«Ιδιαίτερα σημαντική» χαρακτήρισε ο αμερικανός πρεσβευτής Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ τη συναίνεση που προσέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς στην κυβέρνηση Παπανδρέου στο θέμα των μεταρρυθμίσεων στις ΔΕΚΟ λίγο πριν από την πρόσφατη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Ο κ. Σμιθ, σε ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης που είχε σήμερα με τους διπλωματικούς συντάκτες, επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η ελληνική κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση του κ. Γ. Παπανδρέου βρίσκεται σε σωστό δρόμο. Ο αμερικανός διπλωμάτης ξεκαθάρισε πάντως, ερωτηθείς σχετικά, ότι δεν διαθέτει την παραμικρή ένδειξη περί πρόωρων εκλογών λόγω των κρίσιμων στιγμών που διέρχεται η χώρα.
Ωστόσο, αναγνώρισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται έχουν κοινωνικό κόστος και ότι το «έργο της κυβέρνησης θα είναι δύσκολο. Ο μέσος άνθρωπος ορισμένες φορές δεν καταλαβαίνει γιατι πρέπει να υποστεί τις θυσίες» τόνισε, λέγοντας όμως ότι πρέπει να χτυπηθούν οι ρίζες των προβλημάτων. Ο κ. Σμιθ θεωρεί ότι ουδείς μπορεί και πρέπει να αμφισβητεί το δικαίωμα των διαδηλώσεων, ωστόσο παρατήρησε ότι ορισμένες ομάδες το εκμεταλλεύονται αυτό και χρησιμοποιούν βία.
Ο κ. Σμιθ επανέλαβε ότι είναι ανάγκη να βρεθούν τρόποι να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη και έδωσε έμφαση στην προώθηση όλων εκείνων των μεταρρυθμίσεων που θα ευνοήσουν τις εσωτερικές και εξωτερικές επενδύσεις – ιδιαίτερα η διαφάνεια και η προβλεψιμότητα. Τόνισε ότι έχει συζητήσει επί του θέματος αυτού τόσο με τον υπουργό Οικονομίας κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδη όσο και τον υπουργό Επικρατείας με αρμοδιότητα τις επενδύσεις κ. Χ. Παμπούκη και ότι υπάρχουν τομείς όπως ο τουρισμός και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στους οποίους η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις.
Ο αμερικανός διπλωμάτης χαρακτήρισε επίσης «πολύ σημαντικό πρόβλημα» την παράνομη μετανάστευση, λέγοντας ότι η Τουρκία οφείλει να συνεργαστεί για την αντιμετώπισή του. Σημείωσε φυσικά ότι υπάρχει ανησυχία για το ποιοι μπαίνουν στη χώρα με τα κύματα λαθρομεταναστών, αν και όπως φαίνεται οι περισσότεροι είναι οικονομικοί μετανάστες.
Για τα Βαλκάνια, ο κ. Σμιθ τόνισε ότι η πλήρη ενσωμάτωση των χωρών της περιοχής στους ευρωατλαντικούς θεσμούς είναι πολύ σημαντική και τόνισε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων Αθήνας και Ουάσιγκτον επί του θέματος αυτού. Χαιρέτισε μάλιστα την ελληνική πρωτοβουλία «Ατζέντα 2014», αναγνωρίζοντας πάντως ότι υπάρχουν ορισμένα προβλήματα, όπως η εκκρεμότητα της ονομασίας των Σκοπίων, που καθυστερούν την ευρωατλαντική προοπτική της περιοχής. Τόνισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν θετικά την ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση.