Αποφασισμένη να μην υποκύψει σε πιέσεις από οπουδήποτε κι αν προέρχονται δηλώνει η κυβέρνηση, στον απόηχο της κριτικής που άσκησαν βουλευτές της συμπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού. Μετά το κύμα εσωτερικών αντιδράσεων της περασμένης Τρίτης, η εντύπωση που διαμορφώθηκε εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν ότι τουλάχιστον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει πλέον την ανοχή και όχι την αποδοχή μεγάλης μερίδας βουλευτών, οι οποίοι αναμένουν μια διαφορετική πολιτική στάση από τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σε αυτό το κλίμα, το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία θα καταθέσει στη Βουλή αμέσως μετά τις γιορτές τα κρίσιμα νομοσχέδια για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την απελευθέρωση των τεχνικών τυχερών παιχνιδιών και τις αποκρατικοποιήσεις. Δεδομένου ότι η ενδεχόμενη επιλογή της διαδικασίας του κατεπείγοντος για κάποιο από αυτά τα νομοσχέδια θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, η σκέψη που έχει ήδη διατυπωθεί και εξετάζεται είναι να προχωρήσουν με τη διαδικασία αυτή άλλα νομοσχέδια με «θετική φόρτιση», όπως λέγεται χαρακτηριστικά, και ιδίως όσα σχετίζονται με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Παράλληλα, από το γραφείο του Πρωθυπουργού έχει δοθεί το μήνυμα πως πρέπει να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι εκκρεμότητες για την εφαρμογή των νόμων που έχουν ψηφιστεί, με την έκδοση και υπογραφή διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων.

Την ίδια στιγμή και αφότου οι βουλευτές του ΠαΣοΚ βολιδοσκοπήθηκαν παρασκηνιακώς ως προς τις προθέσεις τους εν όψει της χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας στη Βουλή, το μήνυμα που μεταφερόταν από το Μέγαρο Μαξίμου και κορυφαίους υπουργούς ήταν ότι «η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύγκρουση με τις αντιλήψεις του παρελθόντος» και ότι βασικό ζητούμενο, το οποίο θα πρέπει να αναλογιστούν όλοι, είναι η διαφύλαξη του κλίματος πολιτικής σταθερότητας για την προσεχή τριετία. Οπως χαρακτηριστικά αναφερόταν (και) εν είδει προειδοποίησης προς τους βουλευτές που έχουν απειλήσει εμμέσως ή και ευθέως την κυβέρνηση, «υπάρχει ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τη διαταράξει. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τη διασφαλίσει».

Από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου το μήνυμα που μεταδιδόταν χθες ήταν ότι «η σύγκρουση με αντιλήψεις του παρελθόντος θα προχωρήσει μέχρις εσχάτων». Παράλληλα όμως έχει καταστεί σαφές ότι εν όψει των επόμενων κρίσιμων ψηφοφοριών του προσεχούς τριμήνου, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει άλλα περιθώρια να αγνοεί την ΚΟ. Στον κ. Παπακωνσταντίνου έχει επισημανθεί από συναδέλφους του και από κοινοβουλευτικά στελέχη ότι κανένα από τα επόμενα νομοσχέδια δεν θα πρέπει να προχωρήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και ότι με βάση αυτό θα πρέπει να γίνει και η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση ανοίγει και πάλι τη συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Σχετική αναφορά υπήρχε στη χθεσινοβραδινή ομιλία του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση στη Βουλή, ενώ μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου συζητούν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μετά και την πίεση που ασκήθηκε στην κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες από βουλευτές της συμπολίτευσης.

Οι αναφορές και οι συζητήσεις αυτές, σε συνδυασμό με το ότι προτάσσεται η πολιτική σταθερότητα, εκλαμβάνονται από μέλη της κυβέρνησης και της ΚΟ ως μηνύματα του Μεγάρου Μαξίμου πως εξακολουθεί να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με λίστα σε περίπτωση που υπάρξει πολιτική αστάθεια στο διάστημα του προσεχούς τριμήνου.