Λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και με την αγωνία για το μέλλον του ευρώ στο κόκκινο, τα σενάρια για την υπέρβαση της κρίσης χρέους που ταλαιπωρεί την ευρωζώνη δίνουν και παίρνουν. Στο τραπέζι υπάρχουν διάφορες προτάσεις: επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, έκδοση ευρωομολόγου και αύξηση των πόρων για τον μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, με τους οικονομολόγους να μην αποκλείουν τελικά ένα συνδυασμό όλων των παραπάνω.
Για τον κ. Ad van Tiggelen της ING IM Europe, π.χ. καθώς το 2011 ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσό δημοσίου χρέους στην ευρωζώνη θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί, σχεδόν 1,2 τρισ. ευρώ, πολύ περισσότερα από το 2012 ή το 2013, φαίνεται αναπόφευκτο ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν την αποφασιστικότητα των ευρωπαϊκών πολιτικών οργάνων, εκτιμά ο κ. Ad van Tiggelen της της ING IM Europe.
Η συζήτηση για την μελλοντική χρηματοδότηση προβληματικού χρέους κρατών συνεχίζεται, αλλά οι πιθανότητες ότι η ΕΚΤ θα κληθεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο αυξάνοντας το ποσό για την αγορά κρατικών χρεογράφων, ενισχύονται. Άλλωστε, υποστηρίζει ο ίδιος, στο τέλος ενδέχεται να καταφύγει στην αγορά χρέους μεγάλου μεγέθους, τυπώνοντας χρήμα κατά τον τρόπο που κάνουν οι ΗΠΑ. Η Γερμανία θα αντιταχθεί σε μία τέτοια λύση, αλλά όταν το διακύβευμα γίνει τόσο μεγάλο, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες είπαν πάντως στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να μην περιμένουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιλύσει μόνη της την κρίση. Για να αποτραπεί όμως η μετάδοση της κρίσης, μετά τη διάσωση της Ιρλανδίας τον Νοέμβριο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα χρειαστεί να στείλουν ένα ισχυρότερο μήνυμα στις αγορές, κατά τη συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες στις 16-17 Δεκεμβρίου.
Το βέβαιο είναι, ότι όπως εκτίμησε και ο John Taylor πρόεδρος της FX Concepts, του μεγαλύτερου νομισματικού hedge fund παγκοσμίως, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να επιλυθεί η κατάσταση στην Ευρώπη, προβλέποντας πως μερικές χώρες ίσως εγκαταλείψουν τελικά το ευρώ, ενώ μία ομάδα οικονομολόγων έκανε λόγο για τον κίνδυνο «διχοτόμησης» του κοινού νομίσματος με την δημιουργία δύο νέων ζωνών μέσα στην ευρωζώνη.
Το ευρώ θα συνεχίσει να υπάρχει, διαβεβαίωσε από την πλευρά του η οικονομολόγος της Morgan Stanley, Elga Bartsch. Σήμερα, βλέπουμε απλώς τα χρόνια της εφηβείας του, ενώ πρόσθεσε πως οι αγορές έχουν την τάση να υπερτιμούν τις πιθανότητες πτώχευσης μιας χώρας, αφού μόνο στο 20% των περιπτώσεων όπου εκφράστηκαν τέτοιοι φόβοι επήλθε τελικά αναδιάρθρωση χρέους. Η αποχώρηση εξάλλου μιας χώρας μέλους από την ευρωζώνη θα ήταν ακραία και καταστρεπτική, ενώ όπως εκτίμησε και ο διευθύνων σύμβουλος της J.P. Morgan Chase & Co, Jamie Dimon η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει κανένα μέλος της να χρεοκοπήσει, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε αλυσιδωτές αντιδράσεις, και σίγουρα δεν θα λύση και τα προβλήματα της περιοχής.
Στον αντίποδα όλων αυτών, αν και δεν ελπίζει ότι η ευρωπαϊκή κρίση θα τελειώσει σύντομα, καθώς πρόκειται για μια κρίση διακυβέρνησης και ηγεσίας στην οποία κρίνεται το μέλλον του ευρώ, ο Jim O’ Neill της Goldman Sachs Asset Management, θεωρεί αγοραστική ευκαιρία για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές τα κρατικά ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, εξηγώντας πως «οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρνουν ολοένα και μεγαλύτερες ιδέες στο τραπέζι, κάποιες εκ των οποίων θα προχωρήσουν, και όταν γίνει αυτό, όλα θα φαίνονται κάπως καλύτερα».
Ειδικά πάντως για την χώρα μας τα πράγματα μοιάζουν ποιο σύνθετα. Το το κυριότερο πρόβλημα, πέρα από την βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή που επιχειρείτε, έχει να κάνει και με την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, καθώς χωρίς ανάπτυξη δεν είναι επιλύσιμα ούτε και τα προβλήματα του χρέους με ότι αυτό συνεπάγεται και για την περίφημη δυναμική του δημοσίου χρέους της χώρας μας.
mantik@tovima.gr
RΕUΤΕRS/ ΜΑRΙΑΝΑ ΒΑΖΟ ,ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ