ΣΤΑ ΟΡΙΑ της απόγνωσης έχουν περιέλθει βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που καλούνται από το κόμμα και τη σκληρή πραγματικότητα να υποστηρίξουν τα επώδυνα μέτρα και τις βίαιες αλλαγές που επιβάλλουν
στην οικονομία οι δανειστές μας, ενώ την ίδια ώρα αδυνατούν να απαντήσουν στους πολίτες και ψηφοφόρους τους πότε και πώς θα βγούμε από την κρίση. Σε ακόμη πιο δύσκολη θέση, όπως έδειξε το προχθεσινό πρωτοφανές γεγονός του άγριου ξυλοδαρμού του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργού κ. Κ. Χατζηδάκη
στην οδό Βουκουρεστίου από διαδηλωτές που δεν έκρυβαν το πρόσωπό τους,βρίσκονται βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι εγκαλούνται από τους πολίτες για τις ευθύνες που έχουν οι ίδιοι ή η παράταξή τους στο ναυάγιο της χώρας αλλά και τη στάση που τηρούν σήμερα απέναντι στις εξελίξεις.

Το αδιέξοδο των πολιτικών αποτυπώθηκε, πριν από τα δραματικά γεγονότα της Βουκουρεστίου, ανάγλυφα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Πολλοί βουλευτές αντέδρασαν φραστικά και ο βουλευτής Πρεβέζης του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Παπαχρήστος το καταψήφισε γνωρίζοντας ότι τον περιμένει η διαγραφή του, κάτι το οποίο έγινε αυτόματα.

Αίσθημα απόγνωσης
Η αίσθηση απόγνωσης που έχει κυριεύσει βουλευτές του ΠαΣοΚ και της ΝΔ αποτυπώνεται στην πρωτοφανή επίσης δήλωση του βουλευτή Λαρίσης του ΠαΣοΚ κ. Εκτ.Νασιώκα, ο οποίος τοποθετούμενος επί του πολυνομοσχεδίου είπε:

«Ο κόσμος είναι πικραμένος, απαισιόδοξος, αλλοπρόσαλλος. Δεν φωνάζουμε, μας λένε “γιατί δεν αντιδράτε;”. Οταν αντιδρούμε, μας λένε “γιατί αντιδράτε;”. Τον οδηγήσαμε σε κατάσταση παραφροσύνης. Το να μας δείρουν κάποιοι, αυτό έχει και μια αξία, μια λεβεντιά. Το να σε φτύνουν είναι το πρόβλημα».

Μπροστά στη δύσκολη κατάσταση που φαίνεται να διαμορφώνεται εν όψει και των αλλαγών που ακολουθούν σε κρίσιμους τομείς όπως είναι οι περικοπές στην Υγεία, η αναδιάρθρωση των ΑΕΙ και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων αλλά και της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2011 στη Βουλή, κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες υπογραμμίζουν ότι «στο σημείο που βρισκόμαστε δεν μπορούμε να καλλιεργούμε κλίμα ότι τα δύσκολα έχουν περάσει. Εχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο και σημαντικές αλλαγές σε βάθος, αλλαγές που συνεπάγονται θυσίες».

Μάλιστα οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η απαιτείται η παρέμβαση του Πρωθυπουργού να περιγράψει την κατάσταση και να θέσει όλουςβουλευτές, κόμματα της αντιπολίτευσης και συνδικάτα- ενώπιον των ευθυνών τους.

«Εμφύλιος στα μετόπισθεν»
«Δεν γίνεται να βρισκόμαστε σε πόλεμο και στα μετόπισθεν να έχουμε εμφύλιο». Με αυτόν τον τρόπο περιέγραψε την κατάσταση που διαμορφώνεται στην πολιτική και οικονομική ζωή ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Ι. Στουρνάρας, ο οποίος εκλήθη την Τρίτη στη Βουλή, στην Επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας, να παρουσιάσει τις θέσεις του Ινστιτούτου για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Χαρακτηριστικό της έντασης και της αγωνίας που επικρατεί είναι ότι μια τυπική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής εξελίχθηκε σε μαραθώνια συζήτηση (διήρκεσε τέσσερις ώρες) μεταξύ των βουλευτών όλων των κομμάτων για την οικονομική κρίση. Τα ερωτήματα που διατυπώθηκαν ήταν πολλά, με βασικό αν τα μέτρα που επιβάλλει το μνημόνιο μας βγάζουν από το αδιέξοδο και κυρίως πότε τα μέτρα θα πιάσουν τόπο.

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο του μνημονίου, θέτοντας όμως τρία ζητήματα:

1. Την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων με ανακατανομή πόρων του ΕΣΠΑ.

2. Την κινητοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων.

3. Την οργάνωση και καλύτερη διοίκηση του κράτους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις απέρριψε τη λογική αναδιάρθρωσης του χρέους ζητώντας να «μην ακούει κανείς τον Ρουμπινί γιατί είναι Κασσάνδρα».