόστους προσωπικού. Κατ’ αρχήν, η μεγαλύτερη επίδραση φαίνεται να είναι στον ΟΤΕ και η μικρότερη στην ΟΠΑΠ, ενώ για την ΔΕΗ το θέμα εμφανίζεται πιο σύνθετο.
Το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου διευρύνονταν πάντως στις 943 μονάδες βάσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με τους αναλυτές να την αποδίδουν στις ανησυχίες για την διαχείριση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, ότι η Γερμανία έχει επεξεργασθεί ένα σχέδιο, το οποίο δίνει πρωτεύοντα ρόλο σε έναν νέο θεσμό, που θα προσφέρει βοήθεια σε χώρες με μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα.
Ο εν λόγω θεσμός θα ασκεί πιέσεις προκειμένου οι χώρες που κάνουν χρήση της βοήθειας αυτής να διαχειρίζονται τα δημοσιονομικά τους στη βάση αυστηρών κανόνων. Αν και το Βερολίνο προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία του κειμένου αρκετοί έκαναν λόγω για την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου
Πιθανώς οι χαμηλοί τζίροι θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα χωρίς όμως να αποκλείεται κάποια ανάκαμψη στην αγορά μετά την πρόσφατη υποχώρηση των τιμών, εκτίμησαν άλλοι αναλυτές, ενώ άλλοι σημείωσαν πως οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, καθώς θέλουν να δουν αν η κυβέρνηση θα έχει την αποφασιστικότητα να περάσει από τον Γενάρη τις επώδυνες αλλαγές που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.
Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες του Εμπορίου (+4,26% και των Μέσων Ενημέρωσης (+2,02%), ενω τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών (2,51%) και του Πετρελαίου (-2,12%) Συνολικά 76 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 74 πτωτικά και 54 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Spider +20,00%, Avenir +12,50%, Ιατρικό Αθηνών +10,17% και Τζιρακιάν (κ) +10,00%, ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Ελεύθερη Τηλεόραση -19,57%, ΑΤΤΙ-ΚΑΤ -12,50%, Vell Group -11,76% και Μοχλός -9,09%.