Σε πορεία σύγκρουσης με τους φαρμακοποιούς βαδίζει η κυβέρνηση. Ο κληρονομικός χαρακτήρας της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των φαρμακείων, το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών και η λειτουργία του συνόλου των φαρμακείων το Σάββατο έχουν ανάψει φωτιές. Κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών διεφάνη ότι η κυβέρνηση προχωρεί ολοταχώς στη σταδιακή απελευθέρωση του επαγγέλματος, κάτι το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδρασή τους. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κ. Λουράντος συγκάλεσε σε έκτακτη γενική συνέλευση τους φαρμακοποιούς της Αθήνας και του Πειραιά αύριο το απόγευμα με πρόταση το επ΄ αόριστον κλείσιμο των φαρμακείων και τη διακοπή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων. «Τέρμα η πίστωση. Στο εξής όλοι θα αγοράζουν φάρμακα τοις μετρητοίς» δήλωσε προς «Το Βήμα» ο κ. Λουράντος, φανερά ενοχλημένος από την εξέλιξη της συνάντησης με τον υπουργό Υγείας. Στη συνάντηση που είχε χθες ο κ. Λοβέρδος με τους φαρμακοποιούς ανακοίνωσε την απόφασή του να δώσει… ελευθέρας σε όποιον συνάδελφό τους επιθυμεί να λειτουργεί το φαρμακείο του και το Σάββατο τις ώρες που είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα. «Είχαμε πει αρχικά να λειτουργεί το Σάββατο το 20% των φαρμακείων σε κάθε πόλη. Το μέτρο όμωςθεωρώ ότι δεν απέδωσε. Ετσι, αποφασίσαμε να αφήσουμε ελεύθερους τους φαρμακοποιούς. Οποιος θέλει, μπορεί να ανοίγει το Σάββατο το φαρμακείο του» είπε ο υπουργός Υγείας στους εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).

Το θέμα όμως που κυριάρχησε ήταν αυτό της αδειοδότησης των φαρμακείων. «Θέλουμε να μείνει κλειστό το επάγγελμαδιότι δεν πρέπει να ανοίξουν άλλα φαρμακεία. Πρέπει όμωςνα επανεξετάσουμε το θέμα της άδειας για να έχουν όλοι ίση πρόσβαση στο επάγγελμα» είπε ο κ. Λοβέρδος. Σημειώνεται ότι οι φαρμακοποιοί δύνανται να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους την άδεια για την ίδρυση και τη λειτουργία του φαρμακείου.

Σε διαφορετική περίπτωση μπορούν να την πουλήσουν και τα ποσά κυμαίνονται από 100.000

ως και 700.000 ευρώ ανάλογα με τη «θέση», την περιοχή και τα τετραγωνικά του φαρμακείου. Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι υπήρξαν πιέσεις εκ μέρους της τρόικας προκειμένου να θεσπισθεί ένα μέτρο το οποίο να συνιστά ευθέως απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, και κάλεσε τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών να προτείνουν άμεσα άλλη λύση.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Αντ. Δημόπουλο, η πρόταση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η ακόλουθη: η άδεια κάθε φαρμακοποιού ο οποίος αποσύρεται από το επάγγελμα θα επιστρέφεται στην αρμόδια κρατική αρχή, η οποία θα δίδει την άδεια στον πρώτο άνεργο φαρμακοποιό της λίστας αναμονής. «Πρόκειται για το σύστημα που ισχύει στη Γερμανία» τόνισε ο κ. Δημόπουλος και ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε: «Αν γίνει αυτό, ολοκληρώνουμε την απελευθέρωση του επαγγέλματός σας και δεν πρόκειται πλέον να σας ενοχλήσει κανείς». Η συγκεκριμένη πρόταση συνάντησε την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι είναι θεμιτή η μεταβίβαση της επιχείρησης στα παιδιά τους υπό την προϋπόθεση να είναι επίσης φαρμακοποιοί. «Δεν θα μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας την επιχείρησή μας επειδή η άδεια είναι κρατική;» ρώτησαν, επιμένοντας στον μη διαχωρισμό του επιστημονικού από τον εμπορικό χαρακτήρα της άδειας.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν ακόμη το θέμα του rebate (ποσό επιστροφής από τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία), καθώς και των χρεών.

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Λουράντος είπε ότι οι φαρμακοποιοί παραμένουν απλήρωτοι από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ)

για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των επτά μηνών.

«Εχετε πει ότι ως το τέλος του χρόνου θα έχουμε πληρωθεί. Ακόμη και αν υπάρχουν τα χρήματα θεωρώ ότι είναι αδύνατον να αποσταλούν 60.000 εντάλματα μέσα σε λίγες ημέρες» είπε ο κ. Λουράντος στον υπουργό Υγείας.

Ο κ. Λοβέρδος καθώς και ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ κ. Κυρ. Σουλιώτης εξήγησαν στους φαρμακοποιούς ότι η αποπληρωμή των χρεών είχε «κολλήσει» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τώρα προχωρεί.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεκάδες φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους. Η ενέργεια αυτή εξόργισε τον υπουργό, ο οποίος είπε ότι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ήταν προγραμματισμένη. «Συζήτηση υπό πίεση δεν μπορεί να γίνει. Την επομένη που θα συμβεί κάτι αντίστοιχο, η συνάντησή μας δεν θα πραγματοποιηθεί και θα πάτε στο υπουργείο Οικονομικών να διαπραγματευθείτε για τα ζητήματα που σας απασχολούν» είπε ο κ. Λοβέρδος, απευθυνόμενος κυρίως στον κ. Λουράντο.

Αμέσως μετά τη συνάντηση οι φαρμακοποιοί που βρίσκονταν στην είσοδο του υπουργείου Υγείας αποδοκίμασαν τον πρόεδρο του ΠΦΣ κ. Δ. Βαγιωνά, επειδή τάχθηκε κατά της συγκέντρωσης.