Με γοργούς ρυθμούς υλοποιεί το επενδυτικό της πρόγραμμα στο εξωτερικό, η Τέρνα Ενεργειακή, σε μια προσπάθεια να υπερβεί τις καθυστερήσεις της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα, ανέφερε στο Reuters ο εκτελεστικός πρόεδρος της μητρικής εταιρίας ΓΕΚ-Τέρνα.
Το 50% περίπου των προγραμματισμένων επενδύσεων συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, θα πραγματοποιηθούν εκτός Ελλάδος, σε χώρες μεταξύ των οποίων η Βουλγαρία και η Πολωνία, είπε ο κ. Γιώργος Περιστέρης, ενώ μόνο το πρώτο εννεάμηνο φέτος η εταιρία προχώρησε σε επενδύσεις ύψους 58 εκατ. ευρώ.
Στην Ελλάδα, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες ευνοούνται μέσω των ισχυρών κινήτρων που παρέχονται και των εγγυημένων τιμών. Από τον Μάιο ισχύει ο νέος νόμος για τις ανανεώσιμες πηγές, αλλά ο Περιστέρης δήλωσε ότι οι έντονες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας δημιουργούν σημαντικά εμπόδια για την υλοποίηση του 90% περίπου των έργων.
«Εμείς θα θέλαμε να επενδύσουμε και σε τεχνολογίες με πολύ μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία, όπως τα υδροηλεκτρικά, τα αντλητικά υδροηλεκτρικά και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα» δήλωσε ο κ. Περιστέρης, προσθέτοντας πως «δυστυχώς σε αυτά, όπως είναι η κατάσταση σήμερα, δεν μπορείς να αναπτυχθείς. Οπότε ενισχύουμε το ποσοστό των εκτός Ελλάδας επενδύσεων».
Ο Περιστέρης είπε ότι η εταιρία θα εξασφαλίσει σύντομα την χρηματοδότηση των επενδυτικών της σχεδίων για το 2011, παρά την διστακτικότητα των τραπεζών του εξωτερικού να χορηγούν δάνεια σε ελληνικές επιχειρήσεις λόγω της δημοσιονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα. «Ήδη είμαστε σε τελική φάση για το financial close», δήλωσε.
Η λειτουργία της πρώτης μονάδας της εταιρίας στο εξωτερικό, ενός αιολικού πάρκου στην Πολωνία, θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο και θα ακολουθήσουν και άλλες σε Βουλγαρία και αλλού. Η Τέρνα Ενεργειακή αναμένει να αυξήσει σημαντικά την εγκατεστημένη ισχύ της, καθώς έργα που ξεκίνησαν πριν από χρόνια αρχίζουν τώρα να αποδίδουν, ενώ παράλληλα προωθούνται και νέα. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς αναμένεται να φτάσει από τα 170 MW περίπου στα τέλη του τρέχοντος έτους στα 450-500 MW έως τα τέλη του 2011, με τα 100 MW να προέρχονται από μονάδες εκτός Ελλάδας.