Ηταν μετά από πολύ καιρό και μετά από συνεχή ανταλλαγή κατηγοριών και ύβρεων η πρώτη προσέγγιση που θα μπορούσαν να είχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα. Πριν από λίγες ημέρες και οι δύο βρέθηκαν στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, έτοιμοι να ταξιδεύσουν με την Aegean για τη Λάρνακα, προσκεκλημένοι αμφότεροι στο συνέδριο του ΑΚΕΛ. Ο κ. Πάγκαλος μπαίνοντας στην αίθουσα κατευθύνθηκε αμέσως προς το μέρος της κυρίας Παπαρήγας, προφανώς θέλοντας να σπάσει τον πάγο που αναπτύχθηκε ανάμεσά τους. Επιπλέον πιθανόν να σκέφτηκε πως ήταν κάπως άβολο και για τους δυο, να βρίσκονταν μαζί επί ένα τριήμερο χωρίς να ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα. Μαζί τους ήταν και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας _ πλην όμως τον κ. Πάγκαλο δεν τον ενδιέφερε ο κ. Τσίπρας, αλλά μόνον η κυρία Παπαρήγα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πλησίασε την κυρία Παπαρήγα και της είπε ένα ευγενέστατο και χαμογελαστό «καλημέρα», κοιτάζοντάς την παράλληλα στα μάτια. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, αντί άλλης απαντήσεως έστρεψε αμέσως το κεφάλι της σε αντίθετη κατεύθυνση: «Είδατε, δεν μου μιλάει», μουρμούριζε ο κ. Πάγκαλος και πήρε μία εφημερίδα να διαβάσει, έως ότου έρθει η ώρα της πτήσεως. Ηταν η πρώτη απόπειρα προσέγγισης των δύο πολιτικών και ευκαιρία ώστε να δώσουν αμφότεροι εξηγήσεις μετά τη μακροχρόνια αντιπαράθεση που είχαν_τότε που ο κ. Πάγκαλος δήλωνε ότι το ΚΚΕ, επιδιώκει την κατάλυση του κράτους και η κυρία Παπαρήγα να τον κατηγορεί ως… «Γκαίμπελ» και όχι μόνον!

Προσέγγιση με σεφταλιά

Τελικά, η προσδοκώμενη για τον κ. Πάγκαλο «προσέγγιση», έγινε, όχι στον αέρα, ούτε στο αεροδρόμιο αλλά επί κυπριακού εδάφους, σε τραπέζωμα που έκανε η ηγεσία του ΑΚΕΛ, παρουσία σκληροπυρηνικών κομμουνιστών μελών του και με τη βοήθεια της… σεφταλιάς! Η κυπριακή αυτή νόστιμη σπεσιαλιτέ, (σερβιρισμένη με μαϊντανό και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι) έφερε τελικά τους δύο αυτούς ορκισμένους εχθρούς όντως πιο κοντά!

Εξωφρενικό κόμμα το ΚΚΕ

Η πρώτη προσπάθεια πάντως «προσέγγισης» των δύο πολιτικών στο αεροδρόμιο απέτυχε_ πλην όμως ο κ. Πάγκαλος δεν φαινόταν απογοητευμένος. Μιάμιση ώρα διαρκούσε η πτήση έως τη Λάρνακα, στο ίδιο αεροσκάφος, πιθανό να υπήρχε και δεύτερη ευκαιρία. Ελα, όμως που και κατά τη διάρκεια της πτήσεως δεν αντάλλαξαν κουβέντα. Και ούτε όταν προσγειώθηκαν πλησίασε η μία τον άλλον… Για το ΚΚΕ, ο κ. Πάγκαλος ήταν τα τελευταία χρόνια το «κόκκινο πανί», από τότε που ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης το κατηγορούσε τον Περισσό για εμπλοκή σε διάφορα σκάνδαλα με επιχειρηματίες τα οποία μάλιστα χαρακτήριζε «κολοσσιαία σκάνδαλα, όπου εμπλέκονται και οι ηγεσίες του ΚΚΕ».

Ακόμα και όταν στις 17 Μαϊου 2009 ο κ. Πάγκαλος μιλώντας σε ραδιόφωνο επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον του ΚΚΕ και της ηγεσίας του, ρωτήθηκε τότε «προς τι το μένος για το ΚΚΕ;» και απήντησε: «Δεν υπάρχει κανένα μένος. Επισημαίνω απλώς ότι έχουμε ένα εξωφρενικό κόμμα στην Ελλάδα, που ψηφίζει ακόμα ο κόσμος. Το κόμμα αυτό γυρίζει πίσω στον Στάλιν. Οι άνθρωποι αυτοί είναι τρελοί». Αυτές τις δηλώσεις του αντιπρόεδρου πιθανώς να σκεφτόταν η κυρία Παπαρήγα και προτίμησε κατά τη διάρκεια της πτήσης να κοιτάει κάποιες από τις σημειώσεις της. Αλλωστε αυτή ήταν που στις 23 Μαρτίου έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, (όταν ήταν στην αντιπολίτευση) με την οποία έκανε λόγο για επανειλημμένες προκλητικές τοποθετήσεις του κ. Πάγκαλου σε βάρος του ΚΚΕ «πέρα από τα όρια της φυσιολογικής πολεμικής αντιπαράθεσης». Ζητήσε μάλιστα, από τον Πρόεδρο του ΠαΣοΚ, με την ίδια επιστολή της να «επαναφέρει τον κ. Πάγκαλο στην τάξη». Μόνον που κ. Παπανδρέου στην απαντητική του επιστολή προς την κυρία Παπαρήγα (έπειτα από καθυστέρηση 25 ημερών) κάλυψε πλήρως τον κ. Πάγκαλο υπογραμμίζοντας ότι «κανείς δεν μονοπωλεί την ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων ούτε κατέχει την απόλυτη αλήθεια για αυτά». Και κατέληγε με την επισήμανση ότι «εάν σας έστελνα επιστολές κάθε φορά που οι δηλώσεις στελεχών σας ξεπερνούσαν τα όρια θα είχαμε μια πολύ πυκνή αλληλογραφία».

ΚΚΕ: Κόκινο πανί ο Πάγκαλος

Η κυρία Παπαρήγα αγνοούσε συνεχώς σ΄όλη τη διάρκεια της πτήσης τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Πάντοτε άλλωστε φρόντιζε να βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας απ΄αυτόν ακόμα και όταν καμιά φορά οι δρόμοι τους συναντώνταν εντελώς τυχαίως στους διαδρόμους ή στο περιστύλιο της Βουλής. Είχε αποφασίσει, όπως φαινόταν να ακολουθήσει την ίδια στρατηγική και κατά τη διάρκεια της παραμονής στην Κύπρο, πολλώ δε μάλλον που μετείχε σ΄ένα συνέδριο του αδελφού προς το ΚΚΕ κόμματος ΑΚΕΛ και τη στιγμή που ο κ. Πάγκαλος είχε κατηγορήσει συλλήβδην τους κομμουνιστές ότι προσπαθούν να καταλύσουν το Σύνταγμα. Η κυρία Παπαρήγα θεωρούσε την Κύπρο και το Συνέδριο του ΑΚΕΛ ως προνομιακό πεδίο για να αναπτύξει τις θέσεις της για το μνημόνιο, για τη λύση του κυπριακού, για τους κοινούς αγώνες των δύο κομμάτων, αλλά και την αντίσταση που πρέπει να δείξουν οι πολίτες έναντι της πλουτοκρατίας και του κεφαλαίου.

Αδελφά κόμματα, αλλά με διαφορές

Η κυρία Παπαρήγα μπορεί να θεωρεί το ΑΚΕΛ ως αδελφό (κομμουνισιτκό κόμμα), ωστόσο ανάμεσα στα δύο κόμματα υπάρχουν αρκετές διαφορές. Πρώτα απ΄όλα στον τίτλο του ΑΚΕΛ δεν υπάρχει η λέξη κομμουνισμός ( Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού ονομάζεται), ούτε βεβαίως χρησιμοποιεί το σφυροδρέπανο στο σήμα του. Εχει ταχθεί υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πολλά μέλη του ήταν υπέρ του σχεδίου Ανάν, αλλά και τα δύο κόμματα όμως έχουν υποστεί διώξεις, στέκονται με συνέπεια στους αγώνες των εργατών και ο πρώην Γραμματέας του και σημερινός Πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας είχε πει πολλές φορές ότι τα επιτεύγματα του ΚΚΕ είναι και επιτεύγματα του ΑΚΕΛ. Κάποια μέλη του ΑΚΕΛ που κυκλοφορούν στην Κύπρο με λιμουζίνες, θεωρούνται από τους κυπρίους ως μικρολεπτομέρειες, αφού το το κόμμα, αναγνωρίζεται απ΄όλους ως μαρξιστικό- λενινιστικό.

Σ΄αυτό το προνομιακό πεδίο για την κυρία Αλέκα Παπαρήγα, πολλοί είχαν παρατηρήσει ότι ο κ. Πάγκαλος εκινείτο στους χώρους του με σχετικά μεγάλη άνεση. Κουβέντιαζε (και αυτός ως παλιός κομμουνιστής) με κυπρίους «συντρόφους» του κάποιοι μάλιστα έφτασαν στο σημείο να τον ρωτήσουν «να ψηφίσουμε τον Πάμπο (σ.σ. Χαράλαμπο) ή τον Γιώργκο (Γιώργο) ως μέλη του Πολιτικού Γραφείου;», γνώριζε από την θητεία ως υπουργού Εξωτερικών καλά το κυπριακό πρόβλημα και πως έγινε η προσέγγιση με την Τουρκία, ώστε να ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Γενικά φαινόταν, ανάμεσα σε κομμουνιστές άνετος. Και ας είχε στην Αθήνα, επιτεθεί με σφοδρότητα πολλές φορές, εναντίον του ΚΚΕ και της κομμουνισιτκής ηγεσίας του. Αλλωστε το γεγονός ότι όλοι αναγνώριζαν ότι ο κ. Πάγκαλος στην ουσία είναι αυτός ο νονός της 14χρονης Αναστασίας Ισάακ, κόρη του Τάσου Ισαάκ (που δολοφονήθηκε από τους Γκρίζους Λύκους) και μέλος του ΑΚΕΛ, και όχι η ελληνική κυβέρνηση, τον έκανε αρκετά δημοφιλή ανάμεσα στους συνέδρους.

Υμνους στο ΑΚΕΛ και τυχερή πιατέλα

Η κυρία Παπαρήγα εξακολουθούσε να τοναποφεύγει κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Ούτε έδειξε να εκνευρίζεται όταν ο κ. Πάγκαλος έπλεξε το εγκώμιο του ΑΚΕΛ (σε αντίθεση με την πολιτική του ΚΚΕ) επισημαίνοντας μάλιστα τη δυνατότητά του κάθε φορά να προσαρμόζεται στις ανάγκες της πραγματικότητας. Αλλά όταν είπε ότι το ΠαΣοΚ πάντοτε ενδιαφερόταν για το ΑΚΕΛ, πολλοί φάνηκαν να δυσανασχετούν..

Όταν κλήθηκαν και οι δύο σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή των ξένων αντιπροσωπειών η ηγεσία του ΑΚΕΛ, η κυρία Παπαρήγα κάθησε, όπως είπαν πολλοί σύνεδροι, ακριβώς απέναντι από τον Πάγκαλο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιχείρησε και πάλι να πιάσει κουβέντα μαζί της. Η κυρία Παπαρήγα τίποτα. Ηρθε όμως η «προσέγγιση» εξαιτίας μιας πιατέλας από λαχταριστά σεφταλιά. Κατά σύμπτωση (;) τα γκαρσόνια τα τοποθέτησαν προς την πλευρά του κ. Πάγκαλου. Ο κ. Πάγκαλος, παρ΄ότι, όπως έλεγε η κυρία Παπαρήγα δεν του μιλούσε, πήρε την πιατέλα και πρόσφερε σιεφταλιά στην Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ. Η κυρία Παπαρήγα, πήρε το πηρούνι της και πήρε ένα από την πιατέλα που της πρόσφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ηταν και η μοναδική περίπτωση τα τελευταία χρόνια που βρέθηκαν έστω και για λίγο πιο κοντά. Προσωρινά όμως γιατί ακολουθεί σε λίγες ημέρες η συζήτηση για τον προϋπολογισμό.