Κάποιες φορές οι σχέσεις αλλάζουν. Πολύ περισσότερο δε, όταν κουβαλάνε μια δεκαετία στην πλάτη τους. Oι Pallyria από το ιδιόμορφα ελληνικά συγκροτήματα που έχουν καταφέρει να συνδυάσουν τον παραδοσιακό ήχο με τα μπιτ και τον ηλεκτρονικό ήχο, παρουσίασαν πρόσφατα τη νέα τους δουλειά με τίτλο «Electrifying Nature», με δέκα κομμάτια όπου ο ακροατής θα ανακαλύψει από ποντιακές λύρες έως καρσιλαμάδες, ντυμένα όμως όλα με dance φόρμες. ?

«Αυτή είναι ή άποψή μας», σημειώνει στο «Βήμα on line» ο Κώστας Haller, μέλος του γκρουπ. «Δεν το κάνουμε για να το κάνουμε. Η μουσική για μας έιναι τρόπος ζωής. Και όπως λέμε οι ίδιοι, αν δεν κάναμε μουσική για κόβαμε βόλτες στην αυλή κάποιου ψυχιατρείου». Ευτυχψώς αυτό δεν συνέβηκε ποτέ, οι Pallyria γράφουν την μουσική που τους εκφράζει, «ουσιαστικά όμως μελετάμε τη μουσική που παρουσιάζουμε. Και ιδιαιτέρως την παραδοσιακή. Η παραδοσιακή μουσική είναι μια τεράστια παρακαταθήκη, όπου μπορείς να αντλήσεις υλικό». Οπως έγινε για παράδειγμα με το σινγκλ τους, «Πυροβασία 1208». «Η ιδέα προέρχεται Εμπνευσμένο από τις πυροβασίες της βόρειας Ελλάδας, ίσως η τελευταία αληθινά παγανιστική τελετή που έχει απομείνει. Οι στίχοι της χορωδίας είναι οι παραδοσιακοί, ενώ οι εμβόλιμες ρίμες συνδέουν με τη σημερινή πραγματικότητα», σημειώνει ο Κ. Haller. «Και στην έρυνα που κάναμε δεν ανακαλύψαμε κάποια επίσημη ηχογράφηση. Πρόκειται για ένα κομμάτι που επαναλαμβάνεται συνεχώς καθόλη την διάρκεια της τελετής. Το ίδιο και το ίδιο. Αέναα»

Οσο υλικο όμως και να αντλήσεις υπάρχουν πράγματα που μπορούν να πάνε πίσω έναν δημιουργό. Οπως για παράδειγμα το κλίμα που διαμορφώνεται στην καθημερινότητα μας. «Οι μέρες που ζούμε είναι δύκολες και περίεργες. Και φυσικά είναι δύσκολο να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και την αισιοδοξία μας. Ξέρεις, ζωή αλλάζει περίεργα ακόμη και για μας. Μας λένε πια για παράδειγμα να μην κλείνουμε συναυλίες τις Τετάρτες.. Επειδή πολύ απλά συνήθως αυτή την ημέρα κηρύσσονται οι απεργίες. Την κρίση πάντω εμείς ως μουσικοί την έχουμε βιώσει από την περασμένη δεκαετία. Εννοώ στη δισκογραφία. Μια δισκογραφία που μπορεί να αλλάζει προς το χειρότερο, αλλά από την άλλη οι νέες τεχνολογικές συνθήκες δημιουργούν ευκαιρίες. Η ποσότητα έχει ανέβει παγκοσμίως».

INFO

Οι PALYRRIA δημιουργήθηκαν το 1996 σαν ένα dance project.

Το 1999 διαμόρφωσαν τον προσωπικό τους ήχο, που τους χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα. Το ονομάζουν World-Electro

Είναι μια προσπάθεια αναγέννησης της (ελληνικής κατά κύριο λόγο) παραδοσιακής μουσικής μέσα από τις σύγχρονες μουσικές της δύσης (electro, dub, techno, κτλ).

Οι PALYRRIA χρησιμοποιούν αρχαίες Αιολικές κλίμακες, την πεντατονία της Ηπείρου, σμίγοντάς τα με τον ηλεκτρονικό ήχο, τους club ρυθμούς και τη μουσική τεχνολογία

Οι δισκογραφικές τους δουλειές μέχρι σήμερα αποτυπώνουν καθαρά την εξέλιξη του συγκροτήματος.

1. Χωρίς Βαρύτητα (2001). Ηχογραφήθηκε ζωντανά το 1999. Αιχμαλωτίζει όλη τη μαγεία της ζωντανά παιγμένης μουσικής, με έμφαση στα παραδοσιακά όργανα.

2. Palyrria (2004). Παραδοσιακοί και ηλεκτρονικοί ήχοι είναι εξ ίσου παρόντες. Σκαρφάλωσε στο No 8, των World Music Charts Europe (10/04) και στο No 20, του ετήσιου Top-100 για το 2004 www. wmce.de

3. Methexy (2006). Κρητικές μελωδίες, ρυθμοί από τη Θράκη και τον Πόντο, αρχαιοελληνικοί στίχοι και ινδικά πνευστά.

4. Electrifying Nature (2010). Με τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων ενεργής δράσης η Palyrria αλλάζουν πρώσοπο Πιο οργανικός με έμφαση στα φυσικά όργανα και βουτώντας βαθιά στην ελληνική παράδοση, ακούγεται φρέσκος, απλός μα και συνάμα βαθιά “ψαγμένος”. Η Palyrria διανύει μία νέα μουσική εφηβεία. ?

Περιοδείες και πρόσφατες συνεργασίες

?

Το 2006 επισκέφτηκαν το Τόκυο ως μέρος της τουριστικής καμπάνιας του ΕΟΤ, παίζοντας στις εκδηλώσεις της έκθεσης Jata World Travel Fair. Ενώ, το 2007, επέστρεψαν στην Άπω Ανατολή υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, για να εμφανιστούν στο 20th Korean World Travel Fair, στη Σεούλ της Κορέας (KOTFA 2007). Μπροστά σε ένα μεγάλο πολυεθνικό κοινό οι PALYRRIA κατάφεραν να κερδίσουν το 1ο βραβείο καλύτερης παραδοσιακής μουσικής παράστασης, ενώ οι εμφανίσεις τους αναμεταδόθηκαν από την Κορεατική τηλεόραση. ?

Στο πλαίσιο της περιοδείας τους για το 2007 εμφανίστηκαν στα φεστιβάλ «Barcelona in Athens», και στο 20th PULSE Festival of Central and Eastern European Music (Λονδίνο). ?

Το 2008 εμφανίστηκαν σε Ελλάδα, Γερμανία, Αυστρία και Βουλγαρία, ενώ στα πλαίσια της συμμετοχής τους στην πολυεθνική παραγωγή “The Time Project” εμφανίστηκαν στην Αυστρία και στην Ολλανδία www. timeproject.eu

Δισκογραφία:

2010: Εlectrifying Nature (Cantini Rec – CD).

2006: Methexy (Protasis – CD).

2004: Palyrria (Cantini Rec – CD).

2001: Zero Gravity (Rubber Records – CD).

1996: Pythia’s Last Dream (Music DNA – EP).

Ευρωπαϊκές Συλλογές:

2007: DJ ClicK’s Flavour (No Fridge, France) – track “Pangaia”.

2007: Beginners guide to Greece (Nascente, UK) – tracks “Anasa”, “Zonae”.

2007: Made In Greece 2 (Lola’s World, Germany) – track “Zonae”.

2006: Europavox (Foudation Lagarder, France) – track “Ioli”.

2005: Made In Greece (Lola’s World, Germany) – track “Kyma”.

2005: Chillogram (Peak Records, Switzerland) – track “Nilos Dub”.

2004: Ethnica III (EMI) – track “Ikariotikos”.

2004: Lounging’ in the House (Eros Music) – track “Chillum Reggae”.

2003: Deep Tones (Rubber Records) – track “Morning Lyre” (Blend rmx).

2002: Ethnic Odyssey (Eros Music).


Palyrria Official site:
www. palyrria. com

Palyrria @MySpace:

www. myspace. com/palyrria

Palyrria @facebook:

http: //www. facebook. com/pages/Palyrria/47152032933? ref=mf