Κυρία Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Το κύριο ζήτημα, που σχετίζεται με την αξιοπιστία του προϋπολογισμού του 2011, είναι η συνεχής αναθεώρηση των προβλέψεων και των στόχων της κυβέρνησης του 2010. Στα κρίσιμα δημοσιονομικά μεγέθη, και κυρίως στην ύφεση που είναι το σημαντικότερο δημοσιονομικό στοιχείο.
Αυτό προσδιορίζει κυριαρχικά και τα άλλα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη (το χρέος, το έλλειμμα και το ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών).
Η πρώτη εκτίμηση της κυβέρνησης, ήταν ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης το 2010.
Για να αναθεωρηθεί στο μείον 2 το καλοκαίρι και να τρέχει σήμερα με μείον 5 περίπου σε ετήσια βάση.
Αν, δε, ληφθεί υπόψιν και ο πληθωρισμός, περίπου 5%, η πραγματική ύφεση είναι σημαντικά μεγαλύτερη.
Και βέβαια, η ύφεση σε καμία περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα του ελλείμματος ή και του χρέους, αλλά και δεν το προκαλεί πρωτογενώς.
Απλώς η ύφεση μεγαλώνει το έλλειμμα και το χρέος.
Δεν αποτελεί δικαιολογία για το μέγεθος της ύφεσης, η αύξηση το 2009, εξαιτίας του συνυπολογισμού των ελλειμμάτων ορισμένων ΔΕΚΟ, στο έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης.
Η ύφεση, κυρίες και κύριοι, αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και ακούσαμε να δηλώνει στη Βουλή την Κυριακή ο Υπουργός Οικονομικών, ότι η δημοσιονομική πολιτική λιτότητας είναι ανάπτυξη.
Η ανάπτυξη μετριέται παγκοσμίως ως αύξηση του ΑΕΠ και η ύφεση ως μείωση του ΑΕΠ.
Δεν μπορεί με εξορκισμούς και αφορισμούς να αλλάξει αυτό.
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Η αληθινή ανάπτυξη είναι το ζητούμενο για την επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα.
Η Νέα Δημοκρατία και ο Αρχηγός της, Αντώνης Σαμαράς, δεν παύει να το επαναλαμβάνει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και όλοι, συμφωνούν μαζί μας.
Μόνο η κυβέρνηση διαφωνεί και περιμένει.
Τι περιμένει;
Τις επενδύσεις;
Με τι προϋποθέσεις, με τι πλαίσιο;
Και βέβαια, η ανάπτυξη στηρίζεται και στις άμεσες ξένες επενδύσεις, οι οποίες συμβάλλουν, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, στην καινοτομία και τον εξαγωγικό προσανατολισμό, στον οποίο περιλαμβάνεται ο Τουρισμός και η ναυτιλία.
Πρέπει να προσέξουμε όμως.
Να μην επιλέγουμε επενδύσεις με μηδενικό ή πολύ μικρό δημόσιο όφελος, που είναι πιο σημαντικές για τους επενδυτές παρά για τη χώρα.
Η αληθινή ανάπτυξη αφορά το σύνολο του ενεργού πληθυσμού.
Απαιτεί την κινητοποίηση όλων των παραγωγικών τάξεων.
Της περιφέρειας και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Ο υπερσυγκεντρωτισμός και τα ολιγοπώλια, φέρουν και αυτά την ευθύνη τους για την ύφεση.
Και έρχομαι τώρα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Κεντρικός και διαρκής στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας και η ενίσχυση της διεθνούς της θέσης.
Η εξωτερική πολιτική γι’ αυτό το λόγο, πρέπει να κινείται πέρα και πάνω από κόμματα.
Αφορά τα εθνικά θέματα που είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, τους Έλληνες και τον οικουμενικό ελληνισμό. Είναι η παρουσία, η εικόνα, η παρεμβατική ικανότητα και η ουσιαστική συμβολή μας στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να υπερβεί την «κόκκινη γραμμή» στα εθνικά θέματα.
Οταν μιλάμε για Εξωτερική Πολιτική, δεν εννοούμε μόνο «κόκκινες γραμμές». Εννοούμε να διεκδικήσει η Ελλάδα ρόλους, συγκλίσεις και συνέργειες παντού. Να προωθεί τα συμφέροντά της, εντός και εκτός Ευρώπης, με όλους τους δυνατούς εταίρους και με όλους τους δυνατούς τρόπους.
Η συρρίκνωση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εξωτερικών περιορίζει την ικανότητα της χώρας μαςν΄ ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτές.
Πρέπει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Κυβέρνησης, να αναθεωρήσετε τα στοιχεία του προϋπολογισμού για την εξωτερική πολιτική.
Διάβασα τη συνέντευξη, στη «RealNews» της Κυριακής, του Υπουργού Εξωτερικών. Συμφωνώ μαζί του, ότι τα «εθνικά ζητήματα είναι πολύ σοβαρά να τα θυσιάζουμε στο βωμό της επικοινωνίας». Και χαίρομαι που δηλώνει ξεκάθαρα, ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμιά συνεκμετάλλευση».
Ωστόσο, όταν διεξάγονται τακτικές «διερευνητικές επαφές» μεταξύ των δύο χωρών και τίποτε δεν γνωρίζουμε σε επίπεδο αξιωματικής αντιπολίτευσης και τίποτε δεν ανακοινώνεται, αυτό μας υποψιάζει και προδιαθέτει αρνητικά.
Η Νέα Δημοκρατία, ως κόμμα και ως Παράταξη, διαχρονικά υπήρξε και είναι ένα ευρωπαϊκό και πατριωτικό κόμμα.
Και μέσα από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, έχουν χαραχθεί οι εθνικές γραμμές. Όχι από το ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε την πολιτική αυτή, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του και αντιδράσεις. Και αυτό αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Κυπριακό, στο Σκοπιανό.
Για τη Νέα Δημοκρατία, η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην αμετακίνητη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, των Διεθνών Συνθηκών και Κανόνων, παραμένει στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα.
Επίσης, πλήρης εξομάλυνση δεν νοείται και δεν είναι εφικτή χωρίς τη δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική επίλυση του Κυπριακού. Λύση που να δίνει τέλος στη σημερινή, απαράδεκτη κατάσταση και να οδηγεί σε μια επανενωμένη Κύπρο, χωρίς στρατεύματα κατοχής.
Την προηγούμενη Παρασκευή ζήτησα από τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής να κινηθούν οι διαδικασίες, ώστε να συζητηθεί ενδελεχώς το ζήτημα της χάραξης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.
Ενα ζήτημα ζωτικής σημασίας για την προάσπιση των εθνικών δικαίων και συμφερόντων μας.
Την επόμενη μέρα Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.
Είναι ένα θέμα υψίστης σημασίας για την ελληνική εξωτερική πολιτική.
Δεν νοείται η άρνηση της Αλβανίας να επικυρώσει διμερή συμφωνία με τη χώρα μας για την κήρυξη Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.
Δεν μπορεί η Βουλγαρία να αγνοεί τις συμβατικές της δεσμεύσεις για την κατασκευή του Αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.
Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει πυγμή, να κλείσει τα θέματα αυτά, που έχουν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, προς όφελος της Ελλάδας.
Οπως επίσης, σε άλλο επίπεδο.
Δεν μπορούν τα Σκόπια να προκαλούν, αγνοώντας επιδεικτικά συμφωνίες, διαδικασίες και διαπραγματευτικά πλαίσια, προβάλλοντας ανεπίτρεπτες διεκδικήσεις και αιτιάσεις.
Υπάρχει μια διαδικασία στα πλαίσια του ΟΗΕ, η οποία πρέπει να γίνει σεβαστή και να αφήσουμε τους πειραματισμούς σε επίπεδο διμερών επαφών.
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Για όλους τους λόγους που ανέφερα, αλλά κυρίως γιατί ο προϋπολογισμός αυτός, είναι αντιαναπτυξιακός, σε συνδυασμό με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίσατε για την εκτέλεσή του. Διότι είμαι βέβαιος, πως σύντομα θα αναγκασθείτε να τον αναθεωρήσετε. Με άλλα μέτρα, εισπρακτικά.
Για τους λόγους αυτούς, η Νέα Δημοκρατία τον καταψηφίζει.
Ο προϋπολογισμός αυτός δυστυχώς, επιβεβαιώνει, πως κόψατε κάθε γέφυρα εθνικής συνεννόησης, για ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, όπως είχατε την ευκαιρία. Και αυτό είναι κρίμα και θα σας το χρεώσει ο Ελληνικός λαός.