Τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης σχημάτισαν σήμερα μέτωπο υπέρ του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, του Αυστραλού Τζούλιαν Ασάνζ και προειδοποίησαν ότι θα αντιταχθούν σθεναρά σε οποιαδήποτε απαγόρευση ή δίωξη σε σχέση με τη δημοσιοποίηση εγγράφων του ιστότοπου.

Σε ανοικτή επιστολή τους προς την κυβέρνηση οι διευθυντές του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου καταδικάζουν την «έξαλλη» αντίδραση της Καμπέρας, μετά τη δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο δεκάδων χιλιάδων διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ είχε χαρακτηρίσει στις αρχές Δεκεμβρίου τον Ασάνζ «ανεύθυνο» και τον ιστότοπό του «παράνομο». Η κυβέρνηση κάποια στιγμή εξέτασε το ενδεχόμενο να αφαιρέσει από τον Ασάνζ το αυστραλιανό διαβατήριο.

Ωστόσο ο ιστότοπος WikiLeaks «αποτελεί μέρος των μέσων ενημέρωσης» και δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή προσώπων ή η εθνική ασφάλεια μετά τη δημοσιοποίηση των διπλωματικών αυτών τηλεγραφημάτων, εκτιμούν οι συντάκτες της επιστολής.

«Θα αντιταχθούμε αποφασιστικά σε οποιαδήποτε απόπειρα να καταστεί παράνομη η δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών», προειδοποιούν οι διευθυντές του Τύπου την Γκίλαρντ.

«Η απόπειρα να κλείσει ξαφνικά το WikiLeaks, η απειλή με διώξεις όσων δημοσιεύουν τις διαρροές αυτές και η άσκηση πίεσης σε εταιρίες προκειμένου να σταματήσουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες με το WikiLeaks, συνιστούν σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία, η οποία στηρίζεται σε έναν ελεύθερο και άφοβο Τύπο», υπογραμμίζουν.

Ο όγκος των τηλεγραφημάτων που έχει δημοσιοποιηθεί είναι σίγουρα «πρωτοφανής» αλλά το WikiLeaks έκανε αυτό που κάνει πάντα ο Τύπος: «αποκαλύπτει πληροφορίες που οι κυβερνήσεις προτιμούν να κρατούν μυστικές», επισημαίνουν οι συντάκτες της επιστολής.

Το WikiLeaks «σίγουρα διέπραξε σφάλματα» αλλά επίσης έδωσε στους πολίτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις σκέψεις της Ουάσινγκτον «για ορισμένα από τα πολύπλοκα θέματα εξωτερικής πολιτικής των ημερών μας», διευκρινίζουν οι διευθυντές του Τύπου.

Η Αυστραλία αναφέρεται αρκετές φορές στα τηλεγραφήματα που δημοσιοποίησε το WikiLeaks. Σε ένα από αυτά ο πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός Εξωτερικών Κέβιν Ραντ είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ να εξετάσουν την προσφυγή στη στρατιωτική βία σε βάρος της Κίνας, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.