Κάποτε θεωρούνταν σπορ για λίγους, όσους είχαν την οικονομική δυνατότητα να επισκέπτονται τα μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα των Αλπεων. Στη δεκαετία του ’70 και του ’80, όταν δημιουργήθηκαν πολλά από τα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα, η ύπαρξή τους θεωρούνταν δηλωτικό κύρους για τους δημάρχους των ορεινών περιοχών, αναλόγου με την ύπαρξη κλειστού γυμναστηρίου. Εδώ και κάποια χρόνια οι έλληνες σκιέρ και οι λάτρεις του σνόουμπορντ, ιδιαίτερα εκείνοι της Βόρειας Ελλάδας, έχουν την επιλογή των βουλγαρικών χιονοδρομικών κέντρων. Και βέβαια πάντα μιλάμε για έναν τομέα του τουρισμού όπου η επιτυχία ή μη της σεζόν εξαρτάται από… ανώτερες δυνάμεις. «Για τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα η περίοδος των γιορτών αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους. Εμείς θέλουμε πιο πολύ από όλους να κάνουμε λευκά Χριστούγεννα» λέει ο κ. Ακης Ταμπούρης, διευθυντής στα 3-5 Πηγάδια της Νάουσας, ένα από τα ελάχιστα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα που διαθέτει το «κανονάκι» για τη δημιουργία τεχνητής χιόνωσης. «Βέβαια, για να λειτουργήσει αυτό είναι απαραίτητο οι θερμοκρασίες να διατηρηθούν σε χαμηλό επίπεδο. Για παράδειγμα, πέρσι ως τα μέσα του Δεκέμβρη είχαμε χιόνι ύψους ενός μέτρου, το οποίο έλιωσε λίγο πριν από τις γιορτές, με επιπτώσεις για πολλούς επιχειρηματίες της περιοχής» συμπληρώνει.

Οι χιονοπτώσεις σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που μας πέρασε θέτει δειλά δειλά τους αναβατήρες και τα τελεφερίκ σε κίνηση. Ηδη σε ορισμένα κέντρα λειτουργούν κάποιες πίστες, ενώ η… χιονοδρομική πρωτεύουσα της χώρας, ο Παρνασσός, ανοίγει τις πύλες του αυτό το Σαββατοκύριακο. «Η Αράχοβα έχει ήδη κόσμο, ελπίζουμε αρκετοί να ανηφορήσουν και στο βουνό. Για το πρώτο Σαββατοκύριακο προσφέρουμε έκπτωση 50% στην τιμή του εισιτηρίου» λέει ο κ. Πάνος Δρίβας, προϊστάμενος του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού. «Είτε για τον βιρτουόζο είτε για τον αρχάριο, μια βόλτα στα χιόνια μπορεί να είναι απολαυστική. Ο πρώτος θα χορτάσει σλάλομ, ενώ ο δεύτερος θα χορτάσει φύση και βέβαια την… υγιεινή κούραση που προσφέρει η εκμάθηση του σπορ» συμπληρώνει.

Οσον αφορά τον τουρισμό του χιονιού, η Ελλάδα είναι μια χώρα κομμένη στα δύο. Ετσι οι Νοτιοελλαδίτες περιορίζονται στον Παρνασσό και στα Καλάβρυτα _ με όσους έχουν περισσευούμενο χρόνο και χρήμα να προτιμούν τις Αλπεις _, ενώ οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας κινούνται ανάμεσα σε Καϊμακτσαλάν, Βασιλίτσα και Μπάνσκο.

Αρκετά χιονοδρομικά κέντρα προσφέρουν πακέτα που περιλαμβάνουν διαμονή, μαθήματα σκι και γεύματα για τέσσερις ως πέντε ημέρες με τιμές που δεν ξεπερνούν τα 250 ευρώ. «Παρ’ όλα αυτά, η κρίση έχει κάνει ορατά τα σημάδια της. Αυτή την εποχή είναι λίγοι αυτοί που μπορούν να πάνε να κάνουν σκι για πέντε ημέρες» λέει ο κ. Αχιλλέας Παπαευθυμίου, ιδιοκτήτης σχολής σκι στην περιοχή της Βασιλίτσας.

Κάποιοι έχουν την πολυτέλεια να δραστηριοποιούνται σε περιοχές όπου η χιονόπτωση μπορεί να θεωρηθεί σίγουρη. «Την περσινή σεζόν μείναμε ανοικτοί για 135 ημέρες, ενώ και εφέτος από άποψη κρατήσεων πάμε καλά» λέει ο κ. Τάσος Τόττης που διαχειρίζεται το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας στη Φλώρινα. Ο κ. Τόττης διαψεύδει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα για… φθηνότερη Βουλγαρία. «Τόσο οι δικές μας τιμές όσο και σε άλλα χιονοδρομικά κέντρα και καταλύματα είναι ιδιαιτέρως συμφέρουσες. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι η εφετινή σεζόν θα είναι πετυχημένη. Αρκεί να βοηθήσει και ο καιρός».

Καρπενήσι

Το σαλέ είναι σε λειτουργία
Αν η χιονόπτωση συνεχιστεί, το Σαββατοκύριακο θα ανοίξουν οι πίστες «Baby» και «Τάκης Φλέγκας»
http://www.evrytan.gr/up0/Xionodromiko.htm

Καϊμακτσαλάν

Λειτουργούν ήδη η πίστα αρχαρίων και η πίστα με πρόσβαση από τον αναβατήρα Μετερίζι.
Πιθανότατα μέσα στο Σαββατοκύριακο να ανοίξουν και άλλες πίστες
www.kaimaktsalan.gr/

Βασιλίτσα Γρεβενών

Ανάλογα με τη χιονόπτωση θα καθοριστεί και το ποιες πίστες θα ανοίξουν
Το σαλέ και το πάρκινγκ του χιονοδρομικού λειτουργούν κανονικά
http://www.vasilitsa.com/vs/default.asp

Καλάβρυτα

Το Σάββατο η πρώτη ημέρα της σεζόν. Θα ανοίξουν η πίστα «Δάφνη» και το baby lift
http://www.kalavrita-ski.gr/

Κελάρια Παρνασσού

Σήμερα Παρασκευή η εναρκτήρια ημέρα της σεζόν. Ανοικτή η πίστα Αίολος και το baby lift. Το πρώτο Σαββατοκύριακο λειτουργίας έκπτωση 50%
www.parnassos-ski.gr/

Πήλιο

Το Σαββατοκύριακο θα λειτουργήσουν οι αναβατήρες baby lift και Πήλιο 2
http://www.snowreport.gr/pilio/

Περτούλι Τρικάλων

Το Σάββατο θα ανοίξουν πιθανότατα και οι τρεις πίστες του χιονοδρομικού κέντρου
http://www.anentsa.gr/

3-5 Πηγάδια Νάουσας

Την Παρασκευή θα λειτουργήσει μια πίστα με τεχνητή χιόνωση. Πιθανότατα να ανοίξουν και άλλες μέσα στο Σαββατοκύριακο
http://www.3-5pigadia.gr/

Βίγλα Φλωρίνης

Εχουν ήδη ανοίξει τα 2 baby lift
Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να ανοίξουν οι περισσότερες από τις 12 πίστες του χιονοδρομικού κέντρου
www.vigla-ski.gr/

Σέλι

Λειτουργούν τα baby lift και ο εναέριος διθέσιος αναβατήρας
http://www.seli-ski.gr/ins_index.php

Μην ξεχάσετε τις αντιολισθητικές αλυσίδες

Για περισσότερο εξειδικευμένη ενημέρωση επισκεφθείτε την ιστοσελίδα
http://www.xionodromika.gr/